You are here

ИНТЕНЗИВНО ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЦАРЕВИЦА

Новини
09.02.2015

Отглеждането на царевица винаги е печелившо за онези фермери които имат правилния подход и желанието за висока печалба. Царевицата, царицата на културите, става все по-атрактивна при повишаване на интензитета на валежите през последните години и при новите възможности за отглеждане на поливни условия.

За да постигнем оптималните резултати е необходимо не само да има достатъчно влага или да поливаме, необходимо е да изберем правилната технология - от обработката на почвата, през засяването, избора на хибриди, храненето, избор на пестициди и листни торове до самото прибиране на културата. В тази статия се засяга всяко звено от което зависи да получим не най-високия добив, а най-рентабилния добив!

ПОДГОТОВКА НА ПЛОЩИТЕ

Разбира се ще започнем от подготовката на площите. Към днешна дата съществуват много възможности за избор на подходящи машини и инвентар за да постигнем качествена подготовка на почвата. В света на умните телефони, часовници и изобщо умните уреди от всякъкъв клас съществуват умни трактори, култиватори, сеялки и комбайни. Всичко това улеснява пътя ни към постигането на добрите резултати, но принципите остават същите. Искам да кажа, че новите технологии в земеделието ни позволяват да подготвяме по-бързо, да сеем по-бързо, да прибираме по-бързо и качествено. Предлагат по-комфортни условия на операторите като това ги прави по пълноценни за работа по дълго време и допринася за това те да свършат повече работа като не се чувстват толкова уморени.

Скормния опит които имам често ми показва че не трябва да се предоверяваме на тези “благини”. Всички тези модерни решения не изискват да отречем до сега действащите и утвърдени практики. Точно обратното, те ни помагат да получим по-добри резултати с по-малко разходи.

 

Какво е необходимо да спазим при подготовката на почвата преди сеитбата?

Качественото обработване на площите пряко повлиява поникването и развитието на културата. Трябва да осигурим добра обработка на почвата- без растителни остатъци, без наличието на големи буци по повърхноста и под нея. Това е необходимо за да осигурим добри условия за равномерно засяване на семената както и да осигурим условия за действието на почвените хербициди. Като ново надежно и изключително рентабилно решение мога да предложа Камикс. Почвеният хербицид Камикс® е много добро решение за справяне с първата вълна от плевели. Предимствата на новият продукт на Синджента са, че е изключително щадящ културата и това се доказва от сроковете за употреба - напрактика той може да се прилага почвено след сеитба преди поникване и вегетативно без ограничение във фазата на царевицата, следим единствено фазата на плевелите тъй като той работи и срещу вече поникнали плевели!

Изключително гъвкав за употреба срещу едногодишни житни и широколистни плевели като при вегетативно приложение е ефективен и срещу плевели като бутрак и паламида! Ефективен е срещу поникнали плевели до фаза на житните плевели 1-2 лист и на широколистните 1-2 двойка листа и почвено действие над 40 дни без последствие върху следваща култура! Камикс е на изключително достъпна цена (за повече информация обърнете се към вашият регионален представител).

 

ТОРЕНЕ

Изключително важен сегмент при интензивното производство е торенето. Преди всичко останало то трябва да бъде балансирано! С едностранчиво торене няма как да очаквате добри резултати. Крайност е и безразборното използване на сложни торове и употребата им в големи количества което прави производството нерентабилно. Моят съвет е преди всичко да се започне от това какво е състоянието на поливните площи, ресурса с които разполагате. Задължително е да се направи почвен анализ за основните елементи и pH на почвата за да знаем колко и с какво да торим.

Приемаме, че почвите са добре запасени с основните хранителни макро и микро елементи pH-то е неутрално. Какво е необходимо за да получим над 1700 кг/дка царевица? Преди всичко хибрид с такъв потенциал!

 

Хибриди подходящи за интензивно производство СИНДЖЕНТА изпита на полета при свои партньори в страната където получените резултати надминаха дори 1800 кг/дка при малко над 6500 реколтирани растения и адекватни грижи. Хибридите СИ Зоам и СИ Жулиен са подходящи единствено за интензивни условия на отглеждане с поливане, а интензивното торене се отплаща щедро! Зоан е подходящ за зърно и силаж, а Жулиен само за зърно. Характерно за тях е и че по-ранната сеитба дава и по-висок добив.

Подходящи хибриди с които да обкрайчим поливните полета и ивиците предвидени за по-ранна жътва които трябва да осигурят добро проветрение за ускоряване на отдаване на влагата са: новите предложения СИ ИРИДИУМ (ФАО 360), СИ УЛИСЕС (ФАО 350) хибриди с висок добивен потенциал и бързо отдаване на влагата, а също и утвърдени вече хибриди НК КОБАЛТ и НК ТЕРМО – и четирите хибрида с потенциал за добив от 1300 -1400 кг/дка (за повече информация обърнете се към вашият регионален представител).

 

След избора на подходящи хибриди следва фазово и балансирано торене.

За 2000 кг зърно царевицата изнася от почвата преблизително: 40 кг азот, 20 кг фосфор, 50 кг калий, 5,5 кг сяра, 9 кг магнезий, 5 кг калций важни микроелементи са мед, манган, бор и цинк. Това количесто елемeнти е необходимо не само за самото зърно, но и за останалата биомаса (корен, стъбло и листа) - затова е важно да разполагаме с информация за плодородието на почвата и киселинноста тъй като пък тя оказва влияние върху достъпа на растението до хранителните вещества. Само за зърното са необходими: 24 кг азот, 13 кг фосфор, 9 кг калий, 3 кг сяра, 1 кг магнезии.

С новите технологии има нови възможности да внесем тези макро и микро елементи, но отново трябва да свързваме торенето като разход и много разумно да изберем продукта или технологията с които ще работим.

Добро и ефективно решение са микро гранулите с фосфор и калий или друг вид комбинации, цената им е висока, но ефектът ще е видим.

 

Необходимо е да се знае, че царевицата усвоява 70% от необходимия азот, 40% от необходимия фосфор, и около 80 % от необходимия калий до фаза изметляване - това е важно да се знае за да бъдат осигурени тези нужди навреме! Добър вариант е 70% от фосфора и калия да се внесат наесен с основната обработка на почвата, а останалите 30% да се внесат заедно със сеитбата. Азотът е добре да се подава равномерно тъй като за разлика от останалите елементи той е много подвижен и са възможни загуби. Препоръчвам 20% да се сложат със сеитбата след това с поливките да сме внесли 70% до фаза изметляване и останалите 30% до фаза млечна към восъчна зрялост на зърното.

Фазите 6и лист и цъфтеж са критични за културата и за това мероприятията през тези фази са важни. Тъй като в 6и лист царевицата залага добива, а в цъфтеж става опрашването на заложения добив е необходимо да сме осигурили достатъчно бор за тези процеси. Силно препоръчвам употребата на комплексен тор с високо съдържание на бор във фаза 4-5 лист и във фаза засичане на кочана т.е. малко преди растението да е встъпило в критичната фаза. Видим ли белег на недостиг на един или друг елемент е вече най-често късно да вземем мерки или в най-добрия случай - дори и да вземем мерки вече търпим някакви загуби от добива.

Цинк и фосфор са елементите които при недостиг лесно откриваме в растенията. Това става в началните фази на развитието на царевицта и е необходимо да положим грижи за да избегнем този момент. Дефицитът е предизвикан от ниски температури и преовлажняване и при затопляне това се преодолява, но губим ценно време от вегетацията на културата. За да се справим с този проблем най-ефективния начин е употребата на микрогранулиран тор или на качествено третиране на семената с подходящ тор. Тъй като в тези фази необходимото количество на цинк и фосфор не е особенно голямо ефективен и бюджетен начин е обезаразяването на семената с подходящ продукт. Много удачно е да се ползва Вуксал Териос - комбинация от макро и микро елементи в балансирано съотношение за нуждите на царевицата в началните фази от развитие. Вуксал Териос съдържа мед, манган, молибден и цинк, фосфор – осигурява по-голям процент на поникнали семена, по-добро развитие на корените и засилва устойчивостта към хербициди и неблатоприятни климатични условия (за повече информация обърнете се към вашият регионален представител).

 

 

СЕИТБА

При самата сеитба трябва да обърнем внимание на дълбочината на изсяване- да гарантираме приблизително еднаква дълбочина на сеитба тъй като при интензивно отглеждане реколтираните растения достигат до 7500-8000 растения на декар. Това означава, че ако не се избере правилно хибрида може да предизвикваме изкуствено конкуриране на самата култура със себе си, но ако и направим пропуск с плевелите в началото това означава само едно – допускаме загуба от добивите си от самото начало.

Необходимо е да се спазва и подходяща скорост на сеитба която да отговаря на техниката с която работите и да е сравнително постоянна по време на работата. За да се гарантира, че заложените семена ще попаднат в слоя който сме определили и ще бъдат засяти приблизително еднакво по цялата площ на полето.

Ако в тези етапи ние направим пропуск резултатът ще бъде един неизравнен посев който няма как да отгледаме правилно. Неизравнените растения означават, че едните са изникнaли по-рано от другите и “засенчват” тези, които изостават в растежа си. Изоставащите растения никога няма да достигнат тези преди тях тъй като те имат слабо развит корен и съответно по-слаб достъп до хранителни вещества и вода. При една такава ситуация дори употребата на хербициди ще бъде компромис тъй като знаем, че в повечето случаи имаме ограничение за употребвата им спрямо фазата на царевицата. Именно за това при отглеждането в интензивни условия е необходимо да сме перфекционалисти тъй като всеки пропуск се връща като бумеранг в постигането на добрите резултати.

Ако вече сте подготвили площите добре и сте готови да пристъпите към сеитбата трябва да съобразите и още нещо. При 7500-8000 растения на декар вътрешната конкуренция е нещо което също може да повлияе на добива. Чувал съм максимата: “Бройката дава добива”, но всичко си има разумни граници. Вариант за онези от вас, които могат да инвестират са така наречените TWIN ROW сеялки които разпределят по-равномерно семената и респективно растенията по полето. Доказано, е че при конвенционално отглеждане тези сеялки позволяват да се увеличи сеитбената норма с до 20% и да се очакват по-високи добиви също с около 20% повече. При интензивната технология на отглеждане не ви съветвам да увеличавате сеитбената норма над препоръките на производителя на семената. Опита показва че това не е добро решениe т.е. дори и при сеитба с TWIN ROW сеялка е добре да имате не повече от 8000 реколтирани растения на декар. Това ще ви гарантира по-добри резултати от конвенционалните сеялки, поради по-доброто разпределение на растенията тъй като не само листната маса, но и кореновата система ще покрива площа по-добре.

Тъй като залаганите хибриди при поливни условия са едни от най-късните, а и условията на отглеждане са предпоставка вегетацията да се увеличи допълнително е необходимо да помислим и върху това как можем да повлияем на по-доброто отдаване на влагата. Добър вариант е да обкрайчим блока с поливна царевица с по-ранна царевица и на определени интервали в полето да засеем ивици от по 2-4 сеялки с по ранен хибрид. Това ще ни даде възможност да подпомогнем в по-късен етап основния хибрид като разжънем по-ранната царевица по-рано. Пространствата, които сме осигурили са достатъчни за по-доброто проветряване на полето и по-бързото отдаване на влагата. През 2014 се убедихме, че е важно да приберем това което сме отгледали на време.

 

 

ГРИЖИ ПРЕЗ ВЕГЕТАЦИЯТА

Грижите започват веднага след сеитбата. Ако 5 до 7 дни след сеитбата нямаме валеж е необходимо да направим поливка. С нея ние си гарантираме дружното поникване и развитие на културата. Наличието на шарена влага ще обезмисли грижите които сме положили да осигурим добра подготовка на почвата и употребата на скъпи почвени хербициди. С тази поливка освен дружно развитие ние осигуряваме и максимален ефект от почвения хербицид.

Почвеният хербицид е следващият важен избор. Употребата на почвен хербицид е задължително. Важно е той да е достатъчно ефективен спрямо плевелите и щадящ културата. Тъй като при условия на интензивни поливки е възможна фитотоксичност. Добре е хербицида да има дълго последействие, но да не се разлага прекалено бавно от почвените микроорганизми тъй като на повечето поливни полета царевицата се отглежда моно-културно и ако активните вещества на хербицида не се разлагат достатъчно бързо е възможно в годините да се натрупат високи нива на активното вещество и това да е предпоставка за фитотоксичност както върху царевицата така и върху други култури.

Употребата на вегетационни хербициди е по-затруднена тъй като поливните системи налагат ограничения върху вегетативните мероприятия. И все пак ако се наложи е необходимо да се съобразим с фазите на приложение както и от условията на полето. Тук мога да препоръчам Елумис™ - високорентабилен, широкоспектърен, вегетационен, селективен, двойносистемен хербицид. Елумис™ контролира висички икономически важни плевели и се доказа като изключително надежден в борбата срещу балур от коренища, бутрак и паламида, прераснали плевели, дори къпина /некроза на листната маса/. Не се изисква спазването на карантинен срок и има „гъвкава“ доза и дълъг период на приложение.

Друго, което е много важно е, че хербицидът Елумис™ е вегетативен хербицид с почвено действие! С възможност за приложение до фаза 8-ми лист на царевицата. Контролира житни и широколистни плевели като едното му активно вещество има почвено действие срещу широколистни плевели* и позволява след приложение да предпазите културата от вторично заплевеляване от контролираните от него едногодишни широколистни плевели. Отличава се с характерното за хербицидите  на Синджента „меко“ действие, т.е. приложението му не стресира културата и не повлиява добива. Допълнително предимство освен фазата на приложение до 7-8и лист е и гъвкавата доза 150-200 мл/дка при еднократно приложение. Доза от 180 мл/дка е напълно достатъчна да се справите с заплевеляването в по-тежките общи случаи. За добрия ефект гарантира така наречената ОД формулация която позволява работния разтвор да покрие листната маса на плевели с восъчно покритие на листата като бяла лобода. Продукта през сезон 2015 ще се предлага на много атрактивна цена.

Ако сте ползвали Камикс, за да не се натрупва прекомерно мезотрион, трябва да ползвате Мистрал Опти и Каспър – едновременно или разделно, според вълната от плевели (смесена или две вълни – на житни и широколистни плевели). Мистрал Опти+Каспър е пакет на Синджента, който може да се прилага до 8и лист и също е на много изгодна цена. В допълнение - през 2015 година към Мистрал Опти се предоставя бонус Еукарол Плюс – иновативен прелепител, с ниска доза от 50 мл/дка, които осигурява много висока ефективност в борбата срещу житните плевели както при сухи условия, така и при прекомерни валежи.

 

Ако условията на поливане позволяват е препоръчително да направим листни пръскания с листен тор с основно съдържание на бор, магнезий, манган и цинк.

Листните торове Вуксал са формулации с балансиран състав на макро и микро елементи подбрани така, че да се усвоят бързо от растенията и да ги подпомогнат при стрес и дефицит към определени елементи. Суспензиите предлагат максимално количество хранителни елементи в опаковката, а допълнителните прилепващи, омокрящи, предпазващи от изпарение и овлажняващи агенти гарантират ефективноста на листното подхранване в кратки срокове за да си струва всяка стотинка от цената на качествените торове Вуксал!

Поради монокултурно отглеждане на такива полета се явява и един нов неприятел - царевичният стъблопробивач (Ostrinia nubilalis)! Този неприятел в последните години нанася поражения и върху конвенционално отглеждани полета, където е спазван сеитбооброта, като щетите достигат сериозен процент. Добре е фермерите да обърнат внимание и на това мероприятие и при възможност да вземат мерки с подходящ продукт, например Амплиго в доза 30мл/дка.

Поливката е едно от основните мероприятия през вегетацията. В последните години валежите са достатъчни да получим добри резултати в произвоството. В полетата, които са предвидени за напояване в дъждовните години поливката е средство за внасяне на торовите норми и е необходимо да поливаме (торим) дори и когато вали за да осигурим необходимото количестов хранителни вещества.

 

До кога трябва да продължат поливките?

Поливането на царевицата е предпоставка за развитието на марзелив корен. Трябва добре да познаваме тази особенност тъй като при разко спиране на поливките в летните месеци културата изпада в стресово състояние което негативно повлиява добива. Необходимо е да поливаме до момента когато спре наливането на зърното. В големите горещини въздушната влага е решаваща за доналиване на зърното и за това дъждуването е едно голямо предимство в този етап за онези които могат да го осигурят.

 

Отглеждането на царевица при интензивна технология е едно голямо предизвикателство. И изборът на пратньор в това начинание е изключително важно! Добрите продукти и доверието в професионалистите е крачката към успеха!

Пожелавам ви добри добиви!

 

 

Автор агроном Илиян Недков

www.nivagb.com