Бомбър F1: семена краставица за пролет и лято

Пролетно-летните краставици са на трапезата на всеки българин. За успешната реализация на продукцията производителите трябва да се съобразят с редица изисквания на културата, сред които избор на подходящ сорт за отглеждане през дългия летен ден, фитосанитарно състояние на съоръженията и устойчивост на хибридите към различни болести. Бомбър е нашият шампион по устойчивост, включително към зелена краставична мозайка (CGMMV).  

 

Отглеждането на пролетно-летни сортове краставици е важна част от зеленчукопроизводството в България. Високото търсене създава и предлагане на най-различни сортове, които да отговорят на нуждите от прясна продукция в магазините.

Бомбър е висок клас хибрид за отглеждане през пролетно-летния сезон във всякакъв вид съоръжения. Неговата мощна коренова система и едри листа позволяват на растението да остане здраво за дълъг период от време, което увеличава и периода на реколтиране.

Една от най-важните характеристики на Бомбър е неговата устойчивост към различни характерни и икономически важни за краставиците заболявания, сред които и зелената краставична мозайка (CGMMV). Това го прави основен избор за производителите, които искат бързо и безпроблемно да реализират своята продукция.

Бомбър преминава към плододаване изключително бързо. Плодовете му са с правилна цилиндрична форма, леко набраздени и с характерен тъмнозелен цвят с лека лъскавина. Високото им качество ги прави привлекателен продукт за всеки магазин.

 

Оранжерийно производство

29 - 31 см

100 семена в пакет

Схема на разсаждане: 1500 - 1700 р/дка

 

Оранжерийно производство

29 - 31 см

100 семена в пакет

Схема на разсаждане: 1500 - 1700 р/дка

Устойчивости

IR | Зелена краставична мозайка (CGMMV)

Зелена краставична мозайка

 

Средна устойчивост

Позната още и като английска мозайка, зелената краставична мозайка е добре позната на производителите. Тя се среща в сем, Cucurbitaceae. Вирусът причинител е изключително вирулентен и може да унищожи напълно листата на засегнатите растения. Плодовете също се деформират и остават малки.

IR | Краставична мозайка (CMV)

Kраставична мозайка

 

Средна устойчивост

Патогенът причинител Cucumber Mosaic Virus е сред най-често срещаните, причиняващ загуби не само при краставиците, но и при останалите култури от семейство Тиквови. При развитие на болестта листата придобиват типичен вид – прошарени с жълто и тъмнозелени части – във вид на мозайка. Използването на устойчиви хибриди като Бомбър е от изключително значение за контрол над болестта.

HR | Вирусна жълтеница (CVYV)

Вирусна жълтеница

 

Висока устойчивост

Вирусно заболяване типично за средиземноморския регион, засягащо добивите на краставици в значителна степен. То се контролира успешно, чрез намаляване не популациите от основния му преносител - Bemisia tabaci, както и с отглеждането на устойчиви хибриди какъвто е Бомбър.

IR | Вирусна жълтеница (CYSDV)

Вирусна жълтеница

 

Средна устойчивост

Втори вариант на вирус причиняващ вирусна жълтеница при краставиците. Труден за контрол поради естествената склонност на неговия преносител - Bemisia tabaci – да се адаптира към използваните инсектициди. Високите загуби на добивен потенциал от вируса се избягват с отглеждане на устойчиви култури.

HR | Краста (Ccu)

Краста

 

Висока устойчивост

Една от опасните болести в краставици, която е в състояние да засегне както листата, така и стеблата, дръжките и плодовете. Плодовете, които биват засегнати в началото на развитието си се изкривяват и спират растежа си. Контролира се успешно с използването на високоустойчиви сортове и продукти за растителна защита.

HR | Листни петна (Cca)

Листни петна

 

Висока устойчивост

Листните петна по краставиците са гъбично заболяване, което се характеризира с появата на жълти до кафяви петна по листата на растението. Без необходимото третиране гъбичката унищожава листата и може да доведе до пълна загуба на културата. Засаждането на устойчиви хибриди позволява запазването на добивния потенциал на краставиците.

HR | Брашнеста мана (Px)

Брашнеста мана

 

Висока устойчивост

Брашнестата мана вероятно е едно от най-споменаваните заболявания от зеленчукопроизводителите, тъй като се среща при много култури. Краставиците не са пощадени. Инфекцията започва да се вижда първо по листата на растенията и в крайната си степен може да причини пълно увяхване. Бомбър има висока устойчивост към патогена Podosphaeria xanthii един от основните причинители на Брашнеста мана в краставиците.

IR | Брашнеста мана (Gc)

Брашнеста мана

 

Средна устойчивост

Брашнестата мана е гъбично заболяване с няколко основни патогена, които го причиняват. Бомбър има устойчивост към патогена Golovinomyces cichoracearum, които му позволяват да избегне големите загуби на добивен потенциал при заразяване.

Какво споделят производителите

Въпроси и отговори

Кога да засаждаме Бомбър?

Бомбър е дългоплодна краставица за оранжерийно производство през късна пролет лятото и ранна есен. Засаждането може да започне от края на февруари и да продължи до края на юли.

Какви устойчивости притежава Бомбър?

Едно от основните предимства на Бомбър е средната устойчивост на опасния вирус на зелена краставична мозайка (CGMMV). Освен това, хибридът притежава устойчивост и на други вирусни заболявания: обикновена мозайка и жълтеница. Бомбър има устойчивост на бактериални заболявания като брашнеста мана, листни петна и краста.  

Семена краставици Македон от Синджента.

Македон

За есен и зима, с отличен добивен потенциал

Семена краставици Стратегос от Синджента.

Стратегос

За пролет, лято и есен, с отличен баланс цена/качество

Семена краставици Палермо от Синджента.

Палермо

За зима, пролет и есен, с бързо плододаване