Оверланд F1: семена сладка царевица

Еталонът при супер сладката царевица в България
 

Сладката царевица е една от културите с голямо търговско значение в България, независимо дали става дума за прясна консумация или за преработка и замразяване. Добрите производители знаят, че при избора на семена за сладка царевица е важно да се доверят на успешните практики. Не случайно Овърланд е еталон за супер сладка царевица.

 

Сладката царевица спада повече към зеленчуковите култури и по тази причина има някои специфични изисквания към начина на отглеждане, които се различават от този на фуражната. Затова, освен доброто познаване на тези изисквания, е важно производителите да се доверяват на изпитани сортове, които могат да гарантират висок добивен потенциал.

Един от най-сигурните хибриди е Оверланд от Синджента, който вече се е превърнал в еталон за сладка царевина на пазара в България. Сортът е предпочитан от производителите по няколко причини. Гъвкавото приложение е едно от тях – Оверланд може да се ползва както за прясна консумация, така и за замразяване и консервиране, което увеличава възможностите за бърза реализация на произведената продукция.

Оверланд е лесен за отглеждане, с мощно и жизнено растение, което позволява по-голяма сигурност при достигането на желаните добивни резултати. Кочаните на хибрида са с добро и равномерно озърняване. Наситеният жълт цвят на зърната придава атрактивен търговски вид на хибрида и позволява бързата му и лесна реализация, независимо дали в търговската мрежа или за преработвателната промишленост.

Открито производство

Дължина на кочана: 20 см

83 дни

100 000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 6000 - 6500 р/дка

Открито производство

Дължина на кочана: 20 см

83 дни

100 000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 6000 - 6500 р/дка

Устойчивости

HR | Северен листен пригор (Et)

Северен листен пригор

 

Висока устойчивост

Exserohilum turcicum е гъбичен патоген причинител на северния листен пригор в царевицата, който се проявява основно по листата на растението под формата на продълговати изсушени петна. Едно от най-ефективните решения за предотвратяване на загубите от добив е изборът на устойчиви на болестта хибриди.

HR | Обикновена ръжда (Ps: (Rp1-i))

Обикновена ръжда

 

Висока устойчивост

Типично за царевицата гъбично заболяване причинявано от патогена Puccinia sorghi. Първите признаци на тази болест са появата на малки петна по листата на растението, които преминават към златистокафяви опетнявания или подутини навсякъде по външните части на растението. Болестта се свързва с високи добивни загуби и устойчивите хибриди са добро решение за предпазване на реколтата.

HR | Бактериално увяхване (Pst)

Бактериално увяхване

 

Висока устойчивост

Пренасяна от различни насекоми Pantoea stewartii е бактерия, която може да нанесе значителни повреди по царевичното растение и да застраши планирания добивен потенциал от насажденията, защото засяга растението във всичките му фази. Контролира се успешно с устойчиви хибриди като Оверланд от Синджента.

IR | Южен листен пригор (Bm)

Южен листен пригор

 

Средна устойчивост

Bipolaris maydis е гъбичният патоген причинител на южния листен пригор. Характерни за него са жълтеникави прогаряния по протежението на листата, а тежките инфекции могат да засегнат и други части на растението. Агротехническите мерки за контрол включват добро почистване на остатъците от предишни реколти и употребата на устойчиви хибриди.

Какво споделят производителите

Въпроси и отговори

Кога да засаждаме Оверланд?

Отглеждането на Оверланд се извършва основно чрез директна сеитба. Тя може да започне в края на април (най-вече за Южна България) и може да продължи до края на юни. Важно условие за успешното засяване, е температурата на почвата да е над 12˚C - 15˚С на 10 см дълбочина.

Каква е препоръчителната схема за засаждане на Оверланд?

При ранна сеитба на Оверланд е препоръчително да се спазва сеитбена норма от 6500 растения в декар. Разстоянието между редовете се придържа на 70 см, а в редовете растенията се засяват през 21 – 22 см. В късното производство е препоръчително да се прилага по-ниска сеитбена норма от 6000 растения в декар. Междуредовото пространство може да се запази на 70 см, но растенията се засяват на по-голямо отстояние едно друго – между 23 – 24 см.

Полезно за сладка царевица

Други хибриди сладка царевица

Семена сладка царевица Стронгстар от Синджента.

Стронгстар

НОВО
72 дни
Пресен пазар

Семена сладка царевица GSS8529 от Синджента.

GSS8529

82 дни
Пресен пазар, замразяване и преработка

Семена сладка царевица GSS3951 от Синджента.

GSS3951

81 дни
Пресен пазар