You are here

МЕКО ГНИЕНЕ

Erwinia carotovora

Симптомите започват като светли, воднисти участъци
около ръба на рани върху плодовете или стъблото.
Воднистите зони започват да се разрастват бързо,
тъканта около мястото на инфекцията омеква и плодът
се превръща във водниста маса (каша). Мекото гниене на
плодовете отделя силна миризма. Обикновено инфекцията
възниква при дъждовно време, когато чрез водните капки
заразената почва попадне върху плодовете. Бактерията
може да навлезе в плодовете през рани, повреди от
патогени или вредители. Оптималните условия за
развитието на патогена са топло и влажно време. Най-
подходяща температура за развитието на мекото гниене
е 27° С до 30° С, а при температура под 3° С патогенът
преустановява своето развитие.