You are here

Отглеждане на ранно зеле – възможности за висока възвращаемост през пролетта

Зеленчукови семена
11.10.2021
Семена ранно зеле Лауда от Синджента.

Предизвикателствата, с които се срещат българските производители, ги стимулират непрестанно да търсят ефективни решения за добър добив. Сред културите, с които могат да постигнат високи резултати, все по-убедително се нарежда главестото зеле за ранно производство. Популярността му на българския пазар, в комбинация с ниските разходи по отглеждането му, го правят отличен избор за студената част от годината.

Безспорните му вкусови качества отдавна са го превърнали в любимец на българите, които го консумират, както прясно, така и в традиционно изпитани рецепти. Освен отличния си вкус, то носи и редица предимства за здравето. Малко известен факт е, че е изключително богато на витамин C – в 100 гр. прясно зеле се съдържат около 60% от дневната препоръчителна доза от витамина. Храносмилателната ни система също се повлиява много добре от консумацията на зеленчука, благодарение на богатството му на фибри. В него има големи количества неразтворими фибри, които стимулират нормалното движение на червата и разтворими фибри, които подхранват здравословната чревна флора. Сред комплекса от витамини, съдържащи се в него, се откриват и витамините В1, В2, B3, B4, B6, К, У. Макар сред българските потребители зелето все още да е по-популярно като зеленчук, предназначен предимно за консервиране през студените месеци, отглеждането му за пролетно производство дава сериозни преимущества.

Семена ранно зеле Лауда от Синджента.

Едно от предимствата при производството на ранно зеле е възможността да се отглежда на закрито, в оранжерии. Това дава възможност продукцията да се появи значително по-бързо на пазара, а и предпазва реколтата от неблагоприятни климатични условия. Съпоставени с много други култури, разходите и усилията по отглеждането на ранно главесто зеле са значително по-ниски, а по-бедното разнообразие на зеленчуци през пролетта провокира потребителите да избират от пресния щанд именно него. Затова производителите, които успеят да излязат на пазара с качествена продукция, могат да предложат и по-висока цена. По този начин ниските финансови инвестиции и предпоставките на пазара у нас дават стабилен шанс за висока възвращаемост.

Една от най-важните характеристики при подбора на подходящ сорт за ранно отглеждане е устойчивостта на замръзване. Студоустойчивите сортове понасят температури до минус 4-5 градуса. Сред тях се отличава новият сорт Лауда. Подобно на едноименната легенда от Формула 1, негово основно преимущество е скоростта. Вегетационният му период от 45-50 дни осигурява на производителите възможност да излязат първи на пазара с готовата си продукция. Лауда дава добре оформени овални глави с тегло около 1,2 – 1,5 кг. и забележителни вкусови качества. Освен всички други характеристики, обработката на Лауда е улеснена и от изправеното му стъбло, което прави прибирането на реколтата по-удобно.

Семена ранно зеле Лауда от Синджента.

При производството на ранно зеле е добре да имате предвид, че почвата трябва да се обработи от предната есен. Както и с есенно-зимното производство, едни и същи площи могат да бъдат използвани за зеле през 3-4 години, но същевременно то е добър предшественик за други култури. Най-разпространено е отглеждането на зеле чрез разсад. Една от най-критичните стъпки е уцелването на правилния момент за разсаждане – това трябва да се случи след преминаването на периода с продължително понижаване на температурите за района на отглеждане. В България ранно зеле се разсажда около 20-25 януари. За да се справи с температурните разлики, разсадът за ранно зеле следва да се закали  предварително. Грижите за зелето включват основно окопаване, подхранване и борба с неприятелите, ако е необходимо. При правилно отглеждане, съобразено със спецификите за културата, се очаква добив от приблизително 5,5 – 6 т/дка.

Главестото зеле продължава да пази своята стабилна позиция в българската национална кухня. Все по-устойчиво през последните години се налага и пролетното му производство. При него  трябва да се планират изборът на подходящ студоустойчив сорт, както и особеностите при отглеждане при по-ниски температури. Сорт Лауда е сред сортовете, които впечатляват с кратък вегетационен период и високо качество на продукцията. Тази комбинация от фактори позволява ранно излизане на пазара в период, беден на други зеленчуци, и създава предпоставки за висока възвращаемост на инвестициите.

Вижте повече за Лауда, най-бързото зеле на пазара, ТУК