Айсберг сортове за отлични резултати през цялия сезон

Зеленчукови семена
Пенчо Паунов
Пенчо Паунов
Мениджър Продажби Зеленчукови семена

Само допреди няколко години салата Айсберг звучеше прекалено екзотично и за крайния потребител, и за търговеца у нас. Но с времето тя се превърна в отличен зимен заместител на марулята и характерна със свежия си вкус. Така, салата Айсберг вече е елемент и от родното зеленчукопроизводство.

Наименованието на тази салата е свързано с начина, по който е била транспортирана в самото си начало. Търговците се радвали на нейната издръжливост при пренасянето на дълги разстояния. За целта те са я превозвали на ледени блокове (от английски език iceberg). Интересът към салата Айсберг винаги е бил свързан именно с легендарната устойчивост на салатата. Собствениците на вериги супермаркети и ресторантьорите се радват на нейната устойчивост и възможност да бъде използвана в рамките на няколко дни след закупуването й.

Салата Айсберг се появява у нас сравнително скоро. В началото тя се е възприемала за „екзотичен“ листен зеленчук, но се превръща в добра алтернатива на добре познатата у нас салата тип Батавия. Като себестойност двете салати са почти едни и същи, но за сметка на това, продажната цена на салата Айсберг е значително по-висока от стандартните салати.

За успешна реколта от Айсберг трябва да се спазват няколко основни препоръки:

  • Не разсаждайте на прераснал разсад. Айсбергът трябва да се разсади най-късно на 25-30-ти ден. В противен случай съществува риск някои от растения да не успеят да формират глави.
  • При отглеждане в оранжерии, парници и полиетиленови тунели винаги трябва да се осигурява пряка слънчева светлина. В прекалено сенчесто място растежът на салата Айсберг е доста бърз и при издигане на голяма височина, тя поляга.
  • Повишено внимание трябва да има към сивото гниене. По-удачно е салатата Айсберг да бъде предварително предпазена от заболяването, защото първите му признаци са във вътрешните части на главата, а не по листата и често биват пропускани от производителите.
  • Поливането не бива да се осъществява в най-горещите часове на деня, защото има опасност вътрешната част да се „свари“.

Сортовете на Синджента обхващат пълния цикъл на производство

Селекцията на Синджента в салатите, в това число и тези от тип Айсберг, е насочена към предлагането на сортове, които да отговорят в максимална степен на спецификите от периодите на производство. Затова и предложенията от портфолиото са две – една салата за производство през пролетта и есента и една, която е подходяща за типично лятно производство. По този начин вие можете да обхванете целия цикъл на производство от Айсберг.    

Айс Уейв е айсбергът за производство през пролетта и есента с ранно плододаване и висок добивен потенциал. Отличава се с отлично качество на крайната продукция. Този сорт е типичен със своите плътни глави и уеднаквени листа с доста атрактивен наситен цвят.

Айс Мюзик е новото предложение за произвдоство през лятото. Този сорт салата Айсберг е с добра поносимост на по-високи температури и много висока устойчивост на пригор. Главата е с атрактивна едра форма, в наситен тъмнозелен нюанс и с отличен търговски вид.

Вижте повече за Айс Уейв и Айс Мюзик .