Грумира F1: семена червен оранжериен домат

Сортовете семена, които създаваме са в резултат от прецизни разработки и близък контакт с производителите на домати от цял свят. Грумира е нашето решение за високо издръжлив червен домат, който има висока транспортабилност и улеснена реализаця на продукцията.

 

Доматите са една от културите, които изискват повече усилия за да пристигнат в магазините в добър търговски вид. Затова е важно да се използват сортове, които са здрави и устойчиви на транспорт. Грумира е създадена от нашите специалисти с балансирана комбинация между издържливост, изравнен размер и качество на плода.

Хибридът е подходящ за отглеждане като първа и втора култура в стъклени и полиетиленови оранжерии. Неговата ниска взискателност към условията за отглеждане го правят предпочитан избор за много производители, които не разполагат с възможност за поддръжка на специални съоръжения. Грумира има мощен хабитус за висок добивен потенциал и бързо плододаване. Междувъзлията на Грумира са къси, което го прави подходящ и за по-ниски полиетиленови оранжерии. Сортът има компактни и изравнени китки от по 5-6 плода и оптимално съотношение между генеративен и вегетативен растеж. Хибридът реагира добре на по-високите температури, а плодовете са добре защитени от слънчевите лъчи от доброто облистване на растението.

Плодовете на Грумира са едри, добре оформени и с изравнена форма, което ги прави лесни за съхранение и транспорт. Характереният червен цвят и лъскавина, в съчетание с отличните вкусови качества, превръщат Грумира в отлична опция за производителите, които искат лесно да реализат своята продукция на пазара.

 

Оранжерийно производство

Плодове: 300 гр.

500 семена в пакет

Схема на разсаждане: 2500 р/дка

 

Оранжерийно производство

Плодове: 300 гр.

500 семена в пакет

Схема на разсаждане: 2500 р/дка

Устойчивости

HR | Листна плесен (Ff: A-E)

Листна плесен

 

Висока устойчивост

Cladosporium fulvum е патогенна гъба, която може да остане в почвата за продължителни периоди от време и да зарази новите посеви домати. Предотвратява се успешно с агротехнически средства като избор на устойчиви хибриди домати, поддръжка на почвата и когато е небходимо отстраняване на заразените растения.

HR | Фузарийно увяхване (Fol: 0-1)

Фузарийно увяхване

 

Висока устойчивост

Причинява с от гъбичката Fusarium oxysporum f.sp. radicis и може да създаде условия за изключително сериозни загуби на добив при полски и оранжерийни сортове. Засегнат е коренът на растенията, който при тежки случаи може да изгние в значителна степен. Устойчивите хибриди са икономически най-доброто решение на този проблем.

 

HR | Фузариум на корена (For)

Фузариум на корена (For)

 

Висока устойчивост

Растенията на сорт Грумира са защитени от три вида гъбични патогени Verticilium wilt, Verticillium albo-atrum, Verticillium dahlia, които могат да причинят необратимо увяхване и по този начин да намалят добивния потенциал на насажденията.

HR | Вертицилийно увяхване (V, Va, Vd)

Вертицилийно увяхване

 

Висока устойчивост

Растенията на сорт Грумира са защитени от три вида гъбични патогени Verticilium wilt, Verticillium albo-atrum, Verticillium dahlia, които могат да причинят необратимо увяхване и по този начин да намалят добивния потенциал на насажденията.

HR | Нематоди (Ma, Mi, Mj)

Нематоди

 

Висока устойчивост

Грумира е домат от портфолиото на Синджента, който има висока устойчивост и на нематоди. Тези опасни червеи създават условия за отслабен растеж на доматите, а при по-тежки случаи и до пълно увяхване. Фитосанитарните мерки заедно с изборът на устойчиви хибриди са успешно решение.

HR | Обикновена тютюнева мозайка (TMV: 0)

Обикновена тютюнева мозайка

 

Висока устойчивост

Tobacco mosaic tobamovirus е вирус, който се разпространява много бързо сред доматите и може да причини значителни повреди на растенията и на плодовете. Към днешна дата загубите причинени от този вирус в глобален мащам са значително намалени поради употребата на устойчиви сортове като Грумира.

HR | Стрийк (ToMV: 0-2)

Стрийк

 

Висока устойчивост

Причинява се от широкоразпространен по цял свят вирус наречен тomato mosaic tobamovirus, който може да преживее и да остане заразен в почвата за продължителни периоди от време. Устойчивите хибриди са един от основните начини за борба.

Въпроси и отговори

Кога да засаждаме Грумира?

Грумира е индетерминантен хибрид (с непрекъснат растеж), което го прави подходящ за целогодишно отглеждане. Подходящ е както за първа, така и втора култура. Най-честите периоди на засаждане са от началото на март до края на юли.

Семена розов домат Малдуо, с устойчивост на бронзовост, от Синджента.

Малдуо

НОВО
Розов
TSWV

Семена подложка за присаждане на домати Армстронг от Синджента.

Армстронг

Подложка за домати