You are here

Нов механизъм в борбата срещу болестите по лозята представя “СИНДЖЕНТА БЪЛГАРИЯ”

Новини
11.04.2013

* Борбата с оидиума е вече бързо и лесно разрешима, ДИНАЛИ най-накрая овладя тази съсипваща болест по културата

* Какво е значението на макро- и микроелементите за развитието на културата, за качеството на гроздето и на виното? В какво съотношение трябва да бъдат те, кога е най-ефикасно листното торене – на тези и редица още въпроси дадоха професионални отговори специалистите от водещата у нас фирма за растителна защита, семена и листни торове с марката Вуксал – Синджента България.

На 4 април зала Пловдив 1 на “Новотел Пловдив” събра водещи лозари и винопроизводители от страната на годишната среща на екипа на “Синджента България”. Участие в проявата взеха и експерти от Националната агенция по безопасност на храните, учени от Аграрен университет – Пловдив, специалисти от Германия, Словения и др. В началото на срещата г-н Петко Илиев, директор Маркетинг и техническа подкрепа, представи всички свои колеги и чуждестранните участници: Роман Лапин от “Аглукон”, Германия, производителка на торовете “Вуксал”, г-н Симон Арншек, специалист по лозята и овощните от Словения, Франк Кус от Аграрния институт в Словения.

Вниманието на гроздо- и винопроизводителите в началото на срещата фокусира г-н Роман Лапин, който изрази задоволство, че торовете Вуксал, производство на немската компания “Аглукон”, създадена преди близо 90 години, се представят и предлагат у нас от фирма “Синджента”. С нагледни фотоси лекторът посочи белезите при липсата на хранителни вещества при лозовата култура. Акцентира върху основните елементи и микроелементи за развитието на лозята и на листното торене в различните етапи от вегетацията на растенията. Направи сравнение на почвеното с листното торене.

За всеки, зает в сектора, е важно да познава

СИМПТОМИТЕ ПРИ ЛИПСАТА НА СЪОТВЕТНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ЕЛЕМЕНТИ ПО ВРЕМЕ НА РАЗВИТИЕТО НА ЛОЗОВАТА КУЛТУРА.

Какво е важно да знаем за листното третиране? Хранителните елементи трябва да останат достатъчно дълго време върху листа, за да се усвоят от растенията. Но не е все едно в кой период се внасят торовете, КАЛЦИЯТ, например, трябва да се подава след цъфтежа. Той е изключително трудно подвижен и се внася периодично (3-4 пъти). С МАГНЕЗИЙ се тори преди и след цъфтежа до узряване, а с КАЛИЙ след цъфтежа до беритбата на продукцията. БОРЪТ е също необходим преди цъфтежа, а желязото и цинка – преди и след цъфтежа до начало на узряване.

По време на презентацията участниците в семинара получиха отговор и на въпроса:

С какво торовете “Вуксал” са по-различни? По-голяма част от листните торове с марка Вуксал предлагани в България са под формата на силно концентрирана суспензия Те осигуряват на лозовата култура всичко необходимо за доброто й развитие. Използвани в посочените дози и момент на приложение, съдържащи анти-изпарители и прилепители, сърфактанти, овлажнители и хелатиращи агенти, те гарантират идеално покритие на листата и максимално усвояване на хранителните елементи.

Торовете повишават качеството на реколтата и съдържанието на захари в гроздето, при добра агротехника само с три приложения се постига впечатляваща едрина на зърната при десертните сортове. И още – трябва да се прилагат в оптимални дози, специалистите припомнят, че не винаги високите дози гарантират по-високото качество на продукцията.

ПОЗНАВАМЕ ЛИ ДИНАЛИ – НОВИЯТ ФУНГИЦИД В БОРБАТА С ОИДИУМА?

Характеристика на продукта, който със сигурност дава възможност на фермерите да овладеят оидиума направиха специалистите Симон Арншек и Елица Дипчикова.

- Динали е продукт с две нови активни вещества, системен, действа предпазно и лечебно. Има трансламинарно действие, действа с газовата си фаза и прониква в дълбочина. Направени са повече от 100 опита в цяла Европа и резултатите от приложението на фунгицида са впечатляващи. Сравнен с най-добрите еталони Динали показва устойчиви показатели. Справя се отлично с болестта и при екстремални условия, поема се бързо от растението и не се отмива при дъжд.

И още – Динали е ефикасен и срещу Черното гниене и болестта Бренер. Регистриран е във Франция, Германия, Гърция, а вече и у нас. В нито един от опитите не са установени остатъчни количества от фунгицида в готовата продукция. Има възможност да се включва в резервоарни смеси с повечето от използваните пестициди. Най-подходящият момент за приложението му е след цъфтежа до прошарване на гроздето с интервал от 10-14 дни. В заключение:

ДИНАЛИ Е НОВ ИНСТРУМЕНТ В БОРБАТА С МАНАТА, КОЙТО НЕ ДОПУСКА РЕЗИСТЕНТНОСТ!

Всеки знае, че добро вино се прави от добро грозде. Ето защо не само и единствено добивът е важен, а и качеството на продукцията. За качеството на виното пред аудиторията говори г-н Франк Кус, специалист от Аграрния институт в Словения.

- У нас се отглеждат 200 000 декара лозя и се произвеждат 1 млн тона вино. Населението ни консумира около 40 литра/човек годишно от божествената напитка, съотношението между белите и червените вина е 70:30 – посочи лекторът.

Той анализира съдържанието на летливи вещества в продукцията. Изборът на самото грозде, методът на пресоване, всичко това е от значение за качественото вино. Важен е и процесът на винификацията, а напоследък се обръща все повече внимание на географския район, в който са произведени гроздето и виното.

В края на срещата потърсихме обобщение по темата от г-жа Елица Дипчикова, специалист по маркетингови кампании при лозя, овощни, зеленчукови и украсни растения в “Синджента България”.

- Традиция в нашата фирма стана да се отделя необходимото внимание и на тази култура – лозовата, а съответно и на продукцията от нея. Нашата цел, както и досега, винаги е била да съдействаме на българските лозари да поддържат това високо ниво, което имат (говорим за професионалното ни лозарство). Имаме желание да им съдействаме в целия процес на рентабилно отглеждане на качествана реколта. Като започнем от растителната защита, продължим с адекватните съвети през целия период на отглеждане на лозята, с торенето и достигнем до желания добив с желаното качество.

Както стана ясно от презентациите отдавна вече не говорим само за добив, а за висококачествен добив, за да се получат тези качествени и пивки вина, които се произвеждат у нас. Стремим се да бъдем адекватни и по отношение на листното подхранване, на агротехническите мероприятия.

Промотираме нашият нов продукт – Динали, който предлагаме от този сезон на пазара. Той е действително иновативно решение с нова формулация, където е обърнато внимание изключително много и на характеристиките като безопасност за консуматора и за околна среда.

На този етап специалистите от “Синджента България” акцентираме на кампанията по растителната защита след един дълъг дъждовен период. При полските култури започнахме вече с хербицидите, скоро ще отделим подобаващо внимание и на фунгицидите при интензивни култури. При зеленчуците започнаха да се търсят и инсектициди, тъй като имаме поява на първите неприятели по тях.

С други думи активният сезон започна и в него навлизаме подготвени…

Агровестник, брой 14