You are here

Хибриди царевица от СИНДЖЕНТА – гаранция за стабилни и високи добиви

Новини
20.01.2012

СИНДЖЕНТА е единствената фирма в областта на земеделието, която предлага на земеделците едновременно високодобивни хибриди царевица и високоефикасни продукти за растителна защита за опазването им от плевели, болести и неприятели в пакет.

Хибридите царевица на СИНДЖЕНТА са високодобивни, адаптивни към различни климатични условия, толерантни на засушаване и температурни амплитуди, което е предпоставка за получаване на стабилни и високи добиви, и оттам на по-големи приходи.
Кои са новостите и практическите предимства на хибриди царевица от фирма СИНДЖЕНТА ???
·         СИНДЖЕНТА предлага хибриди от групи по ФАО 100 до ФАО 400 – възможност за земеделците да засеят хибриди, които предпочитат като ранозрелост и продуктивност.
·         СИНДЖЕНТА е първата фирма, която предложи ранни хибриди от група ФАО 100, с къса вегетация и с възможност за отглеждане в райони с висока надморска височина. Това са и хибридите най-подходящи за отглеждане като втора култура.
·         СИНДЖЕНТА е водеща в селекцията на хибриди от група 200, които постепенно се налагат и в България поради следните практически предимства: 1.Могат да се засяват рано, когато температурата на почвата на дълбочината на засяване е минимум 5-7 градуса по Целзий; 2.Имат бърз „експлозивен” старт; 3.Силно развита коренова система; 4.Позволяват отглеждане при по-голяма гъстота; 5.По-ранен цъфтеж – избягват се жегите през втората половина на юни – много по-добро опрашване и оплождане; 6.По-ранна жътва - по-добра цена на продуцкията, по-ранно освобождаване на полето – по-ранна и по-качествена обработка на полето за следващата есенна култура; 7.Може да се засяват като втора култура (след жътва на рапица и/или ечемик) - възможност за допълнителни доходи през същата стопанска година; 8.При по-сухи условия се представят по-добре от хибридите в група 300 и 400 по ФАО, а в години с достатъчно влага добивите са съпоставими с хибридите от следващите групи;
·         Хибридите от групи ФАО 300 и 400 на СИНДЖЕНТА в последните няколко години бяха почти изцяло заменени с продукти от най-новата селекция на фирмата, което даде възможност на българските производители да постигат високи и стабилни през годините резултати с хибридите ТЕРМО, ЛУЦИУС, КОБАЛТ, КОЛУМБИЯ.
·         През 2012 година фирма СИНДЖЕНТА ще предложи на земеделците индустриално третирани с инсектицида КРАЙЦЕР царевични семена от хибридите КАНЗАС (280) и ТЕРМО (370).
Какви са предимствата на тези индустриално третирани семена? – 1.Качество на третиране е на най-високо ниво – повърхността на семената е покрита на 100% и препарата е „капсулиран” с полимер. Практически няма „загуба” на препарат за разлика от третирането със „стандартно” оборудване; 2.Няма начупване на семена и качествените показатели на семената са гарантирани; 3.Пестят се труд, финансови средства и време на земеделеца – семената направо се засяват; 4.Индустриалното третиране с високо ефикасния инсектицид КРАЙЦЕР дава възможност да се извлече максималния добивен потенциал на царевичния хибрид

Кои хибриди Ви предлага СИНДЖЕНТА през 2012 година ???

·         SY НОВАТОП (ФАО 170) – нов хибрид за 2012 г.  – Много ранен хибрид, зърно тип конски зъб, бързо освобождава влагата, подходящ за ранна сеитба, висок добивен потенциал, толерантен към температурни амплитуди, адаптивен за различни райони на отглеждане, възможност за отглеждане като втора култура.
·         NK АРОБЕЙЗ (ФАО 180)
·         NK ОЛИМПИК (ФАО 230)
·         SY ОНДИНА (ФАО 250) – нов хибрид за 2012 г. - Ранен хибрид, подходящ за ранна сеитба, толерантен към температурни амплитуди, адаптивен към различни условия на отглеждане, потенциал за висок добив, подходящ за отглеждане и при по-сухи условия,  възможност за отглеждане като втора култура, кочан с 16 до 20 реда и 31 до 37 зърна в ред, абсолютно тегло на 1000 зърна – 320 до 350 грама
·         NK КАНЗАС (ФАО 280) – много добре представящ се хибрид със стабилни добиви през последните две години. През 2012 година ще се предлагат торби с индустриално третирани с КРАЙЦЕР семена.
·         NK СИМБА (ФАО 290)
·         NK ЛУЦИУС (ФАО 330) средно ранен хибрид, с открояващ се добивен потенциал, добро представяне и при по-сухи условия, бързо влагоотдаване, с абсолютна маса на 1000 зърна от 335 до 345 грама. Много добра реакция на отглеждане при висок агро-фон.
·         NK КОБАЛТ (ФАО 340) – хибрид подходящ, както за зърно, така и за силаж, благодарение на силно развитата си вегетативна маса. Със стабилни и високи добиви през последните две години, средно ранен хибрид, много пластичен и адаптивен към различни условия и райони, с бързо влагоотдаване, с абсолютна маса на 1000 зърна от 340 до 350 грама
·         NK ЛЕМОРО (ФАО 350)
·         NK ТЕРМО (ФАО 370) - много добре представящ се хибрид със стабилни добиви както при нормални, така и при по-сухи условия. 2012 година ще се предлагат торби с индустриално третирани с КРАЙЦЕР семена.
·         ФУРИО (ФАО 390)
·         NK ОКСИТАН (ФАО 390)
·         СИСКО (ФАО 390)
·         NK КОЛУМБИЯ (ФАО 440) – средно късен хибрид подходящ, както за зърно, така и за силаж, благодарение на силно развитата си вегетативна маса, с открояващ се добивен потенциал при интензивно и екстензивно производство, много пластичен и адаптивен към различни условия и райони, бързо влагоотдаване, с абсолютна маса на 1000 зърна от 335 до 345 грама
·         NK ПАКО (ФАО 490) – хибрид с изключителен добивен потенциал от група ФАО 400.

 

Фирма СИНДЖЕНТА предлага един широк набор от хибриди царевица, които да задоволят разнообразните Ви нужди и да отговорят на високите Ви очаквания.

Към тези хибриди СИНДЖЕНТА Ви предлага и пълни РЗ решения, за опазването на царевицата от вредители (ЛУМАКС, КАСПЪР, МИСТРАЛ ЕКСТРА, ПИК – срещу плевели; КРАЙЦЕР, АКТАРА – срещу неприятели). Към този пакет от хибриди и препарати за растителна защита СИНДЖЕНТА Ви предлагаме и нашата компетентна помощ със съвети и препоръки на базата на нашия опит, придобит от големия брой опити (през 2011 година бяха изведени опити с хибриди царевица на 53 места в България), които извеждаме всяка година с хибридни семена, ПРЗ и листни торове, и от информацията, която обменяме с много земеделски производители, ползващи продуктите на Синджента на техните полета.

Агрокомпас, Януари 2012