Арашан F1: семена диня за директна сеитба

Динята е предпочитан десерт през летните месеци. За да се задоволи търсенето на пазара производителите трябва да са готови с вкусна и качествена продукция през целия сезон. Селекцията на Синджента е създадена специално, за да задоволи специфичните условия за отглеждане на дини в страната. Арашан е нашият лидер диня за директна сеитба с отлични вкус и качество на плодовете.

 

Изборът на метод за засаждане на динята зависи до голяма степен от условията за отглеждане. По-големите площи, с висока степен на машинна обработка и неполивни условия, създават предпоставки да бъде избран метода на директно засяване. Арашан е в портфолиото на Синджента, за да задоволи търсенето на сортове за директна сеитба с висок добивен потенциал и качество на плодовете при средно ранно и късно производство.

Причините Арашан да се превръща в един от лидерите при дините за директна сеитба започват от едрината на семената.  Те дават на растението  по-висока кълняема енергия и по-бърз растеж. Сортът е изключително издръжлив на температурни разлики благодарение именно на развитата си коренова система, която освен това се грижи растението да е добре снабдено с влага и хранителни вещества. Това спестява нуждата от допълнително поливане и торене. Отличното облистване на хибрида осигурява нормално развитие и залагане дори при екстремни температури.

Плодовете на Арашан са с овална форма. Динята има типично светлозелено оцветяване и лъскавина, които са предпочитани от потребителите. Хибридът е с много висока захарност и с превъзходни вкусови качества. Издръжлив е на транспорт за успешна реализация на готовата продукция.

Открито производство

Плодове: 9 - 12 кг

75 - 80 Дни

1000 семена в пакет

Схема на разсаждане: Директна сеитба 500 - 700 р/дка

Открито производство

Плодове: 9 - 12 кг

75 - 80 Дни

1000 семена в пакет

Схема на разсаждане: Директна сеитба 500 - 700 р/дка

Устойчивости

IR | Антракноза (Co: 1)

Антракноза

 

Средна устойчивост

Гъбичният патоген Colletotrichum orbiculare е причинител на това типично заболяване по дините и други зеленчуци. Изследванията показват отлично справяне с болестта на устойчивите хибриди дини, спрямо големи загуби в добива при неустойчивите.

IR | Фузарийно увяхване (Fon: 1)

Фузарийно увяхване

 

Средна устойчивост

Източник на това заболяване обикновено се заразени семена и остатъци от гъбичните патогени Fusarium oxysporum f.sp. Niveum и Fusarium oxysporum f. sp. melonis в почвата. Добрият сеитбооброт, използването на устойчиви сортове и хибридните подложки са сред най-добрите методи за преодоляване на болестта.

Какво споделят производителите

Въпроси и отговори

Кога да засаждаме Арашан?

Арашан е подходящ за производство с директна сеитба на семената, като периодите на засяване зависят от географското положение и климатичните условия. Основното изискване за изсяване на семената е температура на почвата да е над 10⁰ C. Затова Арашан най-често се засажда през  април и май, като може да се приложи и за по-късна реколта, със засаждане до юли месец.

Защо семената на Арашан са по-едри от останалите сортове дини?

Освен улеснение при директна сеитба, едрината на семената е важна и поради необходимостта от по-висока кълняема енергия, за по-бърз растеж. Особено при проливни дъждове, може да се образува почвена кора, която да не позволи излизането на растението над земята. Освен това, младите кълнове са податливи на нападение от неприятели, затова е важно да се постигне бърз начален растеж.

Ще се повиши ли броят на завръзите, добивът и качеството, при присаждането на Арашан?

Основната цел при присаждането на дини върху подложка е постигането на по-висока устойчивост на фитопатогени и по-добре усвояване на хранителните елементи. Това води до повишаване на добива и качеството на продукцията. Все пак броят на завръзите зависи не само от присаждането, но и от климатичните условия, както и наличието на опрашители.

Други хибриди дини

Семена дини Роман от Синджента.

Роман

НОВО
65 дни
5 - 7 кг

Семена дини Морена от Синджента.

Морена

Безсеменна диня

Семена дини Ред Джаспър от Синджнета.

Ред Джаспър

Безсеменна диня