Балдер F1: семена дългоплодна краставица

Краставиците, наред с доматите, е една от най-широко отглежданите култури за прясна консумация в България. Заедно те заемат и най-голям дял от оранжерийното производство на зеленчуци в страната. Изборът на подходящ сорт при отглеждане на краставици е от голямо значение за подсигуряване на висок добивен потенциал и качество на произведената продукция. Балдер е едно от нашите експертни решения за оглеждане през зимния период.

 

Краставиците са чувствителна култура. Те имат нужда от определено количество светлина, топлолюбиви са и влаголюбиви. Това прави изискванията към хибридите за зимно производство още по-високи от тези към останалите сортове.

Балдер е хибрид от последната генетика на Синджента, който е специфично разработен за отглеждане при условия на минимална слънчева светлина. Това означава, че може спокойно да бъде отглеждан в подходящите оранжерийни условия през целия зимния период.

Балдер има висок първоначален добив, благодарение на мощния си растеж. Сортът поддържа много висок добивен потенциал и в съчетание с добро фитосаниратно състояние на оранжерията и правилна методика на отглеждане е в състояние да предложи отлична продукция.

Плодовете на Балдер се отличават със специфично оребряване, имат атрактивен зелен цвят и са с високо качество. Това гарантира успешната им реализация в условията на търсене през целия зимен период.

 

Оранжерийно производство

29 - 32 см

100 семена в пакет

Схема на разсаждане: 1500 - 1700 р/дка

 

Оранжерийно производство

29 - 32 см

100 семена в пакет

Схема на разсаждане: 1500 - 1700 р/дка

Устойчивости

HR | Листни петна (Cca)

Листни петна

 

Висока устойчивост

Листните петна по краставиците са гъбично заболяване, което се характеризира с появата на жълти до кафяви петна по листата на растението. Без необходимото третиране гъбичката унищожава листата и може да доведе до пълна загуба на културата. Засаждането на устойчиви хибриди позволява запазването на добивния потенциал на краставиците.

HR | Краста (Ccu)

Краста

 

Висока устойчивост

Една от опасните болести в краставици, която е в състояние да засегне както листата, така и стеблата, дръжките и плодовете. Плодовете, които биват засегнати в началото на развитието си се изкривяват и спират растежа си. Контролира се успешно с използването на високоустойчиви сортове и продукти за растителна защита.

IR | Брашнеста мана (Gc, Px)

Брашнеста мана

 

Средна устойчивост

Брашнестата мана е едно от често срещаните заболявания не само при краставиците. Спорите на гъбичните патогени се развиват главно по листата и едва в последната фаза на инфекцията - по стъблата. Балдер е устойчив към два от основните патогени - Podosphaeria xanthii, Golovinomyces cichoracearum - причиняващи Брашнеста мана при краставиците.

Въпроси и отговори

Кога да засаждаме Балдер?

Балдер е дългоплодна краставица за оранжерийно производство през зимния период. Засаждането може да започне от началото на август до края на октомври.

Семена краставици Бомбър от Синджента.

Бомбър

За пролет и лято, с устойчивост на CGMMV

Семена краставици Македон от Синджента.

Македон

За есен и зима, с отличен добивен потенциал

Семена краставици Палермо от Синджента.

Палермо

За зима, пролет и есен, с бързо плододаване