You are here

Проблеми с опрашването при доматите

Проблеми с опрашването при доматите: симптоми и средства за контрол.


Проблемите с опрашване при доматите могат да доведат до редица негативни последствия, включително окапване на цветовете и некачествени плодове. За да бъдат предотвратени е изключително важно да се вземат необходимите мерки за укрепване на растението при определения условия, водещи до такива проблеми. Най-често, високите летни температури са риск за редуциране на плодовете, докато високите дневни и нощни температури могат сериозно да затруднят опрашването на цветовете. Ако нощните температури са по-високи от 20-22°С, почти сигурно ще има проблеми с опрашването на доматите. Високата температура и сушата ще доведат до некачествено опрашване и опадане на цветовете. Горещите сухи ветрове могат да засилят този процес. Понякога цветовете опадат и при нощни температури под 13°С. Най-оптималните нощни температури за опрашването са между 15- 20°С.


 

Химически средства за контрол

  • За по-добро опрашване и „задържане“ на завръзите.
  • Третиране за подобряване действието на полена при високи температури.