Защо да изберем специални домати, произведени в България

Зеленчукови семена
Семена чери домати от Синджента.
Miroslav Angelov
Мирослав Ангелов
Маркетинг Мениджър Зеленчукови семена

През последните години все повече български производители приемат предизвикателството да отглеждат нетрадиционни сортове домати. Основанията за вземането на такова решение са свързани с предимства и ползи, както за земеделците, така и за крайните  потребители. Основна причина за избор на домати българско производство от страна на потребителите пък са отличните вкусови качества и зрялост, както и свежестта, гарантирана от благоприятните условия на отглеждане и краткия път до крайния клиент.

Българският потребител е все по-информиран и търси разнообразие, опитва нови и различни вкусове. В допълнение, локалното производство е търсено, тъй като е с по-добри качества за консумация. Българските  домати са по-свежи, тъй като са достигнали технологична зрялост на корена, а не са откъснати предварително и узрели по време на транспорт и складово съхранение. Свежестта на българските домати от своя страна гарантира и по-дълъг период на съхранение след закупуването, в който качествата им се запазват. Също така, изборът на българска продукция насърчава и подпомага производителите у нас и им дава възможност да оптимизират и разширят дейността си, като предложат още по-добър краен продукт на българския пазар.  

В последните няколко години, все повече производители у нас отглеждат специални сортове домати. Те споделят, че нетрадиционните разновидности стават все по-търсени, добивът е  много висок, а реколтата е с отлично качество. Според българските земеделци, вносът в България на качествени домати е много скъп, затова предимство на родното производство е, че доматите могат да бъдат по-евтини и към крайните клиенти. Освен това, климатичните условия тук, са едни от най-подходящите в цял свят за отглеждане на домати, поради което и вкусът и качеството на продукцията са доста добри. Проблем пред българските производители обаче е наличието на голям обем внос на нискокачествена чуждестранна продукция, тъй като тя е по-евтина и създава предпоставки за намаляване на търсенето на български домати.

Александър Петров, собственик на модерна оранжерия в Царева Поляна, обл. Хасково, който повече от три години отглежда специални сортове домати, споделя, че хората у нас са любопитни за по-различни вкусове и имат интерес да разнообразяват консумацията на домати в ежедневното си меню. В оранжерията си той отглежда червените чери домати Суител – сладки,  месести и леко хрупкави, оранжевия чери хибрид Бамано – месест, по-сух, но много сладък и жълтият чери домат Иворино – леко кисел със сладък привкус. Реколтата му от специални сортове се допълва и от екзотичния домат Кумато. Започва да го отглежда с голямо нетърпение, за да види как българските клиенти ще откликнат на този непознат вкус и необичаен тъмно зелено-кафяв до златист цвят. Кумато е хрупкав домат със сочно ядро, сладък, месест, с леко кисела нотка, а българско производство на този сорт вече може да се намери в големите търговски вериги у нас.

Всяка година, земеделецът увеличава площта и производството си на специални домати. Оранжерията е 32 декара, като специалните домати засега заемат 4 декара. Би искал цялата площ да е заета със специални домати, но на този етап пазарът не позволява, тъй като в голямата си степен е зает от вносна продукция.

Отглеждането на специални домати изисква сериозни инвестиции в съоръженията. За да се достигне оптималната комбинация между отлично качество на продукцията и желан добив, те се отглеждат в модерни хидропонни оранжерии. Технологията е иновативна за България и отговаря на всички изисквания на ЕС. В хидропонните оранжерии няма почва – растенията се отглеждат в каменна вата. Така получават всички необходими елементи и торове, които са необходими за правилния им растеж. Производителят Александър Петров иска да разчупи стереотипа, че растенията трябва да се отглеждат на почва, за да имат плодовете отлични вкусови качества.  Напротив, хидропонната система според него дава много по-висок добив, по-качествена продукция и по-добър вкус.  Във високотехнологичната оранжерия всички процеси (напояване, торене и т.н.) са автоматизирани и се поддържат оптимални за развитието на растенията условия. Благодарение на системата за циркулиране и рециклиране, водата, която носи хранителните елементи на растенията, преминава през цикли на преработка, което значително намалява замърсяването и допринася за опазването на околната среда.

Вижте какво споделя Александър за производството на специални домати.