Каква е технологията за отглеждане на сладка царевица в оранжерия?

Зеленчукови семена
Семена сладка царевица от Синджента.

Традиционно, сладката царевица започва да се засява на полето през май, но поради засиленото търсене на пазара, някои стопани вече опитват производство и в оранжерии. Има редица предимства от отглеждането на сладка царевица в оранжерия, като основната е, че производителите ще имат готова продукция за пазара много рано, когато цените са по-високи. Освен това, не е нужно да се тревожите за животни, които нападат продукцията. Тя е защитена от птици, които иначе биха могли да я кълват, и е вероятно да имате по-малко проблеми с борбата с вредителите. Икономическата логика диктува, че в момента тази практика би била една страхотна инвестиция, както за нови стартиращи земеделци, така и за вече установени на пазара.

За да получите максимална възвращаемост при отглеждане на сладка царевица в оранжерия, е нужно да спазвате няколко основни насоки.

Изборът на правилен хибриден сорт е важен, като ключова характеристика е височината на растението. То трябва да е по-ниско, за да е възможно отглеждането на закрито пространство. Освен това, сорта трябва да е с по-къса вегетация, за да започнете брането възможно най-рано. Новият сорт на Синджента, Хайглоу F1, e специално пригоден за отглеждане в оранжерии, с височина на растението до 200 см и вегетационен период около 69 дни. Тук можете да научите повече за Хайглоу F1, както и да поръчате семена от дистрибуторите за зеленчукови семена

Производството се прави чрез разсад, като разсаждането обикновено се случва през март и април. Периодът се определя от това дали оранжерията е отопляема или не. За да стане готова и качествена сладката царевица, температурата трябва да е постоянна и положителна. Колкото по-висока е температура, толкова по-бързо ще стане продукцията – за нея е важно да събере нужните за конкретния хибрид топлинни единици енергия.

При отглеждането на разсадите е важно температурата на почвата да е около 15 C⁰, за да поникнат равномерно. Разсадът се прави в индивидуални гнезда с възможно по-голям размер. Важно е да се уточни, че не трябва да се прави скубан разсад. След 20-25 дни, разсада е готов, когато е във фаза 3-то листо. Разсаждането се прави задължително в друредови ленти, за да има широки пътеки. Препоръчителната гъстота е 6000 растения в един декар.

Схемата е следната:

  • 50 см. между редовете в една лента
  • 100 см. между лентите
  • 25 см. между растенията в реда
Разсаждане на сладка царевица в оранжерия.

Важно е в двата края на оранжерията да се оставя разстояние, за да може да се минава и да се опъне въже, което да клати "метлите" (мъжки цветонос), за да освобождава прашец за озърняване на кочаните. В периода на опрашване, трябва да се предвиди и засенчване, тъй като при силна слънчева радиация, прашецът има опасност да "прегори" и става стерилен.

Царевицата е растение, което образува колтуци (или т.нар. братя), чието отстраняване ще доведе до по-пълноценно изхранване на кочана на централното стъбло и съответно по-висок процент първокачественни кочани от насаждението. При стресови условия, най-вече температурни разлики (ниска температура), царевицата може да брати по-силно и да заложи по-голям брой кочани. Трябва да се има предвид, че ако искате по-качествена продукция, трябва да се остави само един кочан на растение, по-добре горен, който се опрашава по-лесно.

Тъй като сладката царевица е атрактивна за насекомите, трябва да има постоянен мониторинг и адекватна растителна защита.

И не на последно място, насладете се на отгледаните от вас царевични кочани! Опитайте ги варени или изпечени на скара, след което ги поднесете с малко масло и черен пипер.