Бактерийно изсъхване при доматите

Сlavibacter michiganensis subsp. michiganensis

  

Бактерийно изсъхване при доматите: симптоми и средства за контрол. Растителна защита при бактерийно изсъхване: Копрантол Дуо.
 
Бактерийно изсъхване при доматите: симптоми и средства за контрол. Растителна защита при бактерийно изсъхване: Копрантол Дуо.


Бактерийното изсъхване при доматите е едно от най-тежките и пагубни заболявания, най-вече за оранжерийните култури, както и за тези от средното ранно производство в полски условия. Симптомите, които обикновено се наблюдават при тази болест са увяхване на листата (често едностранно), последвано от пълното им изсъхване без обаче да причинява пълно окапване. В случай на наличие на бактерийно изсъхване при доматите при разрез на стъблото се наблюдава концентрично потъмняване под формата на кръг. В последствие по стъблата започват да се появяват и адентивни корени. Понякога, бактерийното изсъхване при доматите засяга и плодовете, като най-честия симптом в тази част от културата е образуването на ореол от множество дребни бели петна по периферията и ясно изразен по-тъмен център с диаметър до 3 мм). Поради необичайната си прецизна овална форма този симптом на бактерийното изсъхване по доматите е познат с името „птиче око“.


Агротехнически средства за контрол

  • Изполване на незаразени семена.
  • Спазаване на фитосанитарните мероприятия през цялата вегетация.
  • Изкореняване и изгаряне на заразените растения.
  • В практиката се използват и медни продукти за ограничаване на патогена.

Химически средства за контрол