You are here

Семена и растителна защита при оранжерийни домати

Новини
12.01.2021

Традиционно екипът за зеленчукови култури на Синджента всяка година организира поредица от технически срещи със зеленчукопроизводители в цялата страна, на които представя новостите в портфолиото от семена и растителна защита за зеленчуци на компанията. Обстоятелствата, предизвикани от Covid-19, наложи промяна в организацията на тези срещи и  те бяха заменени с поредица от онлайн събития, на които Синджента представи решенията си за местните производители на зеленчуци.

Първата такава среща от поредицата беше насочена към една от най-важните култури за производителите на зеленчуци в България – оранжерийните домати. Като една от водещите компании в този сегмент Синджента предлага широко портфолио от семена оранжерийни домати, а също така и продукти за растителна защита.

Хибридни сортове за оптимален добив

Производителите на оранжерийни домати се изправят пред все повече предизвикателства за постигането на оптимален добив. Ето защо и селекцията в хибридните сортове на Синджента е насочена към това да отговори на изискванията на производителите и пазара в България. Иновативното портфолио от оранжерийни домати беше представено от Мирослав Ангелов, маркетинг мениджър за зеленчукови семена. На българския пазар Синджента предлага четири хибридни сорта оранжерийни домати – два розови и два червени. Розовите домати са Манекро и Мамстон, докато червените са Панкера и Грумира.

Акцент в предлаганите от Синджента хибридни сортове беше най-новият розов домат – Манекро. Само за една година от пускането си на пазара, Манекро се превърна в топ избора на местните производители. Това се дължи на отличното му представяне в топло време, което прави Манекроо много подходящ за отглеждане като втора култура. Растението на Манекро е с буен вегетативен растеж, като това му позволява да запази едрината на плодовете във височина. Много важно предимство на Манекро е, че не е податлив на калциев дефицит, което е основен проблем при розовите домати през лятото. По този начин производителите ще избегнат проблемите с върхово гниене по плодовете.

Отличителна характеристика на Манекро е качеството на плодовете. Те са с идеална за пазара едрина от 280 – 350 г., многокамерни и с атрактивен цвят. Важно предимство на Манекро е, че е дълготраен на съхранение, което е изключително важно за веригите супермаркети.

Растителна защита за решаване на всички проблеми

Решенията за растителна защита при оранжерийните домати бяха представени от Петър Милчев, маркетинг мениджър растителна защита трайни насаждения и зеленчуци. В основата на растителната защита при доматите стоят фунгицидите. В тази категория два от основните продукта са Ридомил Голд и Кариал Стар. Ридомил Голд е един от малкото напълно системни продукти, които се предлагат в зеленчукопроизводството. Задължително се прилага в началото на вегетацията, когато развитието на растението е интензивно и придвижването на хранителните елементи е забързано. Много бързо се абсорбира от растенията и може да се използва до 72 ч. след появата на заразата. Кариал Стар пък е един от малкото фунгициди с комбинация срещу мана и алтернария.

Следващите продукти от групата на фунгицидите за борба с брашнеста мана, алтернария и листна плесен са Скор, Ортива Топ и Цидели Топ. Скор е един от еталоните за листна плесен и алтернария, като се използва в началото на вегетацията. След него се прилага Ортива Топ, който е комбинация от две активни вещества. Основното предимство на този продукт е т.нар. „ефект на зеления лист“, който стимулира фотосинтезата и допринася за правилното първоначално развитие на растенията. Цидели Топ пък е много важен фунгицид в краят на вегетацията.

Последният от групата на фунгицидите е Суич, който е еталонът в борбата  срещу сиво гниене при домати. Характерното при него е, че има две активни вещества, които действат контактно и системно, като по този начин предпазват растенията отвътре и отвън.   

При инсектицидите акцентът беше върху новият продукт Минекто Алфа, който е предназначен за борба срещу трипс, белокрилка, нощенка и тута абсолюта. Той е комбинация от две напълно нови активни съставки, като едната действа изцяло срещу неприятелите, а другата потиска вирусите чрез стимулиране на естествения механизъм на растението. Характерно за Минекто Алфа е, че може да се прилага както почвено, така и листно.

Афърм пък е основният продукт на Синджента в борбата с тута абсолюта и нощенките. Той се прилага във фаза черна главичка на яйцата, но не по-късно от начало на излюпване на ларвите.   

Биостимулантите стават все по-популярни на българския пазар и Синджента може да се похвали с един много добър продукт в тази категория – Исабион. Основно съдържание на Исабион са аминокиселини от животински произход, което обуславя и по-бързото действие на продукта. Използва се за увеличаване на добива, както и при стрес на растението, предизвикан от климатичните условия. Друго главно предимство на Исабион е действието му за подобряване на опрашването. 

Вижте пълното видео от уебинара: