You are here

Качествен фунгицид за качествено вино

Новини
10.05.2011

СУИЧ 62,5 ВГ - Качествен фунгицид за качествено вина 

Производство на качествени вина е невъзможно без надежден контрол на изключително вредоносното заболяване по лозата - сиво гниене причинвно от гъбата Botrytis cinerea f. vitis. Щетите, които може да причини тази болест по гроздето са сериозна заплаха за всеки винопроизводител. При подходящи условия сивото гниене може да се развие много бързо и да обезмисли целия положен  до този момент труд и направените разходи в опазване на реколтата и да повлияе негативно върху ферментацията и качеството на виното.

СИВОТО ГНИЕНЕ (Botrytis cinerea) е болест, която напада основно гроздовете и може да унищожи на 100% реколтата за много кратко време, ако има благоприятни условия за развитието и, а не е водена адекватна растителна защита. Сивото гниене поразява още цвета, като формата е известна като „ранно сиво гниене”. Венчелистчетата, плодникът и цветните дръжки стават воднисто сиви и бързо загиват. По зърната болестта „най-силно” вреди от момента на прошарването им. Отначало се появяват светлокафяви петна, които лесно се обелват от кожицата на зърното. При наличие на влага се образува обилен сив налеп. Ако има чести превалявания по време на узряване, болестта обхваща целите гроздове и причинява бързото им загниване и загиване. Благоприятни условия за развитие на болестта са честите валежи, температури в диапазона от 15 до 25 градуса, повреди от брашнеста мана, гроздови молци и градушка, обилно едностранчиво азотно торене. Освен пряката вреда на сивото гниене с типичната повреда – загниване на гроздето, то нанася и допълнителни сериозни вреди върху качеството на гроздето и виното. Това се дължи на отделянето на някои окислителни вещества от гъбата като ензима полифенол оксидаза (лаказа). Присъствието на този ензим в гроздето и мъстта води до окислителни процеси, които влияят отрицателно на ферментацията и качеството на виното.

Класическите пръскания срещу сивото гниене се извършват в четири фази от развитието на лозата – първо пръскане по време на цъфтеж; второ пръскане при затваряне на грозда; трето пръскане при при прошарване на гроздето; и четвърто пръскане преди беритба, като се спазва карантинния срок на използвания фунгицид. В България, ако се води адекватна растителна защита още от начало на вегетация, борбата срещу сивото гниене може да се проведе с едно, максимум две третирания във фаза затваряне на грозда и/или при прошарване.

СУИЧ 62,5 ВГ е доказан в практиката фунгицид от Синджента с ненадминато контактно и системно действие срещу комплекс от патогени, причиняващи гниене по гроздето. Двойната защита от сивото гниене се гарантира от наличието на две активни вещества -
системно, действащо в началото на или веднага след проникването на гъбния патоген в растението и контактно активно вещество с предпазно действие, което възпрепятства проникването на болестта в растението.
СУИЧ 62,5 ВГ е разрешен за употреба срещу сиво гниене (Botrytis cinerea) през целия сезон в доза 80 г/дка (0,08 % при разтвор 100 л/дка) с 1-2третирания на интервал от 14-21 дни по време на: а) цъфтежа и/или б) затваряне на грозда, в)прошарване на грозда; г) преди прибиране на реколтата - 35 дни.
 
СУИЧ 62,5 ВГ  = надежден контрол на сивото гниене дори при силен инфекциозен натиск защото:

  • Съдържа две активни вещества, с комбинирано контактно - предпазно и системно - лекуващо действие;
  • Различен механизъм на действие на активните вещества – гаранция за предотвратяване поява на резистентност;
  • Атакува причинителя на болестта в  4 етапа от жизнения му цикъл – сигурна „смърт” за патогена;
  • Не влияе отрицателно на ферметанционните процеси при производство на вино;
  • Предотвратява намаляването на пигментацията и аромата на виното причинено от гниене на гроздето;
  • Благоприятна токсикологична характеристика (III-та категория на употреба, свободна за лица над 18 години);