You are here

Пергадо Мед

Новини
22.06.2011

Нов надежден фунгицид за борба с маната по лозата и доматите от Синджента

Пергадо Мед принадлежи към новото семейство фунгициди за борба с маната по различни култури, които Синджента създаде през последните няколко години. Това е модерен продукт от ново поколение съчетаващ системно активно вещество от нова химическа група и класически контактен меден препарат под формата на меден оксихлорид. Основните характеристики на новото системно активно вещество мандипропамид, благоприятстват надеждната защита на растенията дори и при неблагоприятни метеорологични условия – чести превалявания през кратки интервали от време, а наличието на мед допълнително подпомага ефикасността на фунгицида и го прави удачен избор за включване в стандартната схема за борба с болестите при лозата, а също така и за употреба при екстремални ситуации – след бури и градушки, когато е необходима категорична намеса за предотвратяване развитието на голям брой заболявания. 

Първото важно свойство е бързото поемане от растенията. Активното вещество мандипропамид се поема за рекордно кратко време. На практика веднага след изсъхване на разтвора Пергадо Мед не подлежи на измиване от дъжд. Това се дължи на здравото свързване на препарата с восъкоподобните вещества върху кутикулата на листата и плода. Това свързване е толкова здраво, че е равносилно на „заключване” на фунгицида вътре в растението.

След като Пергадо Мед бъде „заключен” в растението се проявява следващото полезно свойство на фунгицида – постоянният и дълготраен приток на активното вещество от повърхността, към вътрешността на растителните тъкани. Така активното вещество насища постоянно третираните части на растението, достига и до долната, нетретирана повърхност на листа и го предпазва от зараза и от долната му част. Това е т.нар. „поток” от активно вещество от резервоара намиращ се непосредствено в третираните тъкани. Този непрестанен поток осигурява висока концентрация на фунгицида именно там където е попаднал, на което се дължи надеждното опазване на продуктовата част – гроздето, плодовете на доматите. Това качество е ценно в програмата за растителна защита след периода на буйно увеличаване на вегетативната маса. Тогава вече е формирана продуктовата част и добивът трябва да бъде защитен надеждно. В този етап е удачна употребата именно на фунгициди с ограничено системно придвижване, за да може високата концентрация на активно вещество да бъде запазена именно там, където е най-важно – плодовете.

През последните няколко години след получаването на регистрация в голям брой страни, Пергадо Мед се доказа като надежден инструмент при защитата от обикновени мани дори и при най-критичните климатични условия – условията на тропиците, нестабилните условия на Централна и Западна Европа при условия на чести валежи и повишена въздушна влажност. Възможността за регистрация на фунгицида по целия свят се обуславя и от благоприятната му токсикологична и екотоксикологична характеристика, което поставя нови измерения в защитата здравето на консуматора и опазването на околната среда.