You are here

Нова Загора - Открит ден на полето

Новини
24.06.2011

Продуктите на Синджента ползваме повече от 10 години. С екипа се работи лесно, водещ в работата им е професионализмът. Подчерта домакинът на проявата край Нова Загора, г-н Диян Танев, собственик на фирма Агроплод.

Сортове и хибриди от продуктовата листа на компанията, препарати, цялостни технологии за отглеждане и опазване на културите – това видяха в реални условия участниците в открития ден.

В началото на изминалата седмица над 100 земеделци от Южна България и региона се събраха в полята на арендатора Диян Танев край Нова Загора, за да анализират заедно със специалистите от Синджента как се представят продуктите им при различните култури. Г-н Петко Илиев, директор Маркетинг и Техническо развитие поздрави участниците  и изрази увереност, че в този ден всички ще имат възможността да видят цялостните технологии на компанията, да се запознаят в аванс с нови продукти, които в близко време ще допълнят богатото портфолио. Благодарим на Диян Танев, че отново предостави възможността за партньорство и професионално изваждане на опитите.

Пред своите колеги младият фермер от Нова Загора анализира накратко дейността си. 14 000 дка са земите, които обработва в землищата на селата Радево, Асеновец, Кортен и Нова Загора. Заема ги основно със зърнено житни (пшеница, ечемик, царевица, рапица, слънчоглед), а така също със салатен грах и бял трън.

„Ежегодно експериментирам новите продукти на различните фирми в малки обеми. С продуктите на Синджента работя повече от 10 години, но в последните две акцентирам на цялостните технологии. Много сме доволни от партньорството с тях. С фирмата се роботи лесно, всички са професионалисти” – подчерта домакинът.

„Във фермерството си имам 3 силоза, които експлоатирам от 2003г. насам, т.г. изградих нов склад от 1 000 кв. м. с необходимата автоматизация. С него си осигурих място за почти цялото производство. Значима стъпка бележа и в обновяването на технопарка. Закупих 4 нови трактора Джон Диър, трите са по 100 коня и единият е 140 к. с. Инвестицията възлезе на 700 000 лева, 90% от машинния парк на фирмата ни е обновен с марката Джон Диър. От 1 година семейството ми живее на фермата. Основно работя с 20-тина работника, а в активните периоди допълнително наемам.

Хибриди слънчоглед с технология за растителна защита на Синджента – това бе първият обект, която едната половина от участниците разгледа. Специалистът Любомир Вълчев охарактеризира с по едно изречение всеки от тях и общото, което ги обединява, а именно Гардоприм плюс Голд, вложен след сеитба преди поникване на културата и неговото отлично действие в полето. Всички слънчогледови семена на Синджента са фабрично третирани с Крайцер.

-          Адажио – най-късният клиърфилд хибрид на компанията. Подходящ е и за Северна, и за Южна България, добра адаптивност.
-          Мелдими – Клиърфилд хибрид, малко по-висок от останалите. Средно късен, много добре реагира на различните условия. По-бързо излиза от стреса, предизвикан от Пулсар.
-          NK Неома – един от добрите хибриди, интензивен тип. Обича плодородните почви. Високо маслен, средно ранен.
-          NK Алего – имитолерантна версия на Арена. С много добра устойчивост на болести и на синя китка. Не обича гъстата сеитба, фермерите трябва да знаят това.
-          Санай – средноранен и най-сухоустойчивият хибрид. Заема около 40% от заетите площи в Турция. Мощно растение с големи листа, но е малко по-чувствителен на болести. Подходящ е за Южна България.
-          NK Брио – пригоден за интензивно отглеждане, обича плодородните почви и влагата.
-          NK Конди – най-доброто оръжие на Синджента, миналата година в Северна България даде 400 кг. зърно от декар. Реагира на всякакви условия. Това е един от най-високодобивните хибриди у нас!
-          NK Армони – късен и интензивен хибрид. Много добре реагира на торене и на влага, с високо маслено съдържание.
И още: демополетата с 15-те слънчогледови хибриди са торени с листния суспензионен тор Вуксал Бор, собственост на компанията.
 

Андрей Атанасов, отговорник за продуктовата листа във фирмата, показа как лесно и ефикасно фермерите могат да се справят с плевелите при житните култури.

На полето с есенници са заложени 3 различни варианта. Внесен е Линтур+Аксиал и фунгицидът Артеа. Целта е да се унищожат широколистните житни плевели и Линтур е доказал своята ефикасност.  

………Пренасяме се на ПОЛЕТО С РАПИЦА.

Резултатите са видими- там, където не е третирано с Теридокс в участъците се развива пълната гама от плевели. Третираните полета са чисти, културата се развива прекрасно, обещава високи добиви.  Новост! Топрекс – първият, създаден специално за рапица фунгицид и растежен регулатор. Съдържа 2 активни вещества , употребява се двуфазно, наесен в по-ниска доза за борба с есенната форма на фомата и за намаляване на растежа на листата, за да презимуват растенията по-добре. А на пролет се ползва за борба със стъблената форма на фомата, алтернарията и брашнестата мана.

Второто му действие е насочено за борба с полягането на посева. Още тази есен фермерите ще могат да го ползват, закупувайки го на конкурентна цена, подчертаха специалистите от Синджента.

На рапичното демополе бяха показани хибридите Токата, Нелсън, Карибик, Техник, Каравел. Всички са с повишена толерантност към стъблената форма на фомата. А Токата и към Склеротиния. Показват изразена склонност към разклоняване, а подхранването на растенията с Вуксал Сяра им се отразява прекрасно, имайки предвид склонността на рапицата към сярата.

ПРОЕКТ РАННА РАПИЦА е направление, което екипът на Синджента развива успешно. Хибридите в тази група са от най-новата генетика, издръжливи са на сухите и горещи условия. Отличават се с по-мощна коренова система, по-бърз растеж в началните фази и сеитбата може да се прави рано – при температура на почвата около 5 градуса. Устойчиви са и на пролетни слани.

Философията на ранните хибриди царевица дава възможност за по-ранна сеитба, ранно достигане до фаза цъфтеж и наливането на зърното, преди да са настъпили големите жеги. Тези хибриди имат повишен добивен потенциал и се конкурират с по-късните групи. Т.е. хибридите от група 100-200 по ФАО имат добивен потенциал на тези от група 300-400.

„През изминалата година при неполивни условия нормалните добиви от група 100 показаха добивност от 680-700 кг. от декар. А имахме и добиви от над 1 000 кг. зърно” – посочиха специалистите. Освен това те са подходящи и за втора култура, където добивността е между 300 и 400 кг. от декар. Като цяло в гамата има хибриди с насоченост за различни цели – с повече нишесте или с повече протеин.

Преди да се отдадат на приятния завършек на открития ден – вкусен обяд, приготвен от баш-майсторите на скарата от фирмата и на студена бира, производителите получиха компетентни отговори на вълнуващите ги въпроси по цялостната технология на културите.

За обобщение от видяното по време на откритите дни тук и в страната, помолихме г-н Петко Илиев :

„Синджента вече допълва изцяло гамата си от продукти за растителната защита и сортове и хибриди семена. При слънчогледа разполагаме, както с по-ранните, така и от по-късните хибриди. При царевиците се утвърждават продажбите при новата ни група „ранна царевица” със завишен добивен потенциал и повишена толерантност към сухи и неблагоприятни условия.

Предстои въвеждането на нови хибриди рапица с още по-висока добивност и толерантност към болести. Подготвили сме изненади на нашите партньори – въвеждането на нови продукти за растителна защита при основните земеделски култури, които да допълнят нашето портфолио.

ЦЯЛОСТНАТА ТЕХНОЛОГИЯ –СЕМЕНА, ТОРЕНЕ И ОПАЗВАНЕ НА РАСТЕНИЯТА е приоритет в работата ни. Разполагаме с пълната гама балансирани и специализирани торове. Така успяваме надеждно да се придържаме към принципа си: Да развием потенциала на растенията! Стремим се по този начин да подобряваме технологията на нашите партньори – земеделците, те да завишават печалбите си и да станат конкурентни на своите западноевропейски колеги.

През последните години културата на земеделие у нас видимо се повиши. Фермерите осъзнаха, че растителната защита, а преди това качествения посевен материал, трябва да се използват практически обосновано и икономиите и цената не винаги вадят до по-добър финансов резултат. Ние им предлагаме качествени продукти, които внасят позитивен резултат в икономиката на земеделското стопанство”.

Агровестник, бр. 25, 24.06.2011