Превенция на гъбични заболявания при доматите в началото на сезона

Зеленчукови семена
Болести по доматите: алтернария и листни петна.
Пенчо Паунов
Пенчо Паунов
Мениджър Продажби Зеленчукови семена

Превенцията срещу заболявания в началото на сезона е най-добрият начин да защитите своята доматена реколта от редица инфекциозни и бактериални опасности от типа на алтернария (кафяви петна) и листните петна.

Алтернарията причинява ежегодно сериозни щети по доматените реколти. Това заболяване се причинява от Alternaria solani, гъбички, които атакуват почти всички части на растението, включително и листата, плода и корена. Кафявите петна по доматите се появяват по листата и стръкчетата, докато плодовете биват покривани от жилава лезия. Гъбичното образувание може да се оцелее в почвата в рамките на няколко години, с което драстично да намали вашата потенциална реколта, ако не вземете навременни мерки.

Друго доста често срещано гъбично заболяване, което производителите на домати очакват да им създаде главоболия, са така наречените листни петна. Името произлиза от основния симптом на болестта, а именно малките кафяви до черни петънца, която се появяват по засегнатите листа. Със задълбочаване на състоянието, петната се превръщат в дупки и дори до гъбични огнища в центъра на всяко отделно листо. Листните петна често се наблюдават към края на активния сезон, което е добре дошло за вас, защото още през ранния етап на производството можете да вземете мерки при първата симптоматика и да спасите реколтата си.