You are here

Борбата със сивото гниене по гроздето решава крайния резултат от гроздовата реколта

Новини
01.06.2012

Сивото гниене е проблем добре познат на лозарите в България. Болестта може силно да се благоприятства от метеорологичните условия и в някои години почти напълно да унищожи реколтата.

Освен пряката вреда на сивото гниене с типичната повреда – загниване на гроздето, то нанася и допълнителни сериозни вреди върху качеството на гроздето и виното. Това се дължи на отделянето на някои окислителни вещества от гъбата като ензима полифенол оксидаза (лаказа). Присъствието на този ензим в гроздето и мъстта води до окислителни процеси, които влияят отрицателно на ферментацията и качеството на виното. При комбинирана зараза от сиво гниене и Aspergilus се образува и веществото геосмин, което е причина за разрушаването на ароматите и появата на мирис на пръст във виното.  

Ние не можем да контролираме или да предвидим валежите и температурите, но това което можем да направим е да осигурим на насажденията си защита от вредоносния патоген. За тази цел Синджента предлага своето 4х4 високо-ефективно решение за справяне с проблема – Суич. Суич е фунгицид, който съдържа две активни вещества от различни химични групи с напълно различен механизъм на действие. Важно е да се отбележи, че няма кръстосана резистентност между Флудиоксонил и Ципродинил. Суич има комплексен механизъм на действие, като влияе на гъбата с 3 механизма:

Инхибира активността на протеин киназата (осморегулация); Инхибира отделянето на свързаните с хидролизата ензими и инхибира биосинтеза на метионин.

Едното активно вещество на Суич - Флудиоксонил стои основно на повърхността на листа, зърното и летораста, а другото активно вещество Ципродинил се поема през растителната тъкан. Това прави възможно Суич да атакува патогена в четири различни етапа от неговото развитие: Покълване на спорите; Нарастване на зародишната тръбичка; Проникване в растителната тъкан и Нарастване на вътре- и междуклетъчния мицел. Липсата на резистентност, комбинираният механизъм на действие и възможността за контрол на патогена в четири различни етапа  дава на Суич предимството да е продуктът, който осигурява най-високо ниво на ефикасност и надеждност при контрола на Botrytis. Суич успешно контролира надеждно и трите типа Botritys cinerea (transposa, vacuma и pseudocinerea). Това го прави уникален измежду останалите фунгициди на пазара. Суич успешно се справя и с други видове гниене по грозда причинени от Penicilium, Aspergilus и др.

В различните държави Суич се прилага в различни моменти от развитието на лозата. Това което ние от фирма Синджента препоръчваме на българските лозари е едно от приложенията на Суич да е преди затваряне на грозда. Това ще ни осигури здрави гроздове без наличието на инокулум. Защо е важно Суич да се приложи преди да се затвори грозда? Отговорът на този въпрос се крие в изключително силното действие на продукта с газовата фаза. По този начин ако приложим продукта в препоръчаният момент, после, след затваряне на грозда Суич ще предпази зърната тъй като ще действа отвътре-навън с газовата си фаза и няма да позволи патогенът да се развие в чепката.

При проучванията изведени със Суич във Франция е установено, че той действа и биостимулиращо като осигурява повече хранителни вещества за гроздовете и стимулира укрепването на растението. Всичко това е в разултат на факта, че Суич стимулира фотосинтезата и биосинтеза на протеини, придвижва захарите в грозда, спомага за усвояването на азота и подобряването  биосинтеза на свободни амино-киселини.

И тъй като Синджента е световна компания, чийто стремеж винаги е бил да отговори на високите норми за безопасност в т.ч. и тези на Еврпоейския Съюз, Суич е фунгицид, който може да застане в челните редици на продуктите с изключително благоприятен токсикологичен и екотоксикологичен профил. Също така Суич не влияе на качеството на виното, аромата и т.н

 Растителна защита, брой  5, 2012