Производителите на краставици вече имат решение, което спасява реколтата им

Зеленчукови семена
Краставица Бомбър от Синджента с толерантност на зелена краставична мозайка. Подходящ е за пролет и лято, позволява отглеждане във всякакъв вид съоръжения и дълъг период на реколтиране.
Miroslav Angelov
Мирослав Ангелов
Маркетинг Мениджър Зеленчукови семена

Производителите на краставици в българските оранжерии се сблъскват с различни предизвикателства, най-тежките от които са бързо разпространяващи се вирусни заболявания, заплашващи цялата им реколта и водещи до големи загуби. Едно от най-често срещаните такива заболявания е зелената краставична мозайка (CGMMV). Често тя изправя производителите пред риска да се наложи да замразят дейността си и в продължение на няколко години да не засаждат краставици в засегнатата оранжерия. Затова земеделците откриха решение, което да защити реколтата – това е изборът на подходящ хибриден сорт с необходимия набор от устойчивости.

Разпространението на CGMMV, на територията на България, се увеличава значително през последните години. На места е отчетено намаляване на добива от производството с повече от 25%. Причина за бързото и лесно настъпване на тази зараза по краставиците са множеството различни начини, по които тя лесно се пренася – при инфектиране на почвата, в случай на заразена вода, чрез използване на земеделски сечива и инструменти, които не са били дезинфекциярани, чрез контакт между заразено и здраво растение, а дори и чрез полени, плъхове, мишки, бръмбари, и птици. Носител на вируса са самите семена за посева и това е основна разлика с обикновената краставична мозайка.

Периодът между заразяването и появата на първите симптоми на зелената краставична мозайка не е малък, което възпрепятства производителите да открият и да реагират на проблема навреме. Началните признаци като спад в растежа и поява на петна по листата и плода се наблюдават след поне 2, а нерядко дори след 6 седмици. Това е приблизително 20-30 дни след разсаждането, като високите температури (около 30ºC) допълнително ускоряват развитието на болестта.

В повечето случаи, веднъж появила се сред посевите, заразата е трудна за пълно унищожение, поради което на производителите се препоръчва да спрат засаждане на каквато и да е култура от семейство тиквови в рамките на три години, което нанася големи щети и води до загуби. Затова най-добрият метод за справяне с този проблем е превенцията. Производителите вече се обръщат към толерантни хибридни сортове като Бомбър F1, подходящ за отглеждане през пролетта и лятото. Той вирее спокойно и се развива добре дори на места, където е потвърдено наличието на вируса на зелената краставична мозайка. Резистентното му действие се наблюдава главно в спада на броя нововъзникнали вирусни клетки в растението. Хибридът влияе върху заболяването на генетично ниво, като гарантира плавното, но сигурно изолиране с времето и с намален обем на очакваните щети и загуби в продукцията.

В България, CGMMV ненадейно се появява в някои от най-модерните оранжерии за краставици, където се спазват високи стандарти в отглеждането на културите. В две от най-добрите оранжерии у нас, тази зараза се разпространява още на втората година от засаждането. Земеделецът Панайот Гудев от оранжерията в Петров дол, община Провадия, е установил наличието на зелена краставична мозайка чрез лабораторен тест. Болестта е засегнала цялата оранжерия. Обичайните препоръки в такава ситуация са да не се засаждат краставици в продължение на няколко години в заразената оранжерия. Той обаче решава да подходи по друг начин – като засади хибридния сорт краставици Бомбър F1. Впоследствие резултатите са отлични, въпреки че не е направена своевременна дезинфекция на оранжерията след отстраняването на засегнатата продукция.

Опитът в другата модерна оранжерия в село Баня, област Нова Загора, според главния агроном  Иван Иванов, също е позитивен. Симптомите на заболяването са били видими по растенията. След отстраняването на поразената от вируса реколта, там също проблемът е решен с хибридния сорт Бомбър F1 и от този момент заразата е била трайно овладяна.   

Мозайката при краставиците се установява трудно през първия стадий на протичането ѝ. Ето защо вземане на навременни мерки невинаги е възможно за производителите. Някои земеделци дори отрязват цветовете на растението, за да избегнат пренасяне на инфекцията от пчелите и други насекоми. Първият видим симптом са петната (точки) по листата и плода в мозаична форма. След това растението се набръчква, а листата му видимо са с редуциран брой. Наблюдава се изсветляване на нервите, жълти петна под формата на пръстени и звезди. Петната се разрастват бързо и се оцветяват в бяло и по-рядко в жълто. В последствие цялата петура става бяла. Може да има и набръчкване на връхните листа.

Иновациите в агро индустрията като хибридния сорт Бомбър F1 позволяват на българските производители да предпазят реколтата си от всички най-често срещани зарази, като същевременно си гарантират висок добив с отлично качество.

Вижте повече за Бомбър F1 тук.