Серенгети: семена фасул

Цилиндричен зелен фасул за пресен пазар и преработка
 

Зеленият фасул е една от културите, които се отглеждат сравнително лесно и има кратък вегетационен период, което позволява производството на първа и втора реколта. Освен това, той обогатява почвата с азот, което го превръща в отличен предшественик за много други култури. Серенгети е нашият сорт с висок добивен потенциал и отлично качество на шушулките.

 

Цилиндричен зелен фасул за пресен пазар и преработка с много добър добивен потенциал. Растението е изправено, с височина до 60 см. Чушките са дълги, тънки и изправени, с тъмно зелен цвят, което прави продукцията отлична за преработка и пакетиране. Зърната са с едрина: S= 60, M = 40.

 *XS = 6.5 - 8; S = 8 - 9; M = 9 – 10.5; L >10.5

Открито производство

Дължина на шушулката: 15 см

60 дни

100 000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 30 000 р/дка

Открито производство

Дължина на шушулката: 15 см

60 дни

100 000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 30 000 р/дка

Устойчивости

HR | Мозайка (BCMV)

Мозайка

 

Висока устойчивост

Мозайката при фасула се причинява от вирусния патоген Bean common mosaic virus. Симптомите обикновено са появата на светлозелено-жълта листна тъкан, тъмнозелена тъкан или и двете едновременно. Обезцветяването на листата обикновено е придружено от набръчкване, образуване на мехури, изкривяване и извиване на петурата. Както и при другите вирусни заболявания устойчивите сортове са една от най-успешните мерки за борба с болестта.

HR | Антракноза (CL: 1)

Антракноза

 

Висока устойчивост

Атракнозата се счита за една от най-инвазивните и разрушителни болести по фасула, тъй като е способна да унищожи до 95% от добива. Причинява се от гъбичния патоген Colletotrichum linfemuthianum, който засяга растежа и развитието на растението. Това прави устойчивите сортове като Серенгети изключително важни при производството на фасул.

IR | Ръжда (Ua)

Ръжда

 

Средна устойчивост

Причинявана от патогена Uromyces appendiculatus, ръждата при фасула се свързва с образуването на жълто-кафяви петна по листата на растението. При по тежки прояви на болестта листата могат напълно да изсъхнат и да опадат. Добрата агротехническа профилактика и сеитбооборот, както и използването на устойчиви сортове като Серенгети, могат значително да намалят рисковете свързани с тази болест.

Други сортове семена грах и фасул