Фънфикс е интелигентното решение за отглеждане на салати през зимата

Зеленчукови семена
Семена салати Фънфикс от Синджента.
Miroslav Angelov
Мирослав Ангелов
Маркетинг Мениджър Зеленчукови семена

Зелените салати са сред най-подходящите зарзавати, възможни за отглеждане през студения и неблагоприятен зимен сезон. Поради високото си съдържание на полезни и хранителни вещества като белтъчини, витамини,  минерални соли и фибри, те са и все по-търсени от крайния потребител, удовлетворен от здравословните ползи и прекрасните вкусови качества, типични за този тип зеленчуци. Ето защо решението за отглеждане на салати през зимата е все по-застъпено в плановете и на едрите, и на дребните производители.

Салатата е едногодишно растение с динамичен и скоростен. Различните видове от този добре познат зеленчук се характеризират и със сравнително еднакъв, винаги къс вегетационен период, както и с отлична зимоустойчивост и не на последно място уникални диетични свойства, съчетани с прекрасен свеж вкус. Всичко това превръща зелената салата в позната зеленчукова култура в повечето региони у нас. В зависимост от местния климат тя се засява еднакво добре и за късно, и за ранно производство. Но при всички случаи, зелените салати са доказано приспособими към неблагоприятни климатични условия, поради което и могат да се отглеждат целогодишно при правилен избор на сорт. Тези зеленчукови култури издържат както през целия късен есенен и ранен пролетен период, така и през цялата зима. Младите култури издържат до -5°С - 6°С. При тези температури салатата може да се развива и расте. Най-висока степен на издръжливост на студ при зелените салати се отчита във фазата на розетка (при образуване на главите). Тогава растението издържа до -7°С. Различните сортове салати притежават различна степен на студоустойчивост. Някои от видовете не могат да се гледат на открито, но при  по-мек климат има сортове, които позволяват отглеждане на полето.

Устойчивостта на студ и бързият вегетационен растеж на зелените салати да бъдат все по-често търсени като възможни зимни производствени култури. Те се превръщат в чудесна алтернатива срещу бездействието през студените дни до момента на настъпване на сезона за отглеждане на оранжерийни домати.

Разсадът на зимни зелени салати започва в периода октомври-ноември. Точният период се определя по конкретния климат в даден регион. При прилагане на качествени грижи за културата, реколтирането може да започне още през март, най-често през април.

Обикновено са необходими от 25-35 дни дена след поникването, за да стане разсадът готов за засаждане. Ако есента е с по-високи температури е възможно и успешно използване на разсад от по-късни сеитби. Всъщност, при този подход и след добро прихващане, по-младият разсад гарантира и по-висока степен на студойсточивост през зимата.

 

Семена салати Фънфикс от Синджента.

Пелетираните семена са бъдещето за успешно производство на салати

За подобряване на вида, вкуса и формата на крайната продукция съвременните компании за семена препоръчват използването на пелетирани семена. В България те са налични, а освен това и все по-често търсени. Пелетираните семена се наричат така, защото изискват специална процедура за стимулация на покълването. Самите семена се покриват с специфичен материал, който е водоразтворим и който по естествен път увеличава размера на посевния материал, но в границите на едни и същи параметри. Пелетираните семена осигуряват едновременен старт и елиминират конкуренцията между младите растения, което води до изравнен разсад, а в последствие и до едновременно прибиране на реколтата.

Пелетираните семена са високо ценени сред българските производители на зелена салата, най-вече на тези, които разчитат на зимна култивация. Пелетирането като процес и пелетираните сортове салата пристигат със следните неоспорими предимства, които е добре да вземете на предвид:

  • Тези семена се изсяват много по-лесно от класическите. При пелетиране, размерът на посевния материал се увеличава, затова и изсяването става в пъти по-лесно.
  • Пелетираните семена достигат близо 100% кълняемост. В процеса на гранулиране семената също могат да бъдат напоени почти до точката на покълване и след това да се изсушат. Тази част от процеса се нарича грундиране.
  • По-бързо покълване, което е едновременно за всички семена. След прецизно поливане и покриване, семената постигат не просто по-бърза скорост в покълването, ами и улесняване на последващите производствени процеси, защото не е нужно да ги чакате едно по едно да достигнат фазата на готовност.

Фънфикс е топ изборът на производителите

Важна част от производството на салати през зимата е и избора на подходящ сорт семена, който до максимална степен да отговаря на условията на производство. Селекцията на Синджента в салатите е насочена към предлагането на широка гама от сортове, които са позиционирани спрямо характеристиките на различните условия на производство. Един от добре познатите и изключително успешни представители от портфолиото салати на Синджента е Фънфикс. Сортът се характеризира със силна и доказана във времето устойчивост на неблагоприятните климатични условия през късна есен, целия зимен сезон и ранните пролетни дни. Ето защо Фънфикс е най-често правеният избор от местните производители, търсещи първокласни семена за отглеждане на зимна  салата.

Вижте повече за Фънфикс ТУК. 

 

Семена салати Фънфикс от Синджента.