You are here

Слънчогледът - културата на Синджента

Новини
11.02.2013

С повече от 5000 човека, работещи върху развойната дейност и повече от 1 милиард долара инвестиции годишно, СИНДЖЕНТА осигурява иновации в областта на научните изследвания и развитието, гарантиращи разкриването на максималния потенциал на културите и устойчивото развитие на земеделието. За кампания 2013 световният лидер в агробизнеса СИНДЖЕНТА отново се ангажира да осигури качество за земеделския производител, предлагайки на пазара отличната генетика на своите слънчогледови хибриди и богата гама препарати за растителна защита.

През 2011 година Синджента - фирмата с лидерски позиции при слънчогледа, представи на българския пазар клиърфилд хибрида Адажио. Днес той е най-продавания хибрид слънчоглед на Синджента в България. С изключителните си качества - висока пластичност, отлични добиви, устойчивост на икономически важните болести и толерантност към синя китка – раси А-Е, хибрида Адажио се превърна в основен избор на земеделските производители на българския пазар.

И през настоящия сезон най-продавания клиърфилд хибрид в Европа –Неома ще заеме висок процент от слънчогледовите площи и в България. Неома е подходящ за различни райони на отглеждане, разкрива пълния си потенциал при влажни условия, толерантен е на Склеротиния, Фомопсис и Фома, както и на синя китка, и се характеризира с високо маслено съдържание.

Нов за българския пазар е сухоустойчивият клиърфилд хибрид Фортими. На проведените опити през предходните години в България, Фортими демонстрира висока пластичност по отношение на климатичните условия и микрорайоните на отглеждане. Понася добре засушаването и високите атмосферни температури, подходящ е за отглеждане и на по-слаби почви. Има добра толерантност към икономически важните болести и синя китка – раси А-Е.

Всички клиърфилд и конвенционални слънчогледови хибриди на Синджента се характеризират с добра толерантност към основните болести и синя китка раси А-Е. В продуктовата листа за сезон 2013 са включени и добре познатите конвенционални хибриди - Брио, Конди, Армони,  и клиърфилд хибридите – Мелдими, Тристан, Алего и Санай. Хибридът Санай е предназначен за Южна България.

Синджента е компания, която предлага комплексни решения на земеделските производители и полага грижи за успешното развитие на бизнеса на своите партньори. Преди две години Синджента въведе на пазара ограничени количества индустриално третирани семена с високо ефикасния  инсектицид Крайцер, днес индустриално третираните семена заемат основна част от листата. Защо? Земеделските производители осъзнаха плюсовете – както практически, така и финансови - на фабричното третиране с Крайцер и търсенето им рязко се увеличи. С избора на тези семена, производителите си осигуряват първо - контрол на прилагането – семената са покрити 100 % с точното количество продукт, гарантиращ максимална ефикасност срещу неприятелите; второ – контрол на качеството – липса на повреди и загуба на семена, като се запазва добивният им потенциал; трето – време в полза на други дейностти – спестяват се труд, време и финансови средства.

Мисията на Синджента е да развие потенциала на растенията като осигури лостове за борба с негативните фактори, съпътстващи земеделието.  Един от основните фактори е заплевеляването в началните фази от развитие на слънчогледа. Синджента предлага решение за този проблем – почвеният хербицид Гардоприм Плюс Голд. Днес Гардоприм Плюс Голд е най-прилаганият широкоспектърен почвен хербицид в слънчогледа. Гардоприм Плюс Голд е селективен към културното растение и безпощаден към плевелите. През настоящия сезон земеделските производители имат възможността да се възползват от по-добрата цена на ПАКЕТА СЛЪНЧОГЛЕД, който включва 4 торби слънчогледов хибрид по избор и 30 л Гардоприм Плюс Голд.

За повече информация се обръщайте към СИНДЖЕНТА БЪЛГАРИЯ, телефон 02/81 88 910, e-mail: [email protected], www.syngenta.bg 

Растителна защита, брой 2, 2013