Описание на продукта
Сладката царевица е високотърсен продукт на българския пазар, както за прясна консумация, така и за преработка и замразяване. Синджента предлага богат набор от хибриди, подходящи за условията на всеки производител. GSS8529 е един от добре познатите и предпочитани сортове.
През последните години наблюдаваме стабилно нарастващо търсене на сладка царевица, както за прясна консумация и варене, така и за преработка и замразяване. Производителите, които искат да предложат висококачествен продукт трябва да търсят хибриди с добра устойчивост и отличен търговски вид.
GSS8529 е хибрид, който вече е предпочитан от много производители поради гъвкавото си приложение – за пресен пазар, за замразяване и преработка. Подходящ е за основно производство, за лятно и ранно-есенно отглеждане. Сортът има ниски изисквания към условията за отглеждане и гарантира висок добив, тъй като понася много добре стресовите условия на полето.
Растението на GSS8529 има мощен хабитус и много силен потенциал за формиране на повече от един едър кочан на растение. Кочаните са едри, добре изравнени, с добро озърняване и изключително атрактивен жълт цвят на зърната, което го прави отличен избор за всеки производител.
Какво споделят производителите
Въпроси и отговори
За производители
add
remove
Кога да засаждаме GSS8529?
Отглеждането на GSS8529 се извършва основно чрез директна сеитба. Тя може да започне в края на април (най-вече за Южна България) и може да продължи до края на юни. Важно условие за успешното засяване, е температурата на почвата да е над 12˚C - 15˚С на 10 см дълбочина.
Каква е препоръчителната схема за засаждане на GSS8529?
При ранна сеитба на GSS8529 е препоръчително да се спазва сеитбена норма от 6500 растения в декар. Разстоянието между редовете се придържа на 70 см, а в редовете растенията се засяват през 21 – 22 см. В късното производство е препоръчително да се прилага по-ниска сеитбена норма от 6000 растения в декар. Междуредовото пространство може да се запази на 70 см, но растенията се засяват на по-голямо отстояние едно друго – между 23 – 24 см.
Характеристики
Вегетационен период | 82 дни |
Размери | Дължина на кочана: 21 см |
Схема на разсаждане | 6000 - 6500 р/дка |
Устойчивости
Устойчивости |
|
---|
Както подсказва името на болестта, тя се причинява от бактерия наречена Pantoea stewartii. Една от икономически важните болести при сладката царевица, бактерийното увяхване засяга растението във всичките му фази и по тази причина е особено опасна за реколтата. Устойчивите хибриди позволяват на производителите да запазят добивния потенциал от семената.