Идалго: семена грах

Ранен сорт с отличен добивен потенциал
 

Грахът е предпочитан като ранна култура, защото е един от зеленчуците с отлично място във сеитбооборота – добър предшественик за всички небобови, оставящ почвата чиста от плевели. Идалго е нашият сорт с висока устойчивост на мана.

 

Ранен сорт с отличен добивен потенциал. Здраво растение, устойчиво на брашнеста мана и грахова жилкова мозайка. Дълги чушки, с разпределение: M = 20, L = 50, XL = 30.

Топлинни единици (база 4.5 C): 730.

*XS = 7.5 - 8.25; S = 8.25 - 8.75; M = 8.75 - 9.25; L = 9.25-10; XL = >10

 

Открито производство

Подходящ за преработка

100000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 120000 р/дка

 

Открито производство

Подходящ за преработка

100000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 120000 р/дка

Устойчивости

HR | Мана (PV)

Мана

 

Висока устойчивост

Маната при зеленчуците се причинява от гъбичния патоген Peronospora viciae, който има широко разпространение по света и има икономически важно значение и при граха. Както повечето гъбични заболявания болестта се развива най-добре при влажни, непроветриви условия. Може да засегне всички части на растението. Устойчивите хибриди като Елдорадо осигуряват спокойствие при производството на грах.

HR | Фузариум (Fop:1)

Фузариум 

 

Висока устойчивост

Фузариум при граха се причинява от гъбичния патоген Fusarium oxysporum f. sp. Pisi. Веднъж засегнато растението не може да бъде лекувано и трябва напълно да се отстрани от полето, за да се избегне заразяване на цялата реколта. Устойчивите сортове като Елдорадо са отлично решение за справяне с болестта.

IR | Брашнеста мана (Ep)

Брашнеста мана

 

Средна устойчивост

Брашнестата мана е широко разпространена и позната болест при много култури, която засяга и граха. Дължи се на гъбния патоген Erysiphe pisi, чийто видими поражения се появяват по листата на растението под формата на бял прах. Други части от растението, които могат да разпространяват гъбичката са шушулките, зърната и стъблата. По тази причина заболелите растенията трябва да се отстранят внимателно и незабавно от полето. Устойчивите хибриди като Идалго помагат на производителите да спестят тези разходи.

IR | Мозайка (PEMV)

Мозайка

 

Средна устойчивост

Pea enation mosaic virus са вируси причиняващи мозайка по граха и още няколко растения, които имат високо икономическо значение за реколтата. Симптомите включват хлоротични, полупрозрачни или некротични лезии, малформация на листата и прилистниците и изкривяване на растенията. Най-характерният симптом обаче е образуването на малки жълтеникави петна, които прерастват в изкривявания по горната част на листата. Устойчивите хибриди като Идалго се справят отлично с този проблем. 

Други сортове семена грах и фасул