You are here

Супередрият хибрид домати Панекра на фирма Синджента с уникални добиви и с „български вкус“

Новини
04.06.2012

Пред повече от 100 зеленчукопроизводители фирмата демонстрира ефикасна растителнозащитна схема при отглеждане на домати

На 19 май т.г., в оранжериен комплекс Грийнс – гр. Първомай се проведе открит ден. В 15 декара стоманеностъклена оранжерия Синджента демонстрира своето комплексно решение за отглеждането на домати. Петко Илиев, директор маркетинг и техническа подкрепа накратко обобщи постигнатото в оранжерията. Той и Елица Дипчикова, специалист зеленчуци, лозя и овощни култури във фирмата, са осигурили растителнозащитна схема с която са опазени доматите. Петър Милчев, районен представител за зеленчукови култури, обясни тънкостите с които е постигнато правилното отглеждане на доматените растения. Беше представен новия супередър хибрид Панекра, който е създаден специално за българският пазар. Изключително наситеният червен цвят, големият плод и липсата на „зелен кочан“, правят Панекра хибрид, който отговаря на специфичните изисквания за качество на българския консуматор. Събралите се повече от 100 зеленчукопроизводители имаха възможност сами да откъснат и да опитат още в оранжерията от примамващите сетивата плодове на Панекра. Ароматът, консистенцията и чудесния вкус върнаха посетителите години назад във времето, защото всички те си  припомниха позабравеният вкус на „българския домат“.

Хибридът Панекра е началото, което демонстрира сериозните намерения на Синджента да разкрие пред българските зеленчукопроизводители уникалното, богато портфолио от хибриди с които фирмата разполага. Ежегодно фирмата пуска на пазара нови хибриди. При селекцията се съобразяват с редица фактори, които в последствие правят хибридите подходящи за определени условия. Такъв е и случаят с Панекра. Създаден специално според вкусовете на българските консуматори и отговарящ на изискванията на българските доматопроизводители, Панекра осигурява ранен добив, има мощен хабитус и е приспособим при различни условия на отглеждане. Плододаването започва на 60-64 дни след разсаждането. Китките са изравнени, а плодът е леко оребрен и много едър (250-350 гр.) Устойчивостите на Панекра са: ToMV ( Доматено мозаечен вирус); V (Вертицилиум); Fol 1-2 (Фузариум, раси 1-2); For (Фузариум по корена); Ff 1-5(Листна плесен, раси 1-5), (М) (нематода).

Интересен е фактът, че всеки седми домат в света е произведен от семена именно на фирма Синджента. В световен мащаб семената на Синджента имат водещи позиции на пазара и са доказали отличните умения на учените създаващи новата селекция. Климатът на Земята се променя динамично и това представлява сериозен проблем за прозводителите на домати, които винаги трябва да с в крак с бързо менящите се метеорологични условия. Затова ние се стремим винаги да разполагаме с адекватно и печелившо решение в лицето на нашите нови хибриди.

Друго, което се променя дори по-бързо от климата са неприятелите. От година на година земеделците отглеждащи домати се сблъскват с все по-големи предизвикателства. Появяват се нови неприятели като Tuta absoluta например. Доматеният миниращ молец само за две-три години успя да откаже много зеленчукопроизводители от домати. И в този случай Синджента първа предложи на пазара истински ефикасно решение за справяне с унищожителният неприятел. Волиам Тарго е инсектицид с комбиниран механизъм на действие на двете си активни вещества. Волиам действа на яйца, ларви и възрастни и има дълго последствие след приложение. Освен с Tuta absoluta, Волиам Тарго успешно се справя и с миниращи мухи, обикновен паяжинообразуващ акар; памукова нощенка, царевичен стъблопробивач, ябълков плодов червей и черен овощен акар.
Продуктът има контактно и стамашно действие и карантинен срок 7 дни.

 Освен напълно ефикасна програма за контрол на Тута, Синджента запозна присъстващите и с цялостната си схема за опазване на доматите, която е приложена в демонстрационната оранжерия.

Бяха споменати и използваните, висококачествени листни торове Вуксал предлагани на българският пазар от фирма Синджента. Освен впечатляващи домати, опазени от нападение на неприятели и патогени, Синджента демонстрира, че следвайки програмата за растителна защита при домати, изпълнена с продукти на фирмата, може да се осугури чиста от пестицидни отпадъци продукция.

Разбира се, важно е да се отбележи и решаващата роля, която изигра госпожа Виолета Бялкова – главен агроном в оранжериен комплекс Грийнс ООД. Всички усилия положени от висококвалифицираните специалисти на фирма Синджента, както и използването на отличен хибрид и гарантирано ефикасни продукти за растителна защита и листни торове биха били напразни, ако не са приложени правилно в точният момент. Затова и ние от фирма Синджента благодарим на домакините на този безпрецедентен по мащаба си демонстрационен опит – фирма Грийнс, за гласуваното ни доверие.

Практично земеделие,
брой 6, 2012