You are here

ЕКИПЪТ НА “СИНДЖЕНТА БЪЛГАРИЯ” РАБОТИ ЗА ПРОСПЕРИТЕТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛЕЦ

Новини
15.03.2013

Нашата мисия е: Да развием потенциала на растенията. Зад нея стоят иновативни и качествени продукти, знаещи и можещи специалисти и много, много работа… – обобщава г-жа Светлана Йорданова, мениджър продажби в “Синджента България”.

- Г-жо Йорданова, вече сме на финала по предлагането и продажбите на посевен материал за пролетните култури, визираме слънчогледа и царевицата. И все пак кои бяха фаворитите от вашето богато портфолио сред земеделците през тази кампания?
- “Синджента” е компания, известна с отличната си генетика при царевица, слънчоглед, рапицата и зеленчуковите култури. Безспорен лидер сме при слънчогледа, като в продуктовата ни листа са подбрани най-добрите, адаптирани за нашите почвено-климатични условия хибриди, фаворити сред земеделците. Предпочитаните хибриди, за всеки регион са различни, най-търсени са ИМИ-толерантните хибриди (Клиърфийлд) НК Адажио (средно късен, толерантен към засушливи условия и високи температури), НК Неома (Клиърфийлд хибрид, номер 1 в Европа), НК Мелдими – пластичен хибрид за отглеждане в цялата страна. Подчертан интерес има и към новия ранен хибрид НК Тристан, а в Южна България търсен е Санай МР.
За първи сезон продаваме ранния ИМИ-толерантен хибрид (Клиърфийлд) НК Фортими,чийто предимства са с бързия старт на развитие, високия потенциал за стабилни добиви при по-сухи условия и високи температури. Все още голям интерес има и към “ветерана” НК Мелдими, който е пластичен хибрид, с висок добивен потенциал, а също така дава стабилни добиви и при по-сухи условия.
От конвенционалните хибриди предпочитан е НК Конди, устойчив на Синя китка от раса А до Е изключително адаптивен хибрид с много висок добивен потенциал, търсят се също НК Брио и НК Армони.
При ЦАРЕВИЦАТА бих искала да започна с ПРОЕКТ “РАННА ЦАРЕВИЦА”. Напоследък летните горещини и сушата настъпват все по-рано и създават сериозни проблеми за развитието на царевицата. Изборът на хибрид с по-къса вегетация и по-ранна сеитба донякъде намалява риска от съвпадение на периода на опрашване с най-големите жеги. Разполагаме с богата гама ранни хибриди и средноранни хибриди царевица с висок добивен потенциал. СИ Новатоп (ФАО 170) е ранен хибрид, който бързо освобождава влагата, подходящ е за ранно засяване. Възможно е отглеждането му и като втора култура.
Преминавайки през НК Аробейз (ФАО 180), НК Олипмик (ФАО 230), СИ Ондина(ФАО 250), стигаме до НК Канзас (ФАО 280), хибрид с добре развит хабитус на растенията, адаптивен и високодобивен.
НК Луциус (ФАО 330) се откроява с висок добивен потенциал, и добро представяне при интензивно отглеждане. НК Кобалт(ФАО 170) е друг хибрид от средноранната група, подходящ както за зърно, така и за силаж, и е подходящ при по-сухи условия.
В портфолио ни през 2013 г включихме и нов хибрид – НК ФЛОВИТА (360 по ФАО). Това е хибрид със здраво и стабилно стъбло, подходящ за интензивно отглеждане за зърно, толерантен на болести. СИ ОНДИНА (ФАО 250) е по-ран хибрид, толерантен към температурни амплитуди и подходящ за различни условия, включително и при по-засушливи площи.
Важно е да отбележим, че тази година 90% от слънчогледовите семена са третирани с Крайцер, което им осигурява защита от неприятели и т.н. VIGOR ефект. При царевицата половината от посевния материал е третиран с Крайцер – високоефективен инсектицид за борба срещу телените червеи и сивия царевичен хоботник.
- Следвайки този ред на мисли, бих искала да не подминем и зеленчуковите семена?
- Ще им предложим един от най-търсените хибриди домати Панекра, този ранен и много едър домат отговаря на завишените изисквания на българския земеделски производител и на консуматорите. Панекра ражда едри и изравнени плодове, с наситено червен цвят, без зелен пръстен.
Имаме и богат избор на краставици – дългоплодни, корнишони, различни по ранозрелост, с различни направления на използване. Грендел е хибрид дългоплодна краставица, доказал се вече сред градинарите. Стратегос, Бомбър и Регалос са хибриди от ново поколение вирусоустойчиви дългоплодни краставици на Синджента. От групата на корнишоните си струва да посочим Офикс F1, който е стандарт при късоплодните краставици, Пасамонте – интелигентният избор и Пасалимо, подходящ хибрид за открито и в оранжерии.
Тази година отчитаме изключително засилено търсене на СЛАДКА ЦАРЕВИЦА. Хибридите Бонус, Оверланд, GSS 8529 и GSS 1477 образуват мощни растения, имат кратка вегетация и висок добивен потенциал. Ще очакваме нови попълнения откъм салати, зеле и др.
Но тази година ще предложим семена от есенни култури – сортове пшеница и ечемик, и разбира се високодобивни хибриди зимна маслодайна рапица.
През т.г. ще изпитаме новите пакетни решения, предлагаме за пръв път т. н. “Кенгуру пакет”, “Елумис + Пик” за царевица, който е изгоден и ефективен при икономически важни плевели при царевицата. Предлагаме и различни комбинации преференциални пакети при житните култури, при пролетниците, за пълен контрол на болестите, неприятелите и листно подхранване.
- Имайки предвид опита ви на ръководител и мениджър в други световни компании, какъв е основният принцип в работата ви?
- Няколко са принципите, към които се стремя. Първото условие за доброто развитие на една фирма, каквато и да е тя, е да има сплотен, добре работещ екип. Работата в екип и вътрешно-фирмените отношения са тези, които движат компанията напред.
На следващ етап поставям партньорствата с дистрибуторите, със земеделците при извеждането на опитите, контактите с институциите. Всичко това представлява мрежа от връзки, която оказва влияние върху състоянието на фирмата.
Но ние сме тук, за да работим в името на фермерите, да постигат максимални добиви, да печелят добре. И когато те са добре и печелят, това означава, че и ние ще бъдем добре.

Агровестник, брой 10, 2013