You are here

Борба с доматения миниращ молец

Новини
17.04.2012

Доматеният миниращ молец за много кратко време от карантинен за България неприятел, се превърна в основен вредител по доматите, представляващ изключително сериозен проблем. През 2011 година повредите бяха толкова сериозни, че немалка част от доматопроизводителите предпочетоха през този сезон да се ориентират към отглеждането на други култури и по този начин да избегнат пълното унищожаване на продукцията си от Tuta absoluta.

Неприятелят зимува във всички стадий и при повишаване на температурата започва летеж на пеперудата.

Фрапираща беше липсата на подходящи инсектициди за справяне с проблема през 2011 г. Затова тази година в Европа Синджента предлага два иновативни продукта за изготвяне на пълна програма при  извеждането на борба с доматения миниращ молец. При прилагане на схемата включваща Афърм и Волиам Тарго може да се осигури надежден контрол на неприятеля.

Афърм има трансламинарно действие (навлиза в растителната тъкан) и след изсъхването на разтвора върху растението не се отмива от дъжда.

Афърм и Волиам Тарго са нови инсектициди в листата на Синджента. И двата продукта отговарят на високите европейски стандарти за безопасност и остатъчни количества. Във Волиам Тарго има две активни вещества и е с комбиниран механизъм на действие – контактно и системно.

В Европа Волиам Тарго при зеленчуци се използва освен срещу миниращият молец, така също и срещу миниращи мухи и обикновен паяжинообразуващ акар.

Карантинният срок и на двата продукта е изключително кратък, което ги прави много подходящи за приложение при зеленчуци. Карантинният срок на Афърм е само 3 дни и той може да се използва при домати в плододаване, а срокът на Волиам Тарго е 7 дни.

Решаващо е борбата с доматеният миниращ молец да се изведе навреме. Изключено е да се допускат повреди, тъй като това означава, че неприятелят се е намножил до нива, които се контролират много по-трудно.

Важно е моментите за пръскане да бъдат определяни от уловки разположени в нашите площи. За доматеният миниращ молец не бива да се разчита на информация от съседи или от други места.

И Афърм и Волиам Тарго конкретно срещу Tuta absoluta трябва да се прилагат с прилепител Еталфикс Про (в концентрация 0.02%).

Както в Европа, така и в другите държави, където доматеният миниращ молец а бич за доматопроизводителите е препоръчително пръсканията да започнат още при първите уловени във феромоновите уловки възрастни с Афърм на по-кратки интервали.

Третото пръскане може да е с Волиам Тарго. Следващите приложния е най-удачно да са след 7-10 дни (според летежа на пеперудата, проследен с наличните в площите ни уловки). До начало на плододаване Афърм и Волиам Тарго се редуват, като при определяна на интервала на приложение се вземе предвид по-дългото последействие на Волиам Тарго срещу молецът. След навлизане в плододаване, доматите се пръскат само с Афърм, тъй като той е само с 3 дни карантинен срок.

Тоест ако се следят ежедневно феромоновите уловки и се определят правилно интервалите на третиране с Волиам Тарго и Афърм (не бива да се допускат масови повреди) се осигурява качествена продукция, без повреди от Tuta absoluta и без остатъчни количества от пестициди.

От друга страна редуването на Афърм и Волиам Тарго предпазва от възникване на резистентност при Tuta absoluta, неприятел, които развива голям брой поколения годишно.

Ако все пак в началото на сезона поради различни причини не се пръска навреме и се видят повреди по растенията, тогава първите пръскания трябва да се направят с Волиам Тарго. Той е така наречената „тежка артилерия” срещу молеца.

Разбира се не може да не се спомене, че мерките за борба с доматеният миниращ молец трябва да са комплексни. Много е важно да не се забравя борбата с плевелите в и около площите, защото неприятелят е полифаг, зимува и в плевелната растителност.

Полезно би било да се напомни, че най-подходящият момент за пръскане е рано сутрин или късно вечер, когато е по-хладно и устицата на растенията са отворени. Това способства за по-лесно навлизане на Афърм и Волиам Тарго в растенията. Задължително е да се калибрира пръскачката и да се изберат подходящи дюзи. Целта е с качествено пръскане да се омокри растението от всички страни, като обаче не се позволи на разтвора да се стича по листата.

Важно е да се отбележи, че при тазгодишните срещи със зеленчукопроизводители, те се оплакаха, че вече и в България Tuta аbsoluta освен доматите, напада още и пипер, тиквички, патладжани и картофи.

Както беше споменато и по-рано този молец е полифаг и при липса на „по-привлекателна” култура, той преживява по плевелната растителност, затова и заплевеляването в и около площите ни не бива да се допуска.

При извеждане на навременна, комплексна и адекватна борба с подходящи инсектициди проблемът с Tuta absolutaе решим.

И понеже в земеделието всеки сезон е различен от предходните, специалистите от фирма Синджента са на разположение на зеленчукопроизводителите при необходимост от допълнителна информация. 

Вестник Марица, 17 април 2012