Пиперът, точно като доматите, е топлолюбиво растение. Рано напролет пиперът се опрашва много трудно, особено когато температурите се задържат ниски и времето остане облачно за по-дълъг период. Ето защо културата измръзва, ако температурата се задържи в интервала 0-10° C. В резултат на това се предизвиква и така нареченият синдром на повреди от ниски температури при пипера. Симптомите варират – от свиване (набръчкване) на листата, които впоследствие могат да изсъхнат, до значително изоставане в развитието на растенията. При температура под 15° C се наблюдават сериозни проблеми с опрашването на пипера. Нощни температури над 24° C също не се отразяват добре на процеса на опрашване, тъй като оптималната температура на опрашване е около 16° C. Ако по време на цъфтежа нощните температурите паднат около 7-10° C, е много вероятно да се стигне до синдрома на повреди при ниски температури по пипера и неговите плодове да останат дребни или деформирани.