You are here

Формула за висока производителност при рапица

Новини
29.07.2015

Формула за висока производителност при рапица

Основната цел на компанията е в предлагането на цялостна и завършена технология за производство на маслодайна рапица. Както знаем отглеждането на рапица е един комплексен процес, обхващащ различни фактори: семена, обработки, растителна защита, торене и не на последно място климатичните условя. Задачата на СИНДЖЕНТА в тази сложна обстановка е да осигури възможно най-подходящата формула за висока производителност при рапица. Технологията на компанията се основава на цялостен подход включващ хибридни семена рапица, програма за растителна защита и листни торове, като по този начин осигурява решение на повечето фактори влияещи на производството. Селекционния процес на компанията е насочен към разработването на адаптивни, високо-перспективни и толерантни към болести хибриди. Хибридите предлагани на Българския пазар се резултат от целенасочената работа на компанията в подбора на подходящи за страната хибрид. Проследявайки развито и сравнявайки получените резултати от няколкогодишни изпитвания компанията подбира най-добре представящите се хибриди и ги включва в портфолиото си. Последното най-ново предложение на СИНДЖЕНТА за сезон 2015 е хибрида ВЕЗУВИО, средно-ранен със стабилно представяне при стресови климатични условия. В процеса на изпитване през последните години ВЕЗУВИО се отличаваше с добър хабитос на растението, добра поносимост към различни климатични условия и добър постоянен добив (среден добив 416 кг/дка през 2014 г.).

ВЕЗУВИО - Резултати от опити през 2015 г.

Стабилният добив и изравненото представяне в страната определят ВЕЗУВИО като адаптивен и перспективен хибрид за всяко стопанство.

В много случаи времето за прибиране на посевите с рапица е ограничено и оптималният момент е от голямо значение за постигане на високи добиви и тук СИНДЖЕНТА има решение - ТЕХНИК. За да се съобрази с нуждите на производителите за поетапно прибиране СИНДЖЕНТА предлага ТЕХНИК, ранен хибрид с висок маслен потенциал до 50 %

ТЕХНИК - Резултати от опити през 2015 г.

ТЕХНИК дава спокойствие при прибиране на реколтата и високо маслено съдържание, хибрид заслужил мястото си на полетата в страната.

Портфолиото на СИНДЖЕНТА се допълва от добре познатите КАРАВЕЛ, КОЛУМБ и ОКТАНС средно-ранни хибриди с заложена способност за разклоняване, дружно узряване на шушулките и доказан високодобивен потенциал. Резултатите от опитните и производствените полета през 2015 затвърждават позициите на тези доказали се хибриди.

КАРАВЕЛ - Резултати от опити през 2015 г

КОЛУМБ - Резултати от опити през 2015 г

ОКТАНС - Резултати от опити през 2015 г

Трябва да се отбележи, че посочените по-горе резултати са постигнати при използване на 100 % технология от фирма СИНДЖЕНТА а именно семена и растителна защита.

Формулата за висока производителност при рапица започва от избора на правилен хибрид и продължава с прилагането на съответната растителна защита за опазването на посевите. Технологията на СИНДЖЕНТА е базирана на принципа от А до Я, семена и програма за растителна защита включваща хербицид, растежен регулатор, фунгицид и инсектицид. По този начин СИНДЖЕНТА предоставя на производителите възможно най-цялостен подход при производството на рапица.

Почвеният хербицид ТЕРИДОКС се прилага след сеитба преди поникване на културата и унищожава плевелите преди тяхното поникване, като осигурява доброто развитие на посева до настъпването на зимният покой.

Високоефективният системен  вегетационен хербицид ФУЗИЛАД ФОРТЕ е водещият хербицид срещу житни плевели след поникване. Предвижва се в корена и унищожава надеждно плевелното растение.

Опазването на рапицата от измръзване през зимния период е основен фактор за постигане на добри добиви. Наложилият се през годините растежен регулатор и фунгицид ТОПРЕКС осигурява надеждното презимуване на посевите с рапица. Приложен на есен ТОПРЕКС ограничава растежа на стъблото с което стимулира коренообразуването и подобрява студоустойчивостта  на растенията. Напролет ТОПРЕКС стимулира образуването на повече разклонения върху централното стъбло и основните разклонения и така увеличава добива. ТОПРЕКС е продукт който комбинира две активни съставки – растежен регулатор и фунгицид, благодарение на което успешно предпазва рапицата от основните болести – сухо стъблено гниене (фома), алтернария, брашнеста мана и др. ТОПРЕКС осигурява здрава от болести култура със запазен добивен потенциал.

Рапицата е култура която цъфти рано на пролет привлича голям брой неприятели който могат да причинят сериозни повреди и да доведат до компрометирани на добрия добив. КАРАТЕ ЗЕОН е логичният избор за борба с неприятелите при рапица. КАРАТЕ ЗЕОН притежава бързо начално действие и продължително последействие благодарение на уникалната капсулирана формулация.

За по лесна жътва без растителни остатъци, за прибиране на зърно с по-ниска влага и за реколтиране на качествена продукция  СИНДЖЕНТА предлага РЕГЛОН ФОРТЕ превъзходният десикант в рапица.

Формулата за висока производителност при рапица се основава на цялостният и завършен подход на фирма СИНДЖЕНТА, един партньор за една обща цел.

www.nivabg.com