Pseudomonas syringae pv. tomatos

С термина бактерийно струпясване при доматите се обозначава една от многото бактериози, типични за културата. Всички те водят до сходни симптоми, а именно образуването на петна по различни или всички части на растението. Конкретно в случай на бактерийно струпясване при доматите се появяват тъмнокафяви до черни кръгли петна върху листата. Петната са с характерен жълтеникав ореол, а с напредване на вегетацията се уголемяват и претърпяват сливане. При това бактериозно заболяване могат да се наблюдават симптоми и по листните дръжки. Най-често става дума за овални до леко продълговати петна. Тъмни петна с наситен зелен ореол около тях, но с малки размери, се образуват и по плодовете (близо по 1 мм в диаметър). Оптималните условия за развитие на болестта бактерийно струпясване при доматите включват висока влажност, чести продължителни валежи и температура между 18 и 24°С.