You are here

Хибриди за рекорди на Синджента – Експертът в слънчогледа

Новини
30.01.2019

За поредна година българските земеделски производители, заложили на слънчогледовите хибриди от Синджента, са доволни от високите добивни резултати. Тази година, поради валежите паднали в нужното количество и правилния момент, почти в цялата страна реколтата от слънчоглед е по-голяма в сравнение с предходната суха и гореща 2017.

Експертът в слънчогледа – Синджента за поредна година се утвърди като компания притежаваща богато портфолио от слънчогледови хибриди във всички технологии, доказващи върховото си представяне както при благоприятни, така и при екстремни климатични условия. Големият екип от специалисти на Синджента и правилното позициониране на хибридите печелят все по-стабилни позиции както при настоящи, така и при нови земеделски производители. През 2018 г. слънчогледът доказа защо е една от традиционните култури за България.

Добре познатият и предпочитан хибрид Неома и през изминалата година е №1 Clearfield® хибрид в България. През единадесетте години, в които този хибрид е на пазара, се е утвърдил като стандарт за високи добиви и стабилност на представянето. В подкрепа на твърдението, че на Неома може да се разчита, идват и изключително високите резултати достигнати през 2018 г.

Рекордни добиви от Неома (400 кг/дка и то от над 6000 дка производствени полета) пожънаха стопаните от фирма Агрозлатекс ООД в района на град Чирпан. Хибридът се представя повече от прекрасно и в Северна България, където на демополета на Синджента достигнатият добивен потенциал е 477 кг/дка.

Партньорът на Неома в Clearfield® технологията е Диамантис. Блестящото представяне на този Clearfield® хибрид от новата селекция на Синджента е повсеместно в цяла България. Впечатление правят резултатите на Кооперация Четирилистна Детелина, село Трънчовица. От производствени посеви средният им добив от Диамантис е 438 кг/дка, а най-високият регистриран резултат е 521 кг/дка на блок от 21 дка. Добивите от производствени посеви в Южна България също са изключително високи. 412 кг/дка среден добив от 1000 дка са пожънали стопаните от ЗКПУ „Бели бряг“ в радневското село Бели бряг.

Шампионът Бакарди застана достойно на първо място по продажби в Clearfield® Plus сегмента през 2018 година в България. Този хибрид е най-предпочитаният в най-новата технология на отглеждане заради множеството предимства, които притежава. Една от водещите характеристики е високият му добивен потенциал, дори и при засушаване. Тази година Бакарди се прояви като истински лидер с максимални добиви от 492 кг/дка,  достигнати на демонстрационни полета за Северозападна България. Що се отнася до производствените полета, г-н Милко Попов - управител на Агропо 2003 ЕООД споделя, че добивът им от хибрида е 430 кг/дка, пожънат в с. Дъскот, Велико Търново. Високи добиви от Бакарди жънат и в Южна България. На демонстрационни полета на Синджента в град Айтос има пожънати максимални добиви от 427 кг/дка, което е впечатляващ резултат предвид условията в района през изминалата година.

Звездата в родните полета и тази година заблестя в лицето на Неостар. 479 кг/дка максимален добив е отчел кантарът на демонстрационното поле на Синджента при г-н Тодор Тодоров, председател на ППОКЧС Земеделец-93 в с Козловец, Велико Търново. Добиви от над 400 кг/дка има пожънати в Южна България, като се започне от Айтос, премине се през с. Сърнево, Старозагорско и се стигне до Старо село, Пернишко.

Субаро за поредна година печели все повече почитатели с максималните си добиви както от демонстрациони полета на Синджента - 505 кг/дка, така и от производствени полета - 400 кг/дка.

Синджента -  експертът в слънчогледа е подбрала така портфолиото си, че във всяка технология да има партньорски двойки от взаимодопълващи се хибриди, на които родните производители да могат да разчитат.

Сумико в Експрес технологията е идеалният партньор на Субаро. Бързото развитие напролет и ранният цъфтеж  му помагат да реализира рекордния си потенциал за добив на масло от декар. „Регистрирахме рекордния добив от 412 кг на масив от 600 дка“ казва г-н Николай Донев от гр. Павликени. Маслеността, отчетена при този производител, е 48,5%. Отлични добиви е пожънал и г-н Иван Сагов, управител на фирма ЗАРРА – 2000 ЕООД,  – 350 кг/дка правят Сумико все по-популярен. За високия добивен потенциал говори и максималният добив от 480 кг/дка достигнат на демонстрационно поле на Синджента в с. Сенокос, обл. Добрич.

Носителят на титлата за добив - хибридът Конди - се отчете с максимални добиви от 494 кг/дка в Северна България и 427 кг/дка в Южна България. Производителите, които залагат на конвенционалната технология, познават много добре както потенциала, така и многото предимства, които Конди реализира през изминалите години.

Новият стандарт е Конвенционалната технология - така с право може да се нарече новият хибрид на Синджента Едисон. Повишена толерантност на болести и изключително високи добиви показа Едисон на българския земеделски стопанин през 2018. Бяха регистрирани максимални добиви от 478 кг/дка на демо полета на Синджента в Северна България, докато от производствените полета на площ от 800 дка при г-н Петър Ангелов, управител на фирма „Агросервиз комтрак“, средният добив е бил 420 кг/дка.

Това, което направи разликата в печалбата от слънчогледа през 2018-та година, бяха високоолеиновите хибриди на Синджента – Таленто, Експерто и Грация. На много места в страната кантарите на земеделските производители отчетоха резултати над 400 кг, а премията над класическия слънчоглед в определени периоди достигна до 70-80 лева на тон.
Доволен остана и г-н Кирил Жендов от с. Лозенец, общ. Крушари, при който Експерто даде среден добив от 404 кг/дка.

Екипът на Синджента се стреми да оптимизира портфолиото си така, че партниращите хибриди по технологии да подсигурят стабилни и високи добиви.