You are here

Рекордни добиви слънчоглед през 2017та

Новини
16.11.2017

Синджента България за поредна година доказа върховия потенциал на генетиката си във всички технологии с добиви от 470кг/дка .

Тази година отново бяхме свидетели на неблагоприятни климатични условия като сухото и горещо време в Южна България и необичайно високите температури по време на опрашване и наливане на семето в Северна България.

Въпреки неблагоприятните условия Синджента отново впечатли българските фермери с представянето на основните хибриди във всички технологии. През 2017г  в най-новата технология Clearfield Plus®   се затвърдиха челните позиции на хибридите СИ БАКАРДИ CLP – 471 кг/дка и СИ НЕОСТАР CLP - 467 кг/дка. И двата хибрида се отплащат с рекордни добиви при интензивни условия на отглеждане, но въпреки сушата и високите температури добивите от новата генетика на Синджента са изключително високи.

 

 

Не бива да пренебрегваме и стабилните високодобивни хибриди от  Clearfield® технологията -  НК НЕОМА е  с върховите добиви от 472 кг/дка. За българския производител този хибрид се е утвърдил като еталон с висок добив и стабилност. За поредна година фермерите заложили на   НК НЕОМА пожънаха очаквано добри добиви от . Другият хибрид, който блести в Clearfield® портфолиото на Синджента, е СИ ДИАМАНТИС, с впечатляващия добив от 484 кг/дка. Това е втора година за този хибрид, но с високите си резултати той набира все по-голяма популярност сред земеделските производители, които са ориентирани към максимизиране на печалбата от единица площ.

Все по голям интерес се забелязва и към хибридите на Синджента от технология Express®. Тук хибридите СУБАРО HTS и СУМИКО HTS за трета поредна година доказват защо Синджента е от водещите компании, когато става дума за слънчоглед. Високата добивност се доказа и тази година с резултати от СУБАРО HTS 481 кг/дка, а за СУМИКО HTS пожънати – 471кг/дка. Характерен за хибридите на Синджента от технология Express® е и потенциалът за високо маслено съдържание. През 2017г бяха измерени стойности в порядъка на 48-51% от проби взети от масови посеви.

СИ ЕДИСОН е най-новият хибрид в конвенционалната технология,а портфолиото на Синджента се допълва с изключително обещаващ хибрид, добивите от който са в порядъка на 410кг/дка. Хибридът е изкючително адаптивен не само към типа почва, но и към факторите на околната среда. Доказалият се през годините хибрид НК КОНДИ и тази година не изненада никой със средни добиви от 410кг/дка.

В години като тази, изпълнени с пазарни предизвикателства и ниски изкупни цени, високоолеиновите хибриди са най-доброто решение. С добиви на СИ Таленто и СИ Експерто от порядъка на 400-410 кг и гарантираната премия стигаща до 10% от изкупната цена, земеделските производители задължително си осигуряват по-добра възвръщаемост от декар.

 

Върховите резултати във всички технологии бяха реализирани с интегриран подход. Високодобивната генетика слънчогледови хибриди заедно с продуктите за растителна защита ГАРДОПРИМ ПЛЮС ГОЛД, ЛИСТЕГО, АМИСТАР ГОЛД, ВУКСАЛ БОР и РЕГЛОН ФОРТЕ дават предимството на земеделските стопани да реализират ефективни и високи резултати всяка година. Синджента развива цялостната технология в производството на слънчоглед  за да може да предложи на българския производител комплексни решения за устойчиво и печалившо земеделие.