Алтернария при доматите

Alternaria solani / Alternaria alternata

 

Алтернария при доматите: симптоми и средства за контрол. Растителна защита при алтернария: Цидели Топ, Ортива Топ, Кариал Стар.
 
Алтернария при доматите: симптоми и средства за контрол. Растителна защита при алтернария: Цидели Топ, Ортива Топ, Кариал Стар.


Алтернария е една от най-силно разпространените болести при доматите по цял свят. Заболяването се среща в различни региони и е познато още и с простичкото наименование кафеви листни петна. Те са и основният видим симптом на болестта на алтернария. Първоначално концентричните петна с кафяв цвят се появяват по старите (долните листа). Постепенно кафявите петна се увеличават и обхващат целия лист, което води до преждевременно загиване на листата. На стъблата и на листата се образуват овални концентрични петна, които предизвикват сухо гниене на стъблото. Симптомите на алтернария се появяват и върху плодовете, най-често в началото и в края на вегетацията. По тях се образуват тъмни, леко вдлъбнати и кръгли петна. При висока влажност върху плодовете се развива тъмно, почти черно конидиално спороношение във вид на кадифен налеп. Загубите в крайната продукция при наличие на алтернария могат да достигнат до 30-40% от добива. Вследствие на по-дълго транспортиране е възможно да се повредят и допълнителни количества от плодовете поради това, че те са разположени плътно едни до други в кашоните и касетките. При допълнителни механични повреди по плодовете се наблюдава задълбочаване на инфекциозното заболяване алтернария.


Химически средства за контрол