Семена и растителна защита при дини за сезон 2021

Зеленчукови семена
Пенчо Паунов
Пенчо Паунов
Мениджър Продажби Зеленчукови семена

За производителите на дини, Синджента организира онлайн събитие, като част от поредицата онлайн събития, които представят семената и растителната защита за сезон 2021 г. 

Вижте видеото от проведеното онлайн събитие: 

 

Синджента е безспорният лидер на пазара в България в предлагането на семена дини. Това се дължи както на отличната селекция, така и на широкото портфолио, което обхваща всички цикли на производството на дини. В ранният сегмент предлагаме добре познатите хибриди Соренто и Бостана, както и нови предложения като Мирза и най-новото предложение – Роман. За средно ранно производство пък предлагаме добре познатият и утвърден на пазара хибрид – Романза. Един от най-успешните през последните сезони на пазара в България е хибридът Арашан, който е подходящ за директна сеитба в средно ранно и късно производство. 

Производството на безсеменни дини все още е по-скоро нишово в България, но неговото значение расте и се очертава да играе все по-ключова роля на пазара на дини. В Синждента разполагаме с много добри и подходящи предложения на безсменни дини, като в България на този етап предлагаме два основни хибрида – Морена и Ред Джаспър. И двете предложения са за ранно производство, като с лесно разпознаваеми окраски, за да се отличават от традиционните семенни дини. Морена е тъмно зелена кора, тип “sugar baby”, докато Ред Джаспър е с т.нар. тигрова окраска – светло зелена кора с тънки, тъмно зелени ивици.

Важна част при производството на дини е изборът на правилна подложка при прилагането на технология с присаждане. Синджента в България предлага два хибрида подложки, като правилният избор на подложка основно се определя от типа почва, върху която ще засадите присадените растения дини. При отглеждане на песъкливи, отцедливи, леки и бедни на хранителни вещества почви, се препоръчва подложка тип Интерспесифик, която има по-силно изразен вертикален растеж. Такъв тип е Витали на Синджента. Ако условията за отглеждане са на тежки, черноземни и студени в дълбочина почви, тогава се препоръчва използването на подложка тип Ладженария, която има по-силно изразен хоризонтален растеж. Подложка тип Ладженария е Емфъсайз.

В растителната защита, един от основните акценти е еталонът в борбата срещу мана и алтернария - Родимил Голд Р, който се използва в началото на вегетацията. За борбата с мана и алтернария при дините, Синджента предлага и нов меден контактен фунгицид - Копрантол Дуо. Следващият продукт от групата на фунгицидите е Суич, който е еталонът в борбата  срещу сиво гниене при дините. Характерното при него е, че има две активни вещества, които действат контактно и системно, като по този начин предпазват растенията отвътре и отвън. За борбата с брашнеста мана, краста, дидимела, алтернария и антракноза, можете да разчитате на добре познатите и утвърдени фунгициди - Ортива Топ и Цидели Топ. Последната група от фунгициди, на които могат да разчитата производителите на дини при борбата с брашнеста мана са Топаз, Скор и Тиовит Джет, като последният има добро действие и срещу акари. 

При инсектицидите, акцентът е върху най-новият продукт Форс Ево , който ще ви помогне при борбата с телени червеи, подземни нощенки и майски бръмбари. За справяне с нощенки, миниращи мухи и акари, пък можете да разчитате на Волиам Тарго

Биостимулантите стават все по-популярни на българския пазар и Синджента може да се похвали с един много добър продукт в тази категория – Исабион. Основно съдържание на Исабион са аминокиселини от животински произход, което обуславя и по-бързото действие на продукта. Използва се за увеличаване на добива, както и при стрес на растението, предизвикан от климатичните условия. Друго главно предимство на Исабион е действието му за подобряване на опрашването.