Застанете на първа стартова позиция с Лауда

Зеленчукови семена
Miroslav Angelov
Мирослав Ангелов
Маркетинг Мениджър Зеленчукови семена

Главестото зеле е една от традиционните култури в зеленчукопроизводството у нас. То заема автентично място в националната ни кухня, а освен това, е предпочитаният продукт за зимнина в почти всеки регион на страната. От гледна точка на крайния потребител, зелето е предпочитано поради широкото си приложения в кухнята и многобройните си здравословни предимства, включително като естествен имуностимулатор, антиоксидантно „оръжие“ срещу вируси и бактерии, отлично средство за неразположения като гадене, главоболие и дори лечение на повърхностни рани. Всички тези свойства се дължат на богатия комплекс от витамини и минерали, съдържащи се в този зеленчук (противно на всеобщото мнение, че той е „само вода“) – витамин С, А В1, В2, B4, B6, РP, К и дори рядко срещания витамин Y. От друга страна, за производителя зелето е предпочитано поради сравнително лесната технология за разсад, грижи по време на растеж и обирането на крайната реколта.

Главестото зеле се отглежда у нас като ранна пролетна култура за консумация в прясно състояние и като средно ранна и късна есенна култура, продукцията на която се използва засега почти изключително за приготвяне на кисело зеле. Една много малка част се употребява за съхраняване в прясно състояние. В последно време родните производители все повече обръщат внимание на новите семена за разсад на главесто зеле, в които откриват сериозни подобрения както в толерантността срещу множество заболявания, типични за културата, така и в вида и вкусовите качества на крайния продукт.

 

Ранно производство на главесто зеле

Главестото зеле най-често у нас се възприема като есенна култура, но се наблюдава тенденцията  да се залага и на пролетното производство. Ранното производство на главесто зеле е доходоносен вариант, защото може да се предложи на пазара в момент, когато разнообразието от зеленчуци е бедно. По този начин зелето придобива високи стойности на възвръщаемост. Те са гарантирани и с факта, че производствените разходи при зелето са значително по-ниски в сравнение с други култури. Така при готова качествена продукция в началото на пролетния сезон производителят може да получи атрактивни цени, без да е вложил сериозни финансови инвестиции за целта. Но ако финансовите разходи при ранното отглеждане на главесто зеле не са големи, спецификите в производството, за които да внимавате, съвсем не са за подценяване.

Какво трябва да знаем за ранното отглеждане на главесто зеле?

Основният начин за отглеждане на главесто зеле е чрез предварително производство на разсад. Препоръчително е семената да се засяват в периода от средата на януари до средата на февруари. По-ранното засяване трябва се избягва, тъй като разсадът се изтегля и качеството му силно се влошава, а оттам и количеството на крайната реколта. Семената поникват масово за 4-5 дни, като необходимата температура е 22-25 градуса. Веднага след като семената покълнат, температурата се понижава с няколко градуса за 3-4 дни. Тази техника е превантивна, срещу прерастване на младите кълнове. След тези 3-4 дни на понижени температури, градусите се поддържат в интервала 18-22 градуса през деня и се намалят до около 15-18 градуса при облачно време и през нощта. Важно е температурите да не остават пада под 10-12 градуса за дълъг период.

Около 35-40 дни след засаждане на семената, разсадът е готов за разсаждане на полето. Това  се случва в интервала от март до началото на май в зависимост от периода на засяване на семената. Важно е да се улучи правилния момент за изнасянето на разсада, тоест след като опасността от продължително понижение на температурата за дадения район е преминала. Преди изнасянето разсадът се закалява, за да може да понесе неблагоприятните температурни условия без смущение. Разсажда се на 35х50 Х 35х50, като препоръчителната норма е 4500 – 5000 растения в декар. Крайната продукция при ранното зеле е със значително по-малки размери от есенното производство, като в пълна зрелост зелките достигат около 1,2 – 1,5 кг. Така очакваният добив от пролетното зеле е приблизително 5,5 – 6 т/дка.

Ранното зеле е студоустойчиво и понася температура до минус 4-5 градуса. Има обaче едно важно условие. Трябва да се използва ранен сорт, който след дългия период на отглеждане на разсада, не образува преждевременно цветоносно стъбло – т.е. не стрелкува след разсаждането през пролетта.

 

Лауда F1 – перфектният сорт за ранно производство на главесто зеле

В търсене на подходящ ранен сорт, Синджента ви съветва да обърнете внимание на Лауда F1. Това е най-новият хибрид пролетно зеле, като основното му конкурентоспособно качество е скоростта, с която пониква, развива и оправдава производствените очаквания за богата реколта. Скорост, която можем да сравним с Формула 1 в сферата на зеленчукопроизводството! При положени оптимални грижи с Лауда F1 ще бъдете на челни позиции в ранния пролетен сезон по добив на зеле. Вегетационният период на този революционен хибрид е едва 45-50 дена. Но бързината на растеж не е единственото качество, заради което си заслужава да тествате Лауда F1. Вкусовите му характеристики са повече от задоволителни, а търговският вид – отлично издържан с овалните си правилно оформени глави и високо средно тегло. Хибридът се отличава и с изключителна устойчивост на замръзване. Последно, но не по важност главестото зеле Лауда F1 е изправено, което улеснява прибирането на реколтата.

Вижте повече за Лауда F1 ТУК