Ред Джаспър F1: семена безсеменна диня

Безсеменните сортове са най-новата тенденция в производството на дини. На развити пазари, като Испания, САЩ и Израел, те вече заемат около 80% от пазара. Високата добавена стойност ги прави идеален избор не само за производителите, но и за търговците. Безсеменните дини са хибридни растения, резултат от контролираното опрашване на специфични мъжки и женски цветове, за да се получат определени желани характеристики – плод без семки.

 

Динята е традиционна култура в България, която се очаква от малки и големи с нетърпение всеки сезон. Нарастващите изисквания на потребителите към качеството и разнообразието на произведената продукция ни дадоха основание да предложим на българския производител нови сортове безсеменни дини, с които да променят пазара.

Ред Джаспър е диня за ранно производство в тунели или на открито. Сортът има отличен растеж и способност да плододава в рамките на 65-72 дни от разсаждането.

Плодовете са закръглени, добре оформени и порастват близки по размер – средно около 6 кг. Кората е изключително гладка, с красива и лесно разпознаваема от потребителите ярко зелена тигрова окраска. Сортът има високо съдържание на захар, отличителен вкус и аромат. Липсата на големите черни семки, характерни за културата, е допълнително предимство, което определя високата добавена стойност на сорта. Ред Джаспър е високо транспортабилна и изпъква сред търговците и потребителите с изключително качество и вкус.

Открито производство

Производство в тунел

Плодове: 5 - 8* кг *присадена

65 - 72 дни

1000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 450 - 500 (Присадени), 550 - 750 (Неприсадени) р/дка

Открито производство

Производство в тунел

Плодове: 5 - 8* кг *присадена

65 - 72 дни

1000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 450 - 500 (Присадени), 550 - 750 (Неприсадени) р/дка

Устойчивости

IR | Антракноза (Co: 1)

Антракноза

 

Средна устойчивост

Антракнозата е типично заболяване, което засяга както дините, така и други култури като краставици и домати. При динята то се дължи на патогена Colletotrichum orbiculare, който причинява хлътнали, тъмнокафяви до черни лезии по плодовете. Болестта се предотвратява успешно с използване на устойчиви видове и обеззаразени семена.

IR | Фузарийно увяхване (Fon: 1)

Фузарийно увяхване

 

Средна устойчивост

Фузариозното увяхване при динята е едно от най-сериозните и трудни за лечение заболявания. Гъбата причинител може да се предава със семената. Може да остане заразна в почвата за продължителен период от време. Контролира се успешно със засаждане на устойчиви хибриди като Ред Джаспър, спазване на добър сеитбооборот и използване на хибридни подложки.

IR | Брашнеста мана (Px 1)

Брашнеста мана

 

Средна устойчивост

Брашнестата мана сигурно е едно от най-често срещаните заболявания при всички зеленчуци. При дините тя може да причини високи загуби от добив. Симптомите са типични – първоначално се появяват бледожълти петна по стъблата, листните дръжки и листата. Постепенно петната се увеличават и се покриват от бял налеп.

Какво споделят производителите

Въпроси и отговори

Кога да засаждаме Ред Джаспър?

Ред Джаспър е безсеменна диня подходяща за ранно и средно-ранно производство. Може да се разсажда на полето от април до края на май.

Как да постигнем успешно опрашване при Ред Джаспър?

Ред Джаспър е безсеменна диня и като такава няма възможност да се опрашва. Затова, при засаждането на Ред Джаспър е важно на полето да се засадят и семенни дини. За да се получи успешно опрашване, на всеки три реда Ред Джаспър, да се засади един ред сорт семенна диня. За опрашването може да се използва всеки един сорт семенна диня на Синджента.

Други хибриди дини

Семена дини Морена от Синджента.

Морена

Безсеменна диня

Семена дини Арашан от Синджента.

Арашан

75 - 80 дни
9 - 12 кг
Директна сеитба

Семена дини Роман от Синджента.

Роман

НОВО
65 дни
5 - 7 кг

Подложки за присаждане на дини

Подложки за дини Витали от Синджента.

Витали

Средно тежки и песъкливи почви

Подложки за дини Емфъсайз от Синджента.

Емфъсайз

Уплътнени и средно тежки почви