You are here

Синджента поставя началото на експанзията при доматите

Новини
05.08.2012

Панекра – хибридът, който е създаден специално за българските климатични условия

Всеки седми домат, произведен в света, е на Синджента. Това скоро ще се осъществи и в България, заяви категорично Петко Илиев, директор маркетинг и техническо развитие в компанията, пред зеленчукопроизводители от цялата страна по време на презентация на специално създадения за българските условия домат, наречен Панекра.

Панекра плододава най-дълго

Пазарът изисква едри, червени домати с плътен вкус и аромат. Освен това те трябва да са лъскави, здрави, да понасят транспортиране и да остават свежи дори при по-дълго съхранение. „Досега не сме попадали на сорт или хибрид, който продължително време да плододава едри домати. Затова и решихме да заложим хибрида Панекра, препоръчан ни от форма Синджента България, на оранжерийна площ от 15 декара“, разказва Виолета Бялкова, главен агроном във фирма Грийнс ООД.

  „Преди около четири години изискахме от селекционерите ни в Холандия да създадат хибрид специално за българския пазар. Синджента нямаше традиции в този сегмент за ранно и суперранно производство“, заяви Петър Милчев, регионален представител на Синджента за Южна България. По думите му хибридът съдържа пълен пакет от резистентности към основните болести и има потенциал за плододаване до седма-осма китка. Панекра може да се отглежда както хидропонно така и в торопочвена субстанция в полиетиленови отопляеми и слабоотопляеми съоръжения. Теглото на отделен плод започва от 300г и може да достигне до 500-550г. Освен това при този липсва твърда сърцевина, което го прави използваем на 95%, увериха се лично събралите се от цялата страна зеленчукопроизводители. Прогнозите са от хибрида да бъдат получени добиви около 1,5-1,7 кг от една китка.

Зеленчуци без остатъчни количества от пестициди

Като водеща компания в растителнозащитния бранш, Синджента е дала препоръчителна схема за опазване на зеленчуковите култури от болести и неприятели. „Целта ни беше не само да опазим добивния потенциал на културата, но да не позволим в нея да има остатъчни количества от пестициди, заяви Петко Илиев. –Основния продукт, с който третирахме, е Волиам Тарго, предназначен за унищожаване на доматения листоминиращ молец Tuta absoluta. Той има широк спектър на действие и позволява да бъде използван от начална фаза от развитието на растенията до началото на плододаване. Има две активни вещества – едното е системно, другото е контактно с проникващо действие. Препаратът действа срещу акари, миниращи мухи, листни въшки и др. Карантинният му срок е 7 дни, а последействието му е над 20 дни. За по-добро качество на растителната защита препоръчваме Волиам Тарго да се използва с прилепителя Етал Фикс Про“.
      В растителнозащитната схема е включен и Ридомил Голд за изкореняване на картофената мана при доматите. Със същото предназначение е и продуктът Ревус, който е с къс карантинен срок от 3 дни.

През цялата вегетация на растенията са използвани листните торове Вуксал Макромикс в комбинация с микроелементи. За повишаване съхраняемостта на доматите е употребен Вуксал Калций.

Държавна помощ срещу Tuta absolutaTuta absoluta причиняваогромни загуби на родното зеленчукопроизводство, затова производителите ще бъдат подпомогнати за провеждане на борба с неприятеля. Крайният срок за кандидатстване е 31 октомври 2012г. Средствата няма да бъдат изплащани директно на зеленчукопроизводителите , а на доставчиците, с които те ще сключват договори след одобрение от ДФЗ, припомни Елица Дипчикова, специалист по зеленчукови, овощни култури и лозя в Синджента България. „За нашите клиенти сме разработили и предоставяме вече изпитаната и внедрена успешено в практиката програма за надеждна борба с Tuta absoluta, както и пълно опазване на доматите от болести и неприятели“.

Агрокомпас,
Юни 2012