Стронгстар F1: семена сладка царевица

За ранно производство и висок добив
 

Първите на пазара винаги имат предимството да се възползват от по-добри цени и по-лесна реализация на произведената продукция. Сладката царевица е любим на българите продукт и колкото по-рано сте готови, толкова по-голяма е вероятността за успех. Семената Стронгстар са нашето решение за ранно и експресно производство на сладка царевица.

 

Нарастващото търсене на сладка царевица за прясна консумация и преработка накара много производители да търсят решения за по-ранното ѝ разсаждане, въпреки рисковете свързани с ниските температури през пролетта.

Стронгстар е нашата звезда за ранно отглеждане на сладка царевица. При спазване на необходимите изисквания, хибридът може успешно да се разсажда още първата седмица на април, в зависимост от климатичните условия на региона. Скъсеният вегетационен период – 72 дни – също помага за ранната реализация на реколтираната продукция.

Стронгстар развива здраво растение с до 200 см. височина, която го прави подходящо за отглеждане, както на открито, така и в оранжерии. Неговата повишена устойчивост на ниски температури му позволяват да развие високи нива на захарност още в началото на сезона. Зърната имат атрактивно жълт цвят и са добре предпазени от развитата листна структура. Кочаните са с идеален размер с 16-18 реда зърна и са подходящи както за пресен пазар , така и за преработка. 

Открито производство

Оранжерийно производство

Дължина на кочана: 21 см

72 дни

100 000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 6000 - 6500 р/дка

Открито производство

Оранжерийно производство

Дължина на кочана: 21 см

72 дни

100 000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 6000 - 6500 р/дка

Устойчивости

HR | Обикновена ръжда (Ps: (Rp1-g))

Обикновена ръжда

 

Висока устойчивост

Болестта започва с появата на дребни петна по листата на растението заразено с гъбичката Puccinia sorghi. Очевидният признак на този растителен патоген са златисто-кафяви опетнявания или подутини по надземните части на растението. Високите загуби на добив при болестта карат много от производителите да избират устойчиви хибриди като Стронгстар.

IR | Северен листен пригор (Et)

Северен листен пригор

 

Средна устойчивост

Т.нар. северен листен пригор е наименованието на листна болест при царевицата, която се причинява от гъбичния патоген Exserohilum turcicum. Както сочи името болестта се проявява като продълговати прогаряния по листата на царевицата. Устойчивите хибриди като Стронгстар са се доказали в практиката като най-ефективния по отношение на разходите метод за контрол над болестта.

IR | Южен листен пригор (Bm)

Южен листен пригор

 

Средна устойчивост

Гъбична болест в царевицата причинявана от патогена Bipolaris maydis. При заразяване неговите спори бързо се разпространяват по листа образувайки жълтеникави прогаряния по протежението. При тежки инфекции поразените зони могат да включват и други части на растението. Мерките за предотвратяване на заразяването включват добро почистване на остатъците от предишни реколти и засаждането на устойчиви хибриди като Стронгстар.

HR | Мозайка (MDMV: A)

Мозайка

 

Висока устойчивост

Вирусът на мозайката (Maize dwarf mosaic virus) при царевицата е особено опасен за добива от културата, тъй като поразява директно кочана още при неговото формиране и може да причини пълна загуба на добив при заразяване. Успешни методи за борба са отстраняването на плевелите, които също са податливи на вируса от полето, както ранното засаждане на устойчиви сортове като Стронгстар.

Въпроси и отговори

Кога да засаждаме Стронгстар?

Стронгстар е подходящ за отглеждане, както на открито, така и в оранжерии, поради по-ниската височина на растенията (200 см). Засаждането в оранжерии се извършва през март и април. При отглеждане на открито, засаждането може да започне в края на април (най-вече за Южна България) и може да продължи до края на юни. Важно условие за успешното засяване, е температурата на почвата да е над 12˚C - 15˚С на 10 см дълбочина.

Каква е препоръчителната схема за засаждане на Стронгстар?

Стронгстар се прилага основно за ранна сеитба, като препоръчително да се спазва сеитбена норма от 6500 растения в декар. Разстоянието между редовете се придържа на 70 см, а в редовете растенията се засяват през 21 – 22 см.

Полезно за сладка царевица

Други хибриди сладка царевица

Семена сладка царевица Оверланд от Синджента.

Оверланд

83 дни
Пресен пазар, замразяване и преработка

Семена сладка царевица GSS8529 от Синджента.

GSS8529

82 дни
Пресен пазар, замразяване и преработка

Семена сладка царевица GSS3951 от Синджента.

GSS3951

81 дни
Пресен пазар