You are here

Семена и растителна защита при дини за сезон 2021

Зеленчукови семена
08.03.2021

За производителите на дини, Синджента организира онлайн събитие, като част от поредицата онлайн събития, които представят семената и растителната защита за сезон 2021 г. 

Вижте видеото от проведеното онлайн събитие: 


Моля приемете маркетинг бисквитките, за да видите съдържанието.

Синджента е безспорният лидер на пазара в България в предлагането на семена дини. Това се дължи както на отличната селекция, така и на широкото портфолио, което обхваща всички цикли на производството на дини. В ранният сегмент предлагаме добре познатите хибриди Соренто и Бостана, както и нови предложения като Мирза и най-новото предложение – Роман. За средно ранно производство пък предлагаме добре познатият и утвърден на пазара хибрид – Романза. Един от най-успешните през последните сезони на пазара в България е хибридът Арашан, който е подходящ за директна сеитба в средно ранно и късно производство. 

Производството на безсеменни дини все още е по-скоро нишово в България, но неговото значение расте и се очертава да играе все по-ключова роля на пазара на дини. В Синждента разполагаме с много добри и подходящи предложения на безсменни дини, като в България на този етап предлагаме два основни хибрида – Морена и Ред Джаспър. И двете предложения са за ранно производство, като с лесно разпознаваеми окраски, за да се отличават от традиционните семенни дини. Морена е тъмно зелена кора, тип “sugar baby”, докато Ред Джаспър е с т.нар. тигрова окраска – светло зелена кора с тънки, тъмно зелени ивици.

Важна част при производството на дини е изборът на правилна подложка при прилагането на технология с присаждане. Синджента в България предлага два хибрида подложки, като правилният избор на подложка основно се определя от типа почва, върху която ще засадите присадените растения дини. При отглеждане на песъкливи, отцедливи, леки и бедни на хранителни вещества почви, се препоръчва подложка тип Интерспесифик, която има по-силно изразен вертикален растеж. Такъв тип е Витали на Синджента. Ако условията за отглеждане са на тежки, черноземни и студени в дълбочина почви, тогава се препоръчва използването на подложка тип Ладженария, която има по-силно изразен хоризонтален растеж. Подложка тип Ладженария е Емфъсайз.

В растителната защита, един от основните акценти е еталонът в борбата срещу мана и алтернария - Родимил Голд Р, който се използва в началото на вегетацията. За борбата с мана и алтернария при дините, Синджента предлага и нов меден контактен фунгицид - Копрантол Дуо. Следващият продукт от групата на фунгицидите е Суич, който е еталонът в борбата  срещу сиво гниене при дините. Характерното при него е, че има две активни вещества, които действат контактно и системно, като по този начин предпазват растенията отвътре и отвън. За борбата с брашнеста мана, краста, дидимела, алтернария и антракноза, можете да разчитате на добре познатите и утвърдени фунгициди - Ортива Топ и Цидели Топ. Последната група от фунгициди, на които могат да разчитата производителите на дини при борбата с брашнеста мана са Топаз, Скор и Тиовит Джет, като последният има добро действие и срещу акари. 

При инсектицидите, акцентът е върху най-новият продукт Форс Ево , който ще ви помогне при борбата с телени червеи, подземни нощенки и майски бръмбари. За справяне с нощенки, миниращи мухи и акари, пък можете да разчитате на Волиам Тарго

Биостимулантите стават все по-популярни на българския пазар и Синджента може да се похвали с един много добър продукт в тази категория – Исабион. Основно съдържание на Исабион са аминокиселини от животински произход, което обуславя и по-бързото действие на продукта. Използва се за увеличаване на добива, както и при стрес на растението, предизвикан от климатичните условия. Друго главно предимство на Исабион е действието му за подобряване на опрашването. 

Вижте другите уебинари за зеленчукови култури