Erwinia carotovora
Меко гниене по пипера се причинява от бактерия, която може да навлезе в почти всички части на растението. Оптималните условия за развитието на патогена са топло и влажно време. Най-подходяща температура за развитието на това заболяване е 27° С до 30° С. От друга страна, при температура под 3° С патогенът преустановява своето развитие. Симптоматиката на мана по пипера започва със светли, воднисти участъци около ръба на рани върху плодовете или стъблото. Воднистите зони започват да се разрастват бързо, тъканта около мястото на инфекцията омеква и плодът се превръща във водниста маса (каша). Мекото гниене на плодовете отделя силна миризма. Обикновено мана по пипера възниква при дъждовно време, когато чрез водните капки заразената почва попадне върху плодовете. Бактерията може да навлезе в плодовете през рани, повреди от патогени или вредители.