You are here

Генетиката на Синджента генерира растеж в земеделието, движи го напред!

Новини
07.07.2012

На ДМО полигона край великотърновското село Горна Студена екипът на швейцарската компания в нашата страна представи своите селекционни колекции слънчоглед, царевица, рапица, пшеница, ечемик. Повече от 200 земеделски стопани от Централна Северна България се запознаха с визията и поведението на хибридите от актуалното търговско портфолио в стандартна производствена среда. Видяха и част от творческите планове на корпоративния инженеринг на Синджента, реализираните идеи и модели в широкоформатния генетичен проект – хибриди с качествено нови характеристики, чиято комерсиализация ще допринесе за прилив на биологична енергия, за интензифициране на производството, за увеличаване на добивите и качеството им, за капитализиране на инвестиционния ресурс и калкулиране на добавена стойност

Стартовата новина, която в една или друга степен изненада висококомпетентното множество бяха трите сорта пшеница – Болоня, Иликo и Индженино, и осилестият фуражен ечемик Секуел с бранда Синджента. Ясно послание за намерението на компанията да продължи да развива своя успешен семенарски бизнес у нас и в друга посока – житните култури, пазарен сегмент, доскоро  смятан едва ли не за “неприкосновена територия” на българската селекция. Състезание между силни конкуренти е предизвикателство с голям заряд. От тази пазарна активност няма и капка съмнение, ще спечели българският производител. А Синджента през всичките години на присъствието си у нас е доказала, че е компания, която променя средата по градивен начин и осезателно движи нещата напред.

Слънчогледите на Синджента са магнетичен дрескод за професионалното око, активират любопитство и свръхочаквания, провокират завист. Казаното дотук не е PR  или рекламен текст, а част от идентичността и неподражаемостта на селекционния пакет на Синджента в тази култура, която у нас има ключово стопанско значение. Форматът на конвенционалните слънчогледови хибриди с толерантност на синя китка/А-Е/ се води от фаворита НК Брио, тук са още НК Конди и най-високодобивният конвенционален хибрид на Синджента -  НК Армони, много стабилен при по-сухи условия. Синджента предлага на българския пазар най-много Клиърфийлд толерантни хибриди. Лидерът в този сегмент и в Европа, и в нашата страна, е НК Неома, IMI толерантна версия на НК Брио, индикация за целта на тази селекция. НК Тристан, IMI толерантна версия на Джеси, е новият член на славния тим, отличава се с добра адаптивност и стабилен добивен потенциал. Част от този сектор са Санай РМ, НК Алего, IMI толерантна версия на харизматичния НК Арена, НК Мелдими, първият Клиърфийлд толерантен хибрид на Синджента с претенции, че и досега не е надмината неговата пластичност за отглеждане във всички региони на страната. НК Адажио, IMI толерантна версия на Армони, е подходящ за сухи условия, толерантен към високи температури.

Мащабното представителство, което дава голяма привилегия за свободен избор, има още едно конкурентно предимство. Хибридите НК Конди, НК Неома, НК Мелдими и НК Адажио са заводски обеззаразени с инсектицида Крайцер 350 ФС, идеалната защита за дълго време на младите растения от телени червеи и сив царевичен хоботник. Той притежава и допълнителна физиологична активност. Спомага за т.нар. Vigor ефект, изразяващ се в по-бързо покълване и поникване на семената, по-здрави, по-силни зелени растения, по-голям брой листа на едно растение, по-мощна коренова система, по-здрави и стабилни стъбла, по-високи добиви, средно с 5-13 %.

Присъстващите на ДМО полигона в Горна Студена видяха “на живо” и следващата генерация конвенционални слънчогледови хибриди на Синджента. СИ Еденис, който се изпитва у нас за втора година, СИ Санбала с по-високо стъбло и много висок добив на семена и масло. Следва “третата вълна” Клиърфийлд толерантни хибриди. Коломби е първият високолеинов представител, Фортими със сигурност ще бъде припознат като новият хит в тази категория.

Царевицата в България отново се радва на значимост и одобрение. През тази година общата ѝ площ прехвърли психологическата бариера от 5 млн.декара, като 1 млн. от тях са в Южна България! Тази благоприятна конюнктура активира семенарския пазар, ситуацията се нажежи до червено, конкуренцията увеличи опциите за свободен избор. Каква е позицията на Синджента в тази локация, която от маргинална се превърна в център на особено внимание от страна на мултинационалните семенарски компании?

От чисто агрономическа гледна точка царевицата е рискова култура у нас, отглежда се в несигурна климатична среда, където сушата и високите температури са лимитиращ фактор за бъдещия добив. Една много добра алтернатива в тази ситуация е системата за управление на риска на Синджента, която включва отглеждане на хибриди с по-къс вегетационен период. Синджента предлага през тази година впечатляващо портфолио – 14 хибрида в диапазона 170-490 ФАО. В ранната група/170-290 ФАО/  те са шест – СИ Новатоп/170 ФАО/, НК Аробейз/180 ФАО /, НК Олимпик/230 ФАО/, СИ Ондина/250 ФАО /, НК Канзас/280 ФАО/ и НК Симба/290 ФАО/. СИ Новатоп и СИ Ондина са от най-новата генерация на Синджента. Вторият е подходящ  за отглеждане и при сухи условия. В средноранната група/330-390 ФАО/ хибридите също са шест:  НКЛуциус, НК Кобалт, НК Леморо, НК Термо, НК Фурио и Сиско. Два хибрида представят среднокъсната група – НК Колумбия/ФАО 440/ - шампионът на Синджента по добивност, понася сухи условия, много пластичен, подходящ за зърно и за силаж, с мощен начален старт. НК Пако/490 ФАО/ е с висок добивен потенциал, добра устойчивост на стресови фактори и бързо влагоотдаване.

На този полигон Синджента показа и част от последната дума на селекцията си, която още не е комерсиализирана – 4 царевични хибрида с инициалите SC/220, 240, 300 и 470 ФАО/. Това са продукти на утрешния ден – с респектиращ добивен потенциал и много висока степен на сухоустойчивост. Според експертното становище тези царевици са нов връх на иновационния генетичен и откривателски капацитет на Синджента и ще предизвикат “буря” в това производство.

Синджента  вдига “летвата” в царевичната генетика и в едно друго направление. На ДМО бе показан  супер ранният НК Фалкон/100 ФАО/. Това е невероятно постижение! Ранната група царевични хибриди на  Синджента/100-250 ФАО/ имат две смазващи конкурентни предимства: могат да се засяват много рано – при 5-7 градуса С на почвата, и с успех се отглеждат като втора култура след ечемик и рапица.

В Горна Студена швейцарската компания демонстрира постиженията си и в рапицата. Десетте хибрида/шест от тях са в търговската листа за 2012/, които бяха в опитното поле, е знак за мощен селекционен размах, за новата идентичност на корпоративната генетика. Само един факт. Иновативната концепция Safecross отваря пътя на конвенционалната селекция да модернизира класическия метод на хибридизация. Активират се биомеханизми за прехвърляне в новото поколение само на избрани признаци от родителските растения – баща и майка. Тази многофункционална и високотехнологична новост динамизира и съкращава времето за създаване на хибридни растения. НК Техник, НК Колумб, НК Октанс и НК Каравел, които вече са в България, са “родени” с помощта на Safecross.

Ключовите компетенции на Синджента генерират и в рапицата радикални решения за нейната растителна защита. Крайцер Рапица е уникален фунгицид-инсектицид за комплексен контрол на болести и неприятели в ранните фази, участва във Vigor ефекта. Другият феноменален продукт е почвеният хербицид Теридокс, използван след сеитба преди поникване на културата унищожава основните едногодишни житни плевели/вкл. и самосевки от пшеница/ и  широколистни плевели, в т.ч. и див синап. Тези два изключително ефикасни препарата са част от добрите практики на Синджента за управление на рисковете и за осигуряване на “зелен семафор” на рапицата през есента, когато формира 50 % от добива.

                                                          

През това столетие световното земеделие е натоварено с нова социална отговорност. Населението на планетата се нуждае от все повече и по-качествена храна. Постигането на реални резултати за кратко време  и то в условия на природни катаклизми и форсмажорни фитосанитарни събития от различен характер е една забележително представителна и емблематична кауза.  Синджента, водещата световна компания в семенарския и агрохимическия бизнес, позиционира и в глобален, и в регионален план своята корпоративна принадлежност  към мисията за мащабен растеж на земеделското производство. Брандът Синджента е разпознаваем участник в колосалната трансформация на световната агроиндустрия. Генерирането на устойчив, предвидим, широкоформатен и автентичен планетарен земеделски проект е супер мащабно събитие. Това дава възможност на Синджента да стане част от това визионерско събитие.

Растителна защита,
брой 6, 2012