Синдон F1: семена сладка царевица

Висока приспособимост към условията на отглеждане
 

Сладката царевица е една от културите, които зеленчукопроизводителите трябва да имат предвид при сеитбооборота, защото специалистите очакват търсенето на този продукт да продължава да расте с умерени темпове през следващите няколко години. За успешна реколта, обаче трябва да се открие най-подходящия сорт семена, които да осигурява висок добив при висококачествена продукция. Синдон е един от тези хибриди. 

 

Сладката царевица е по-чувствителна култура от фуражната и по тази причина спада повече към зеленчукопроизводството. Всеки производител, който се захваща с отглеждането на сладка царевица, трябва да знае и да следва важните условия за успешна продукция. Например, сладката царевица има нужда от повече вода и по тази причина трябва да се отглежда при поливни условия.

Синдон е хибрид, който е изключително подходящ, защото има висока приспособимост към условията на отглеждане. Това означава, че сортът е в състояние да произведе отлична продукция, дори при не толкова идеални условия. Синдон има силни, високи около 220 см растения .Кочаните са с много високо качество, жълто-златисти зърна и отлично озърняване от 18-20 реда. Чудесният търговски вид и с добро облистяване на кочана са гаранция за бърза реализация на пазара.

Открито производство

Дължина на кочана: 23 см

81 дни

100 000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 6000 - 6500 р/дка

Открито производство

Дължина на кочана: 23 см

81 дни

100 000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 6000 - 6500 р/дка

Устойчивости

IR | Северен листен пригор (Et)

Северен листен пригор

 

Средна устойчивост

Болестта се причинява от гъбичката Exserohilum turcicum, която е разпространена по цял свят. Основно са засегнати листата на растението, където се появяват продълговати засушавания. Устойчивите хибриди като Синдон позволяват на производителите да отглеждат и реализират спокойно своята продукция.

IR | Южен листен пригор (Bm)

Южен листен пригор

 

Средна устойчивост

Друга гъбичка, която е от икономическо значение за сладката царевица е Bipolaris maydis, която причинява южен листен пригор. Както подсказва името засегнати отново са листата на растението, по които се появяват разрастващи се продълговати жълтеникави сухи петна. Борбата с тази болест започва с добро почистване на остатъците от предишни реколти и употребата на устойчиви хибриди.

HR | Обикновена ръжда (Ps: (Rp1-d))

Обикновена ръжда

 

Висока устойчивост

Първите признаци на тази болест са появата на малки петна по листата на растението, които преминават към златистокафяви опетнявания или подутини навсякъде по външните части на растението. Оставена без контрол тази болест може да причини значителни загуби от добив, затова повечето производители предпочитат устойчиви хибриди като Синдон.

HR | Бактериално увяхване (Pst)

Бактериално увяхване

 

Висока устойчивост

Бактериалното увяхване при сладката царевица се причинява от патогена Pantoea stewartii. Болестта може да засегне растението във всичките му вегетационни фази и по тази причина е добре да бъде контролирана още преди засаждане. Употребата на устойчиви хибриди като Синдон е един от най-ефективните методи.

Въпроси и отговори

Кога да засаждаме Синдон?

Отглеждането на Синдон се извършва основно чрез директна сеитба. Тя може да започне в края на април (най-вече за Южна България) и може да продължи до края на юни. Важно условие за успешното засяване, е температурата на почвата да е над 12˚C - 15˚С на 10 см дълбочина.

Каква е препоръчителната схема за засаждане на Синдон?

При ранна сеитба на Синдон е препоръчително да се спазва сеитбена норма от 6500 растения в декар. Разстоянието между редовете се придържа на 70 см, а в редовете растенията се засяват през 21 – 22 см. В късното производство е препоръчително да се прилага по-ниска сеитбена норма от 6000 растения в декар. Междуредовото пространство може да се запази на 70 см, но растенията се засяват на по-голямо отстояние едно друго – между 23 – 24 см.

Полезно за сладка царевица

Други хибриди сладка царевица

Семена сладка царевица Стронгстар от Синджента.

Стронгстар

НОВО
72 дни
Пресен пазар

Семена сладка царевица GSS8529 от Синджента.

GSS8529

82 дни
Пресен пазар, замразяване и преработка

Семена сладка царевица Оверланд от Синджента.

Оверланд

83 дни
Пресен пазар, замразяване и преработка