Сечене при пипер

 Phytophthora spp., Pythium spp., Rhizoctonia spp., Fusarium spp.

Сечене при Пипер: симптоми и средства за контрол.
 
Сечене при Пипер: симптоми и средства за контрол.


Сечене при пипера може да се прояви преди или след поникването. Тази аномалия може да повреди растенията и след разсаждането им на постоянно място. Сеченето, което се получава след поникване, води до увяхване и полягане на младия пипер. Характерен признак на болестта е, че растенията увяхват на отделни сектори (хармани). Върху по-големите пипери сеченето се проявява като хлътнали тъмни петна в основата на стъблото или като загниване на корена. В резултат на това пиперът изостават в своето развитие, изсъхва и загива. Самата болес се причинява от патогените от род Pythium. Те основно нападат растението в областта под почвената повърхност, докато патогените от род Rhizoctonia и Fusarium – също отговорни за сечене при пипера – атакуват частите на растението, които са над почвата. Pythium и Phytophthora се развиват добре и предпочитат студена и влажна почва. Rhizoctonia и Fusarium предпочитат топли и сухи условия.

Агротехнически мерки за контрол

  • Използване на стерилен торфен субстрат.
  • Незадържане на влага в почвата.

Химически средства за контрол

  • Третиране с фунгициди веднага след разсаждане.
  • Коригиране на азотното торене - високите норми засилват проявата на патогена.
  • Оптимално торене и поливане, особено върху по-тежки почви.
  • Прилагане на азота в дълбочина.