GSS3951 F1: семена сладка царевица

За варене – с големи зърна и по-малка вътрешност на кочана
 

Варената царевица в България е традиционен летен продукт, който потребителите очакват да намерят лесно не само в курортните селища, но и навсякъде в страната. Сладката царевица за варене има своите изисквания, които се покриват отлично от най-новият хибрид от Синджента - GSS3951.

 

Засилващото се търсене на сладка царевица за варене и директна консумация кара много производители да включат тази култура в сеитбооборота си. А когато става дума за царевица за варене, няма по-добро решение от супер сладките хибриди от Синджента.

Нашето ново предложение за ранно и средно ранно производство с отлична реализация на пазара се нарича GSS3951. Хибридът има отлични резултати при стресови условия и устойчивост на полягане. Производителите го предпочитат и заради сравнително дългият прозорец за прибиране на реколтата. Особено подходящ при производство на царевица за варене поради уеднаквените кочани, с високо качество и количество на зърната.

Хибридът се отличава с висока захарност и отлични вкусови качества. Кочанът е тънък, с по-малка централна част, което е допълнителен фактор при избора на хибрид за прясна консумация чрез варене. Атрактивния жълт цвят на зърната го прави търсен продукт както от търговците, така и от потребителите.

Открито производство

Дължина на кочана: 21 см

81 дни

100 000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 6000 - 6500 р/дка

Открито производство

Дължина на кочана: 21 см

81 дни

100 000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 6000 - 6500 р/дка

Устойчивости

HR | Обикновена ръжда (Ps: (Rp1-d, Rp1-i))

Обикновена ръжда

 

Висока устойчивост

Гъбичката Puccinia sorghi причинява обикновената ръжда при царевицата. Нейните спори се разпространяват и формират златисто-кафяви петна или подутини по листата на растенията. Липсата на адекватен контрол може да доведе до големи загуби на добивен потенциал. Устойчивите хибриди, сред които е и GSS3951, помагат за лесното преодоляване на проблемите с обикновената ръжда при царевицата.

IR | Северен листен пригор (Et)

Северен листен пригор

 

Средна устойчивост

Това е една от най-разпространените икономически важни болести при царевицата в световен мащаб. Гъбичната инфекция с Exserohilum turcicum засяга основно листата на растението и причинява продълговати жълто-сиви „изгаряния“. Основните мерки за справяне с болестта включват засаждането на устойчиви хибриди.

IR | Южен листен пригор (Bm)

Южен листен пригор

 

Средна устойчивост

Причинител на южния листен пригор е гъбичният патоген Bipolaris maydis, който причинява издължени жълти петна по продължението на листата, които изглеждат като прогаряния. Болестта се контролира с добро почистване на полето от растителни отпадъци и употребата на устойчиви хибриди като SGG3951.

IR | Мозайка (MDMV: A)

Мозайка

 

Средна устойчивост

Maize dwarf mosaic virus e вирус, който причинява мозайка при царевицата. Той е изключително опасно заболяване, което може директно да навреди на добива, тъй като засяга кочана още в етапа на формирането му. Употребата на устойчиви хибриди, както и отстраняването на плевелите поддатливи на тази болест в близост до насажденията могат значително да помогнат за успешното справяне с болестта.

Какво споделят производителите

Въпроси и отговори

Кога да засаждаме GSS3951?

Отглеждането на GSS3951 се извършва основно чрез директна сеитба. Тя може да започне в края на април (най-вече за Южна България) и може да продължи до края на юни. Важно условие за успешното засяване, е температурата на почвата да е над 12˚C - 15˚С на 10 см дълбочина.

Каква е препоръчителната схема за засаждане на GSS3951?

При ранна сеитба на GSS3951 е препоръчително да се спазва сеитбена норма от 6500 растения в декар. Разстоянието между редовете се придържа на 70 см, а в редовете растенията се засяват през 21 – 22 см. В късното производство е препоръчително да се прилага по-ниска сеитбена норма от 6000 растения в декар. Междуредовото пространство може да се запази на 70 см, но растенията се засяват на по-голямо отстояние едно друго – между 23 – 24 см.

Полезно за сладка царевица

Други хибриди сладка царевица

Семена сладка царевица Стронгстар от Синджента.

Стронгстар

НОВО
72 дни
Пресен пазар

Семена сладка царевица GSS8529 от Синджента.

GSS8529

82 дни
Пресен пазар, замразяване и преработка

Семена сладка царевица Оверланд от Синджента.

Оверланд

83 дни
Пресен пазар, замразяване и преработка