Да надникнем заедно в бъдещето на доматите

Зеленчукови семена
Miroslav Angelov
Мирослав Ангелов
Маркетинг Мениджър Зеленчукови семена

Да създадем доматите на бъдещето

Домати са пълни с предизвикателства. Например, как да се отглеждат, така че да запазят сладкия си вкус, по-дълъг срок на годност, или пък да са изцяло резистентни към болести и атаките на вредителите? Това са все въпроси, мотивиращи нашите учени в постоянната им амбициозна изследователска дейност в търсене на нови иновации и постижения, които да задоволят нуждите на потребители, търговци и производители. Като световен лидер в сектора с домати, Syngenta се посвещава да инвестира все повече и повече в изследванията и разработките на нови видове свежи домати, които да паснат на всеки вкус и цел. Тази дейност е част от нашата генерална мисия да подкрепяме производителите, които работят неуморно в желанието си да нахранят света сега и в бъдеще.

Сами по себе си, доматите са най-широко разпространените (и произвеждани) зеленчуци в света. Лично ние предлагаме повече от 350 различни вида на производителите от цялото земно кълбо. Но вкусовете и изискванията се променят непрестанно и точно заради това ние не спираме да създаваме и да търсим нови иновативни решения. Заедно с клиентите си ние тестваме над 80 вида всяка година с цел да се убедим, че пускаме на пазара най-добрите попадения сред тях.

Горд спонсор на Световния конгрес за домати

Семената са началото на истинското хранително преживяване. За да го усъвършенстваме на максимум, ние постоянно водим дискусии с отделните участници по веригата на доставки за домати. Ето и защо сега сме горди спонсори на дигиталния Световен конгрес за домати, който пък сам по себе си представлява водещо събитие в нишата със свежи домати и който ще се проведе в изцяло онлайн среда на 16 март 2021 година. С нетърпение очакваме да споделим част от нашите иновативни продукти и да се запознаем с новите идеи и тенденции в бранша. Ето и един пресен пример: съвсем наскоро пуснахме на пазара един новаторски сорт домат, който е устойчив на ToBRFV – силно заразно инфекциозно заболяване, често покосяващо цялата реколта.

Ключът е в напредналата генетика

Мисията ни е да създадем домат за всеки клиент без значение къде се намира той, и взимайки на предвид характеристики като вкус, удобство, разнообразие, устойчивост и надеждност при отглеждането. Използвайки традиционните методи и новите технологии, ние генерираме изцяло нова генетика за отделните типове домати. Нещо повече – ние успешно снабдяваме пазара традиционни и по-специални видове на тази култура, като същевременно никога не се ограничаваме в мащаба на своето портфолио само с тях. Съветваме всеки, например, да обмисли новаторските алтернативи на традиционните домати като големите сливови, клъстер, бифтек и Marmande доматите. Новият ни център за научноизследователска дейност, Тomato Vision е проектиран с цел да си взаимодейства с всички участници в сектора, за да се постигне по-висока ефективност и скорост в процеса по отглеждане. Разполагаме с 1000 уникални хибриди, тествани на площ от около 14 хиляди квадратни екологично чисти терени, които между другото, от миналата година са отворени за посещения и дискусии с производители, търговци и потребители. Виртуалните посещения са отворени и сега – от комфорта на собствения си дом всеки може да разгледа нашите зелени площи за тестване на домати хибриди при нас!

Присъедините се към Световния конгрес за домати, като се регистрирате ТУК!