GSS1477 F1: семена сладка царевица

С мощна коренова система и отличен търговски вид
 

Потреблението на сладка царевица за прясна консумация непрекъснато расте. За да могат да отговорят на това търсене, производителите трябва да открият сорта сладка царевица, който ще им донесе най-добра реализация на реколтираната продукция възможно най-бързо. GSS1477 е нашият хибрид с къса вегетация и мощна коренова система.

 

Сладката царевица попада в групата на зеленчуковите култури, което я прави значително по-чувствителна на условията на околната среда отколкото фуражните хибриди. Добрите поливни условия са задължителни за реализацията на качествена продукция.

GSS1477 е хибрид сладка царевица подходящ за ранно и средно ранно производство, който притежава мощна коренова система, осигуряваща отлична приспособимост към краткотрайни неблагоприятни условия. Хибридът има и висока толерантност към различни болести за реализация на пълния му добивен потенциал.

Кочаните на GSS1477 са с наситено златист цвят и чудесно се покриват от листата на растението, за да осигурят истински качествена продукция. Отличният търговски вид на кочаните гарантира лесна и сигурна реализация на добра цена в магазините.

Открито производство

Дължина на кочана: 21 см

79 дни

100 000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 6000 - 6500 р/дка

Открито производство

Дължина на кочана: 21 см

79 дни

100 000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 6000 - 6500 р/дка

Устойчивости

IR | Северен листен пригор (Et)

Северен листен пригор

 

Средна устойчивост

Exserohilum turcicum е гъбичният патоген причинител на тази болест. Основно са засегнати листата на царевичното растение, което причинява големи загуби от добив. Един от най-ефикасните методи за контрол на заболяването е използването на устойчиви хибриди като GSS1477.

IR | Южен листен пригор (Bm)

Южен листен пригор

 

Средна устойчивост

Гъбичният патоген Bipolaris maydis причинява южен листен пригор при сладката царевица. Характерни са издължените жълти петна по продължението на листата, които изглеждат като прогаряния, от където идва и името на болестта. Обикновено други части на растението биват засегнати само при тежки инфекции. Агротехническите мерки за контрол над болестта включва добро почистване на полето и околните зони от растителни остатъци и засаждането на устойчиви хибриди.

HR | Обикновена ръжда (Ps: (Rp1-g))

Обикновена ръжда

 

Висока устойчивост

Различните видове ръжди са добре познати на стопаните. При царевицата причинител на обикновената ръжда е гъбичката Puccinia sorghi, като се характеризира с появата на златисто-кафяви опетнявания или подутини по надземните части на растението съдържащи спорите. Болестта може да причини значителни загуби от добив, затова устойчивите хибриди са добро решение за справяне.

IR | Бактериално увяхване (Pst)

Бактериално увяхване

 

Средна устойчивост

Бактериалното увяхване при царевицата се причинява, както подсказва името, от бактерията Pantoea stewartii, която се пренася от различни видове насекоми. Тя може да засегне както разсада, така и зрялото растение. Причинява повреди по всички части на растението и може да неговия растеж. Контролира се успешно с устойчиви хибриди като GSS1477 от Синджента.

IR | Мозайка (MDMV: A)

Мозайка 

 

Средна устойчивост

Maize dwarf mosaic virus е вирус засягащ царевицата, който се характеризира с особено големи загуби на добив, тъй като засяга много сериозно кочана още във фазата на неговото развитие. За предотвратяване на заразяване с вируса е добре всички податливи на болестта плевели да бъдат отстранени от полето и неговите околни територии и да се засаждат устойчиви сортове, какъвто е GSS1477.

Какво споделят производителите

Въпроси и отговори

Кога да засаждаме GSS1477?

Отглеждането на GSS1477 се извършва основно чрез директна сеитба. Тя може да започне в края на април (най-вече за Южна България) и може да продължи до края на юни. Важно условие за успешното засяване, е температурата на почвата да е над 12˚C - 15˚С на 10 см дълбочина.

Каква е препоръчителната схема за засаждане на GSS1477?

При ранна сеитба на GSS1477 е препоръчително да се спазва сеитбена норма от 6500 растения в декар. Разстоянието между редовете се придържа на 70 см, а в редовете растенията се засяват през 21 – 22 см. В късното производство е препоръчително да се прилага по-ниска сеитбена норма от 6000 растения в декар. Междуредовото пространство може да се запази на 70 см, но растенията се засяват на по-голямо отстояние едно друго – между 23 – 24 см.

Полезно за сладка царевица

Други хибриди сладка царевица

Семена сладка царевица Стронгстар от Синджента.

Стронгстар

НОВО
72 дни
Пресен пазар

Семена сладка царевица GSS8529 от Синджента.

GSS8529

82 дни
Пресен пазар, замразяване и преработка

Семена сладка царевица Оверланд от Синджента.

Оверланд

83 дни
Пресен пазар, замразяване и преработка