Синджента представя първият си хибрид домат, устойчив на ToBRFV

Зеленчукови семена
Miroslav Angelov
Мирослав Ангелов
Маркетинг Мениджър Зеленчукови семена
  • Нов търговски хибриден сорт домат с устойчивост на ToBRFV, ще бъде предложен в началото на 2021 година
  • Селекцията на Синджента подчертава ангажимента си за добавяне на стойност към зеленчуковите продукти, използвайки иновативни технологични решения
  • Иновационен пробив в подкрепа на производителите по целия свят за борба със загубите на реколта от опустошителни болести

На 30 ноември 2020, Синджента обяви пускането на първия си търговски хибриден сорт домат с устойчивост на  Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). Той ще започне да се предлага в началото на 2021 г. Новият хибриден сорт ще бъде пуснат в райони, където производителите са изправени пред силен натиск от вируса и ще подпомогне предотвратяването на загубите в реколтата.

„Екипът за научноизследователска и развойна дейност за зеленчукови култури в Синджента изпреварва събитията с пускането на първия търговски хибриден сорт, устойчив на ToBRFV“, обяснява Рууд Каагман, глобален ръководител на отдела за домати в Синджента. „След това начало ще се стремим да представим хибридни сортове, устойчиви на ToBRFV, в нашите програми за селекция и по целия свят. През следващите няколко години тази устойчивост ще бъде вградена в широка гама от портфолиото ни хибридни сортове домати."

Какво е ToBRFV?

ToBRFV е новооткрит тобамовирус, свързан тютюневата мозайка вирус (TMV) и доматената мозайка (ToMV). Тази стабилен и силно заразен вирус заразява както доматите, така и пипера.

Тобамовирусите се предават механично (контактна болест) в рамките на и между културите от хора и оборудване. Симптомите, причинени от ToBRFV в доматите, са подобни на тези, причинени от други тобамовируси: мозайка върху листа, стесняване на листата, некроза на педикулата, чашките или дръжките, както и жълти петна по плодовете. Това влияе значително върху качеството и добива за производителите.

Научноизследователската дейност на Синджента развива иновации, които да отговорят на изискванията на пазара

Синджента се ангажира да подобри зеленчуковите продукти, използвайки иновативни технологични решения. Технологиите движат по-бързо, по-ефективно и точно развитието на хибридните сортове, като позволяват по-добро предлагане на производителите и партньорите с уникални характеристики.

Съществуват различни нива на устойчивост към ToBRFV в сегашната зародишна плазма на Синджента, но благодарение на модерните технологии, научноизследователския екип откри и насочи специфичните гени, които са свързани с устойчивост на вируса.

„С бързото развитие и използването на молекулярни маркери, Синджента успява бързо да използва тази устойчивост, като я използва в селекцията на широк набор от хибридни сортове, разпространявайки устойчивостта в зародишната плазма. Преди да започне използването на молекулярни маркери, развитието на устойчив хибриден сорт, можеше да отнеме до 10 години. С широкото използване на молекулярни технологии, Синджента може по-точно и бързо да отглежда устойчив хибриден сорт.“, казва Пилар Чека, глобален селекционер за домати в Синджента.

Селектиране на доматите на бъдещето

Този пробив с въвеждането на устойчив ToBRFV хибриден сорт, сигнализира глобалната отдаденост на Синджента в подкрепа на производителите и партньорите. С повече от 350 различни хибридни сорта домати, Синджента разбира значението на разработването на хибридни сортове, които да отговорят на разнообразните нужди производителите. За да отговори на тези нужди, Синджента дава приоритет на свързването на технологиите и хората, за да гарантира, че зеленчуковите култури достигат пълния си генетичен потенциал. Благодарение на ресурсите и мащаба се, компанията стимулира иновациите за подобряване на вкуса, качеството, удобството и производителността в полза на производителите, търговците,  и потребителите.